Πονοκέφαλος των εταίρων για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
<p>Πιέσεις να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου</p>
Ισυρότατες πιέσεις να νομοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου δέχεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τους δανειστές. Ο λόγος, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα της διαπραγμάτευσης, είναι να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν μiα νέα «αριστερή στροφή» της κυβέρνησης.
Πηγές των δανειστών κάνουν λόγο για άτυπη προθεσμία που λήγει λίγα 24ωρα πριν από τις 13 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν έως τότε δεν έχει κλείσει η λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα, τότε μπορεί να υπάρξουν νέες πιέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, που θα οδηγήσουν σε νέες υπαναχωρήσεις», συμπληρώνουν. «Υπάρχει παγιωμένη αντίσταση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», εξηγούν οι ίδιες πηγές. «Ψηφίζουν τα μέτρα και μετά αρνούνται να τα εφαρμόσουν. Αν δεν έχουν ψηφιστεί τότε, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούμε ενώπιον μιας πλειοδοσίας, ώστε να κατευνάσουν το κομματικό ακροατήριο», εκτιμούν.
Το μήνυμα δόθηκε στην κυβέρνηση από Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι, εάν έως τα τέλη Οκτωβρίου δεν έχει εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών το 1,1 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ σχετίζονται με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, εάν δεν κλείσει η ενδιάμεση αξιολόγηση έως τα τέλη Οκτωβρίου, η χώρα κινδυνεύει να χάσει 1,1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να δείξουν κατανόηση σε καθυστερήσεις που σχετίζονται με τις επιλογές στις διοικήσεις των τραπεζών ή στη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να αναζητηθούν τα κατάλληλα στελέχη, ενώ αναγνωρίζουν και το γεγονός ότι τα κριτήρια που τέθηκαν δημιουργούν δυσκολίες στην ανεύρεση στελεχών που να γνωρίζουν το ελληνικό τραπεζικό τοπίο. Αρμόδιες πηγές, μιλώντας στην «Ε», υποστήριζαν πως, παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια δεν πρόκειται να αλλάξουν, «θα υπάρξει μια ελαστικότητα ως προς την ερμηνεία του νόμου», προκειμένου να τοποθετηθούν το συντομότερο δυνατό οι διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ.
Ωστόσο, σε όλα τα υπόλοιπα σημεία, η λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα παραμένει... κόκκινη, καθώς τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Οι αντικρουόμενες δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στο θέμα της ΔΕΗ, αλλά και η έλλειψη διάθεσης να προχωρήσει η ένταξη της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ (αστικές συγκοινωνίες, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ) στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, δημιουργούν «κακούς οιωνούς» για την πορεία των συζητήσεων που ξεκινούν από τη Δευτέρα με το κουαρτέτο.
«Ψηφίστε τώρα το μεσοπρόθεσμο χωρίς αλλαγές»
Σε μείζον ζήτημα για τους δανειστές έχει εξελιχθεί και η κατάρτιση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της περιόδου 2018-2020, μετά την απόρριψη από την Κομισιόν του προσχεδίου που απέστειλε η κυβέρνηση με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος. Το μήνυμα των Ευρωπαίων είναι ξεκάθαρο: «Ψηφίστε τώρα το μεσοπρόθεσμο, χωρίς αλλαγές στους στόχους για τα πλεονάσματα». Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι «εάν γνωρίζαμε πως θα καθυστερούσε τόσο πολύ η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου, θα είχαμε φροντίσει να μπει στα προαπαιτούμενα», στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως «στο τρίτο μνημόνιο η Αθήνα δεσμεύθηκε για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% το 2018 και μεσοπρόθεσμα, όχι μόνο για έναν χρόνο». Η σθεναρή αντίδραση των Ευρωπαίων οδηγεί την κυβέρνηση σε «αλλαγή πλεύσης» και πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο τόσο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού όσο και το κείμενο του μεσοπροθέσμου.
Ως νέο ορόσημο πλέον τίθεται η συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο. «Εάν έως τότε δεν υπάρχει ενδιάμεση συμφωνία για τα milestones, τότε τα πράγματα θα είναι κρίσιμα», υποστηρίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, που εκτιμούν πως η μέχρι τώρα πορεία θυμίζει «μέρα της μαρμότας» και βλέπουν ως πιο πιθανό ενδεχόμενο η αξιολόγηση να σέρνεται έως το πρώτο τρίμηνο του 2017, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει και μια νέα εξάμηνη διαπραγμάτευση.
Από την εφημερίδα Επένδυση