Του ΝΙΚΟΥ ΣΙΜΟΥnicos.simos@gmail.com

Μια κίνηση που επιδέχεται πολιτικές ερμηνείες, παρά το γεγονός ότι αφορά σε μία, κατά τα άλλα, σημαντική, αλλά τυπική εκδήλωση, φαίνεται ότι, στη σημερινή φάση τουλάχιστον, αποσκοπεί σε τρεις συγκεκριμένους στόχους: (α) Να διασκεδάσει φημολογίες γύρω από τις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Μαξίμου, (β) να προσδιορίσει και να υπενθυμίσει τις πολιτικές αποστάσεις που επιβάλλουν οι αδιαμφισβήτητες ιδεολογικές διαφορές τους και (γ) να συμβάλει, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, στην κομματική συσπείρωση και στην ενίσχυση της ενότητας της Ν.Δ.Συγκεκριμένα, τον προσεχή μήνα, στις 13 και 14 Οκτωβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη, απόφοιτος της οποίας είναι ο Κώστας Καραμανλής, διεθνές συνέδριο με τίτλο «Greece’s Turn? Litmus Test for Europe», που ελεύθερα θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε «Στροφή της Ελλάδας; Το πείραμα του ηλιοτροπίου για την Ευρώπη».

Στην εκδήλωση, όπου θα συμμετάσχουν Ελληνες και ξένοι ομιλητές όχι μόνο από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από αυτόν της πολιτικής και της οικονομίας -αναφέρουμε χαρακτηριστικά τον Τσαρλς Νταλλάρα, τον Λουκά Παπαδήμο και τον συγγραφέα του εξαίρετου βιβλίου «Θρίαμβοι και καταστροφές» Στάθη Καλύβα - κεντρικός ομιλητής θα είναι ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.Στο σημείο αυτό ξεκινά ένα πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο, με πολιτικές προεκτάσεις. Ο αρχικός σχεδιασμός, που είχε λάβει υπ’ όψιν του και σχετικό αίτημα του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» -το οποίο και διατηρεί έδρα στη Σχολή Fletcher-, ήταν το συγκεκριμένο συνέδριο να πραγματοποιείτο την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και με κεντρικό ομιλητή τον Αντώνη Σαμαρά. Ομως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως ήταν φυσικό, ανέτρεψαν τον σχεδιασμό αυτόν.Μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, οι έχοντες το πρόσταγμα της διοργάνωσης του συνεδρίου, ορίζοντας την εκδήλωση για τον προσεχή μήνα, πρότειναν ως κεντρικό ομιλητή τον σημερινό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα! Πλην, όμως, η πρόταση αυτή, η οποία επιβεβαιώνει και τη συμπαθή προσέγγιση της αμερικανικής πλευράς προς τον πρώτο αριστερό Ελληνα πρωθυπουργό, απορρίφθηκε από το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», που ήταν φυσικό να έχει λόγο για τη σύνθεση του πάνελ των ομιλητών.

Ετσι, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει απλώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.ΟΙ ΛΟΓΟΙ. Η απόρριψη ήταν προφανής για πολιτικούς λόγους:Πρώτον, διότι θα έπρεπε να τηρηθούν οι αποστάσεις και να μην τροφοδοτηθούν περαιτέρω φημολογίες -εν πολλοίς ανυπόστατες- περί ενός διαύλου διαρκούς επικοινωνίας μεταξύ του καραμανλικού περιβάλλοντος και του Μαξίμου. Φημολογίες που είχαν αρχίσει να καλλιεργούνται από την περίοδο που είχε κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας από το Ιδρυμα σε εκδήλωση μνήμης για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία ο σημερινός πρωθυπουργός δεν εφείσθη καλών λόγων για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και που ενετάθησαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία είτε λόγω της αυτονόητης στάσης αναμονής για το στίγμα της νέας κυβέρνησης που κράτησε ο Κώστας Καραμανλής είτε λόγω της επιλογής από τον Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό σχήμα και σε θέσεις της κρατικής μηχανής προσώπων που φέρεται να ανήκουν στο καραμανλικό περιβάλλον.

Με αποκορύφωμα την επιλογή του στενότερου συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, του Προκόπη Παυλόπουλου, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλωστε, και η επιλεγείσα διαδικασία για το ξεκαθάρισμα του τηλεοπτικού τοπίου προβλήθηκε περίπου ως συνέχεια της προσπάθειας που είχε κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή μέσω του «βασικού μετόχου».Δεύτερον, διότι η συνεχής προβολή των υποτιθέμενων σχέσεων μεταξύ του πρώην και του σημερινού πρωθυπουργού αποβλέπει στο να ακυρώσει, από ηθικής πλευράς, τη δικαστική διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με τα αίτια της δυσμενούς εξέλιξης των οικονομικών της χώρας. Και όπως είναι γνωστό η διερεύνηση αυτή δεν αφορά τη διακυβέρνηση Καραμανλή, αλλά κυρίως τις λογιστικές αλχημείες, στα δημοσιονομικά, της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» είναι αυτό που έχει εκμανεί με τη δικαστική υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου, δεδομένου ότι συνέχειά του υπήρξε η κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και διότι ανάλογη «δημιουργική λογιστική» εφήρμοζε και η κυβέρνηση Σημίτη.Τρίτον, διότι η προσπάθεια ενίσχυσης των εντυπώσεων αυτών, για υπόγειες σχέσεις Καραμανλή και Τσίπρα, επιδιώκεται να δημιουργήσει την αίσθηση περί διαταραγμένων σχέσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως διά της προβολής ύπαρξης ρήγματος μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών». Και μάλιστα σε μια στιγμή που η κυβέρνηση της για πρώτη φορά Αριστεράς χάνει την απήχησή της στην κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεγάλη δημοσκοπική διαφορά και, σε τελική ανάλυση, προβάλλει και ως η εν δυνάμει επόμενη κυβέρνηση της χώρας.