Οικονομία και προσφυγικό στην ατζέντα του Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής
<p>Στις βαλίτσες του πρωθυπουργού και η διακήρυξη της Συνόδου των χωρών του Μεσογειακού Νότου στην Αθήνα</p>
Με τη διακήρυξη της πρόσφατης Συνόδου των χωρών του Μεσογειακού Νότου στις αποσκευές του, μεταβαίνει σήμερα το πρωί στην Μπρατισλάβα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μετάσχει στην άτυπη, αλλά σημαντική, Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.
Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν ότι πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να καταστήσει την διακήρυξη των χωρών του Μεσογειακού Νότου, σημείο αναφοράς της σημερινής Συνόδου Κορυφής που θα συζητήσει τις κατευθυντήριες γραμμές σε μία σειρά από βασικά ζητήματα: την ασφάλεια της Ευρώπης, το προσφυγικό - μεταναστευτικό και την οικονομία. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει τότε ότι στόχος είναι «να επιχειρήσουμε μια κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο αυτό διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ. Η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο η Διακήρυξη της Αθήνας θα αποτελέσει βάση για τις παρεμβάσεις όλων των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου, χθες ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ και όπως διέρρευσε το Μέγαρο Μαξίμου «μεταξύ τους υπήρξε εκτενής συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ειδικότερα στην ασφάλεια, την οικονομία και την προσφυγική κρίση», θέματα που αποτελούν και την ατζέντα της σημερινής Συνόδου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, τονίζοντας τη θετική συμβολή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ. Από κοινού συμφώνησαν ότι η επικείμενη Σύνοδος της Μπρατισλάβας αποτελεί ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά θετικά την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο και κυρίως την πρόταση για διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του «πακέτου Γιούνκερ», προκειμένου όπως ανέφερε να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού».
Πάντως οι προσδοκίες είναι χαμηλές όπως δείχνει και η ανακοίνωση της σλοβακικής προεδρίας σύμφωνα με την οποία η άτυπη Σύνοδος φιλοδοξεί «να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της».
Εκτός από την διάσταση μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με τις χώρες του Βορρά, υπάρχουν πάντα οι αντιθέσεις μεταξύ ανατολής και δύσης για το προσφυγικό και την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ οι χώρες του Βίζενγκραντ επιμένουν στη δική τους «ξενοφοβική» προσέγγιση του προσφυγικού.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο με συγκεκριμένες θέσεις:
-Για τα θέματα Ασφάλειας η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχη ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της ΕΕ, ώστε να λειτουργήσει παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων.
-Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η αντιμετώπιση του στην βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και της δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ως θετική την τοποθέτηση Γιούνκερ για την ανάγκη αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ.
Πάντως η Βουλγαρία θα βάλει θέμα ενίσχυσης των δικών της συνόρων για την περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, κάτι που προοπτικά θα επιβαρύνει ξανά την Ελλάδα. Επιπλέον οι χώρες του Βίζενγκραντ δεν δείχνουν να αλλάζουν στάση ενώ πιο έντονη είναι η τοποθέτηση της Ουγγαρίας που επιμένει στο δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό.
-Στο θέμα της οικονομίας η ελληνική πλευρά θα ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, ενώ θα ζητήσει τον διπλασιασμό του «πακέτου Γιούνκερ», τη σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, και μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, με κατεύθυνση μια πιο κοινωνική Ευρώπη.
Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Μπρατισλάβα:
09:00-09:30: Άφιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας
10:00-12:30: 1η συνεδρία εργασιών
12:45-13:00: Οικογενειακή φωτογραφία
13:30-15:00: Ανεπίσημο γεύμα
15:00-15:30: Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας
16:00-18:00: 2η συνεδρία εργασιών
18:30-19:30: Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών
Αναχώρηση προς Αθήνα