Σκουρλέτης: "Ποτέ δεν είπαμε πράγματα για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο"
<p>Ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος στην Τρίπολη</p>
Ποτέ δεν είπαμε πράγματα για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο, ανέφερε μιλώντας απόψε το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρίπολης ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Πάνος Σκουρλέτης, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου για το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός σημείωσε πως αυτό που υποτίμησαν ήταν οι αρνητικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη, με τους οποίους βρέθηκαν, αμέσως σχεδόν μόλις ανέλαβαν την κυβέρνηση αντιμέτωποι.«Είμαστε κάποιοι από τους πολλούς, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας» ανέφερε ο υπουργός για τα μέλη της κυβέρνησης και μας έλαχε η μοίρα είπε, να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «βρεθήκαμε μπροστά σε αμείλικτα διλλήματα. Δεν υπήρχε εβδομάδα που να μην βρεθήκαμε μπροστά στη χρεοκοπία».
Πρόσθεσε πως αν δεν είχε υπήρχε το δημοψήφισμα με το 62%, θα είχε επιβληθεί ένα πιο σκληρό σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε που μας ήθελε εκτός ευρωζώνης, αλλά η ″ανεπανάληπτη'' δύναμη είπε του δημοψηφίσματος έδωσε το δικαίωμα στο πρωθυπουργού να διαπραγματευθεί.
Επιπλέον, ο υπουργός αναφερόμενος στο άνοιγμα της ΕΡΤ επεσήμανε ότι «αποτελεί δικαίωση για την κυβέρνηση η αποκατάσταση της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας και αντιλαμβανόμαστε τώρα, αυτές τις ημέρες, που βλέπουμε μπροστά μας αυτή την μεγάλη σύγκρουση γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών γιατί είχε γίνει αυτή η επιλογή και τι εξυπηρετούσε. Γιατί ο νους τους ήτανε να ενισχύσουν αυτούς που παράνομα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις λειτουργούσαν τηλεοπτικούς σταθμούς προφανώς με το αζημίωτο. Με μια σχέση δούνε και λαβείν, που αποτελούσε έναν από τους πυλώνες της διαπλοκής».
Ο Πάνος Σκουρλέτης συμπλήρωσε πως, «σήμερα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και ο αγώνας των εργαζομένων και η δικαίωσή τους αποτέλεσε ένα μήνυμα, μια διαπαιδαγώγηση, πως τελικά αξίζει να αγωνίζεσαι και δεν πρέπει να χάνεις τις ελπίδες σου, γιατί έρχεται τελικά η ώρα της δικαίωσης».
Ο υπουργός υπογράμμισε πως ο απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής είναι θετικός στον τομέα της Ενέργειας, γιατί ανατράπηκε ο νόμος που είχε ψηφιστεί, νόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και προέβλεπε πώληση του 65% αυτό ανατράπηκε, ακυρώθηκε ο νόμος για την μικρή ΔΕΗ, ενώ δίνουμε ανέφερε, λυσσαλέα μάχη να μην πουληθεί το 17% της ΔΕΗ, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και τόνισε πως η χώρα πλέον και λόγω γεωστρατηγικής θέσης και λόγω των διεθνών συμφωνιών, που σύναψε η κυβέρνηση, παίζει γεωστρατηγικό ρόλο στον τομέα της Ενέργειας.Ακόμη ανέφερε, πως η κυβέρνηση κατόρθωσε όχι απλά να ανοίξει, αλλά και να οριοθετήσει την συζήτηση για το χρέος και τόνισε πως, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται και την παραμικρή χαραμάδα που υπάρχει για να βελτιώσει τα πράγματα.
Ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε στρατηγική πρωτοβουλία της κυβέρνησης την σύνοδο του Νότου, επεσήμανε πως αν συνεχιστεί η λιτότητα υπάρχει μέλλον και προοπτική για την Ευρώπη και συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση ακολουθούν το δρόμο της ανατροπής για να αλλάξει η ρότα της Ε.Ε.
Ο υπουργός από το πρωί σήμερα βρίσκεται στην Αρκαδία, όπου αρχικά έδωσες συνέντευξη στην ΕΡΑ Τρίπολης, στην συνέχεια πήγε στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη, όπου είχε εξαντλητική συζήτηση για περίπου τρεις ώρες με τους εργαζόμενους, επισκέφθηκε τον δήμαρχο Μεγαλόπολης και το απόγευμα αργά συναντήθηκε με κατοίκους στη Μηλιά Μαντινείας, που αντιτίθενται στην λειτουργία μονάδας βιοαερίου στην περιοχή.
Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην ΕΡΤ Τρίπολης, αναφερόμενος στο θέμα των ελλείψεων προσωπικού στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης, τόνισε ότι αυτό δεν παρουσιάζεται μόνο στην ΔΕΗ, αλλά κενά υπάρχουν σε όλο τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και σημείωσε ότι «έχει δρομολογηθεί μικρός αριθμός προσλήψεων ειδικευμένου προσωπικού στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους», ενώ σε καλό δρόμο είπε, βρίσκονται οι συζητήσεις για την εκκίνηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις, για την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στην Μεγαλόπολη, υπογράμμισε ότι δεν έχει επιλεγεί χώρος τοποθέτησης τοξικών αποβλήτων, ενώ αναφορικά με τον ειδικό αναπτυξιακό πόρο, το γνωστό σε όλους ως λιγνιτόσημο, είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση στην Δυτική Μακεδονία και αυτό στο οποίο θα καταλήξουν θα ισχύσει και για την Μεγαλόπολη.
Ακόμη, έκρινε ως θετικό το γεγονός ότι υπάρχει στην Μεγαλόπολη σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου, παρόλα αυτά όμως, όπως είπε, δεν αξιοποιείται πουθενά αλλού και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, τις οποίες κατηγόρησε για «εγκληματική» αδιαφορία.Τέλος, μιλώντας στους κατοίκους του Μπέλμπερη για την μονάδα βιοαερίου τους δήλωσε, πως αφουγκράζεται την αγωνία τους και είναι μαζί τους σε ότι περνά από το χέρι του και την ευθύνη που έχει το υπουργείο.