Με τη συμφωνία ότι, μέχρι να επιστρέψουν σε ένα μήνα, θα είναι έτοιμη η λύση-"πακέτο" για τις υπερχρεωμένες σε τράπεζες, εφορία, ταμεία και προμηθευτές επιχειρήσεις, αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών.

Την τελική επισκόπηση των εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να επιλυθούν πριν το Euro Working  Group της 29ης Σεπτεμβρίου, ώστε να εγκριθεί η δόση των 2,8 δισ. προς τη χώρα μας από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, κάνουν σήμερα στις 10.00 οι υπουργοί της κυβέρνησης κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Λίγο πριν οι επικεφαλής θα ενημερωθούν για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Παιδεία, από την αρμόδιο υπουργό κύριο Νίκο Φίλη.

Η λίστα των εκκρεμοτήτων από την α΄αξιολόγηση πάντως δεν έκλεισε σε αυτήν την επίσκεψη των ελεγκτών και για αυτό θα υπάρξουν τηλεδιασκέψεις και την άλλη εβδομάδα για τα ανοικτά θέματα.

Όλη την εβδομάδα που πέρασε  όμως, το θέμα που απασχόλησε εντονότερα με πολύωρες διαπραγματεύσεις (χθες άγγιξαν τις τέσσερις ώρες) ήταν η λύση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των «κόκκινων» επιχειρήσεων, παρότι αφορά κυρίως την β΄αξιολόγηση και δεν επείγει για τα 2,8 δισ. ευρώ. Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στις βασικές αρχές του μοντέλου διαχείρισης του προβλήματος υπερχρέωσης των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο επιδιώκουν να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή.

Η λύση αυτή θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδια (εξωδικαστικός συμβιβασμός, νέο πτωχευτικό δίκαιο, αλλαγές στο "άρθρο 99") που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπουν ακόμα και «κούρεμα» χρέους προς τις τράπεζες, το δημόσιο ή τους άλλους πιστωτές. Ωστόσο αν υπάρχει διαφωνία του οφειλέτη ή και μεταξύ των πιστωτών, δρομολογούνται λύσεις «μαχαίρι» που θα επιλέγει η πλειοψηφία των πιστωτών της επιχείρησης και θα επικυρώνονται από δικαστές, φτάνοντας ακόμα και στην αποπομπή του οφειλέτη από την ίδια του την επιχείρηση, προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν όσα και όπως μπορούν οι δικαιούχοι τα οφειλόμενα. Αν δεν τα καταφέρουν, τότε οι επιχειρήσεις θα οδηγούνται σε πτώχευση ή θα λαμβάνονται μέτρα προστασίας από τους δανειστές τους. Οι τεχνικές λεπτομέρειες όλων αυτών θα αποφασιστούν από τα τεχνικά κλιμάκια τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Ενώ όμως οι ευρωπαίοι δανειστές αναχωρούν το μεσημέρι από τη χώρα μας,  η ομάδα του ΔΝΤ θα παραμείνει λίγες εβδομάδες ακόμα στην Αθήνα για να συντάξει νέα έκθεση για την ελληνική Οικονομία (την οποία προβλέπει το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου) που θα αποτελέσει και τη βάση για την ανάλυση βιωσιμότητος του χρέους για τα επόμενα χρόνια. Η τελευταία αντίστοιχη έκθεση είχε γίνει το 2013 και το ΔΝΤ επιμένει σταθερά από τότε στην ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις είπε χθες  ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους απεσταλμένους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συλλογή των προβλεπόμενων στοιχείων θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο οι δανειστές δεν έχουν ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση για «κούρεμα» των στόχων από το 2019 και μετά, αν και η κυβέρνηση επείγεται να καταθέσει –ταυτόχρονα ει δυνατόν- στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020.

Σε τεχνικό επίπεδο επιδιώκεται να βρεθεί λύση και για τις διαφορές που ανέκυψαν πάνω στα δύο νομοσχέδια για τα αδήλωτα εισοδήματα και το «πλαστικό» χρήμα, ειδικά δε για τον ακατάσχετο λογαριασμό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις επιχειρήσεις.

Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι οι διαφορές στα δύο αυτά νομοσχέδια σύντομα θα «γεφυρωθούν». Από την άλλη είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το άλλο θέμα που «καίει» την Αθήνα, αυτό της μείωσης των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% μετά το 2018, που θα αποτελέσει και ένα «σήμα» για μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή.