Βούτσης: Με τον Μεϊμαράκη είχαμε συμφωνήσει για το ΕΣΡ - Ο Κυριάκος έφερε τα πάνω κάτω
<p>Ο πρόεδρος της Βουλής στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Παιδείας στο θέμα των Θρησκευτικών </p>
Στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή “Τρεις στη μια” με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη, Δημήτρη Κουνιά και Ανδρέα Παπαδόπουλο μίλησε πρόεδρος τη Βουλής, κος Νίκος Βούτσης.
Σχετικά με το ΕΣΡ τόνισε ότι αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ για τη διαγωνιστική διαδικασία μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συγκρότησή του, προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν όλες οι ελεγκτικές και ρυθμιστικές διαδικασίες που προβλέπονται κατά το σύνταγμα σε όλη τη διαδρομή της παρουσίας των νέων αδειών, των νέων καναλαρχών.
Αναφορικά με τη σύγκρουση της κυβέρνησης με την Εκκλησία της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Βουλής απορεί με τους τόνους που σηκώνονται, σημειώνοντας ότι « για όσα προτείνει για να εφαρμοστούν ή εφαρμόζονται στα σχολεία από τον υπουργό Παιδείας είναι σε μια κατεύθυνση από ότι φαίνεται στην οποία υπήρχαν ευρύτερες συναινέσεις και στο παρελθόν και ευρύτερα πολιτικά.».
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκρότηση του ΕΣΡ
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Βρισκόμαστε στο στάδιο που περιμένουμε να κλείσει σε αυτή την περίοδο το θέμα με το ΣτΕ για τη διαγωνιστική διαδικασία, αμέσως ύστερα μπορούν να ξεκινήσουν κάποιες συζητήσεις και είναι θέμα της διάθεσης των κομμάτων, δεν είχε επιδειχθεί αυτή η διάθεση πέρυσι από μια ορισμένη πλευρά αλλά δεν παίζει κανένα ρόλο το θέμα είναι τώρα ο καθένας ποια διάθεση θα επιδείξει έτσι ώστε και αυτή η 5η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή να συγκροτηθεί, για να μπορέσουν μέσω του ΕΣΡ καταρχήν να γίνουν όλες οι ελεγκτικές και ρυθμιστικές διαδικασίες που προβλέπονται κατά το σύνταγμα σε όλη τη διαδρομή της παρουσίας των νέων αδειών, των νέων καναλαρχών το κυριότερο όμως να προκηρυχτούν και να συνεχιστούν οι διαδικασίες για περιφερειακά κανάλια, για ραδιόφωνα και τα λοιπά γιατί τώρα έγινε η αρχή.
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Από τώρα ανιχνεύω προθέσεις σε προσωπικές συναντήσεις που κάνουμε κυρίως με την αξιωματική αντιπολίτευση και με άλλους για να ξέρουμε τι κλίμα υπάρχει διότι δεν είναι σωστό ούτε η Βουλή να εκτίθεται με άγονες διαδικασίες. Δεν είναι εύκολο το 4/5, σας το λέω ευθέως διότι αφορά σε μια Βουλή η οποία πλέον είναι οκτακομματική. Δύο τουλάχιστον κόμματα για λόγους αρχής ή για δικούς τους λόγους δεν συμμετέχουν, σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές, άρα θα πρέπει με τους υπόλοιπους να διαμορφώνεται τα 4/5 αλλά είμαι αισιόδοξος.
Ερωτηθείς αν ισχύουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι συζητήσεις με τη ΝΔ επί προεδρίας Β. Μειμαράκη είχαν φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο σε ότι αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Ήμασταν πάρα πολύ κοντά με τη ΝΔ όχι με τον κ. Μεϊμαράκη μόνο προσωπικά. Δηλαδή είχαμε κάνει συζητήσεις και με τον κ. Πλακιωτάκη και με το νυν πρόεδρο της ΝΔ. Είναι διαφορετικά τα πράγματα από ότι είναι δημόσια γνωστά αλλά βεβαίως κάθε κόμμα έχει το απόλυτο δικαίωμα, το καταλαβαίνετε οι κομματικοί οργανισμοί δεν είναι κάτι τόσο εύπλαστο, να έχει μια τελική θέση πάνω στα ζητήματα και όταν ήρθε το θέμα πια στο κόκκαλο υπήρξε μια διαφορετική στάση. Δεν θα μιλήσω για υπαναχώρηση, δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου να φορτίσω το κλίμα, μιλάω ευθέως για μια διαφορετική στάση από αυτή που προοιωνίζονταν οι συζητήσεις που είχαμε κάνει με τη ΝΔ σε όλες τις πτυχές και εκδοχές.
ΔΗΜ: Είπατε ότι είχατε συζητήσει και με τον κ. Μητσοτάκη;
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Ότι είπα ισχύει. Δηλαδή ο νυν πρόεδρος είχε διάθεση, ήταν επίσης διατεθειμένος όταν ήταν στη φάση που ήταν ακόμα υποψήφιος πρόεδρος και νομίζω ότι αν τον ρωτήσετε δεν θα το αρνηθεί άλλωστε δεν γίνεται κάτι εν κρυπτώ και παραβύστω, γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια αλλιώς το 4/5 απλώς δεν υπάρχει.
Πάγωσε η διαδικασία την τελευταία στιγμή προφανώς κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης και χάραξης μιας νέας στρατηγικής. Εγώ δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα σύγκρουσής Μεϊμαράκη- Μητσοτάκη, προφανώς με τον κ.Μεϊμαράκη επειδή ήταν από αρκετά πιο νωρίς είχαμε προχωρήσει περισσότερο στη σχετική συζήτηση. Ήταν με το κόμμα της ΝΔ. Πήρανε μια διαφορετική άποψη σεβαστή.
Για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με την Εκκλησία της Ελλάδος
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν συμμερίζομαι αυτούς τους προβληματισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους ακούω, με θορυβούν δηλαδή θεωρώ ότι θα έπρεπε η συζήτηση για αυτά τα θέματα εν έτει 2016 σε μια κοινωνία ώριμη να έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο. Μερικές φορές απορώ κιόλας από τους τόνους που σηκώνονται. Από αυτά που βλέπω εν τοις πράγμασι, μιλάω για αυτά τα οποία προτείνει για να εφαρμοστούν ή εφαρμόζονται στα σχολεία από τον υπουργό Παιδείας είναι σε μια κατεύθυνση από ότι φαίνεται στην οποία υπήρχαν ευρύτερες συναινέσεις και στο παρελθόν και ευρύτερα πολιτικά. Δηλαδή δεν είναι τίποτα νεοπαγείς απόψεις που έρχονται από την σημερινή μόνο κυβέρνηση και οπωσδήποτε αποτελούν ένα σύγχρονο θετικό βήμα προσέγγισης και του μαθήματος των θρησκευτικών και σε άλλες πτυχές, για το θέμα της προσευχής κλπ. Θεωρώ πως είναι ουσιαστικές και θετικές οι τομές σε προοδευτική κατεύθυνση χωρίς ακρότητες και εμμονές και μονομέρειες από πλευράς του υπουργείου.
ΔΗΜ: Δεν θα έπρεπε όμως να έχει προηγηθεί ένας διάλογος με την Εκκλησία διότι εδώ φαίνεται ότι η Εκκλησία έχει πιαστεί εξ απήνης
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Το ακούω αλλά είναι θέματα για τα οποία υπήρχε από ετών, από ότι έχω αντιληφθεί από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, υπήρχαν επεξεργασίες ευρύτατα αποδεκτές και ενδεχομένως για τις οποίες να είχαν προηγηθεί και διάλογος κλπ. Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις σε αυτά τα ζητήματα είναι αποφάσεις της κυβέρνησης και κρατικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι είναι απόλυτα συμβατή η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού που έχει αποδεχτεί την ορθόδοξη πίστη με τις ενέργειες και τις πολιτικές μιας κοινωνίας σύγχρονης… Δεν καταλαβαίνω τους τόσο υψηλούς τόνους
Ερωτηθείς αν θα ήταν πιο αποτελεσματικός ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες αν είχαν ελεγχθεί τα πόθεν έσχες όλων των διαγωνιζομένων πριν γίνει η διαδικασία
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Θα μπορούσαμε διότι δεν έχουμε αυτή την ύλη, κανείς μας εάν είχανε βγει στη δημοσιότητα ή όποτε βγουν ή όταν κληθούν και από την Βουλή τα πόθεν έσχες των τεσσάρων κυρίων ή και των άλλων που συμμετείχαν στη διαδικασία, θα μπορούσε ο καθένας να έχει γνώμη και ιδιαίτερα θα πρέπει να έχουν γνώμη οι ελεγκτικές αρχές και αν χρειαστεί η Δικαιοσύνη. Αλίμονο αν καθένας μας διαμόρφωνε μια προσωπική γνώμη
ΔΗΜ: Λέτε ότι μπορεί κάποιες υποθέσεις να πάρουν ακόμα και το δρόμο της Δικαιοσύνης
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί διότι αυτό προβλέπει η ίδια η νομοθεσία. Δηλαδή ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ότι σε κάθε φάση υπάρχει το δικαίωμα και η διαδικασία των ενστάσεων που μπορεί να φτάσει παντού. Το θέμα είναι το εξής όμως και εκεί είναι η δικιά μου απορία, εμφανίζονται πολύ υψηλοί τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ από πολλές πλευρές από τις οποίες δεν υπήρξε καμία πρόταση για το πώς θα έπρεπε να είναι διαφορετικά μια διαγωνιστική διαδικασία, δηλαδή μια άρνηση κατά τη γνώμη μου αυτής της δημοκρατικής τομής που υπήρξε και που πήρε το πολιτικό θάρρος η κυβέρνηση να το κάνει. Δεν υπήρξε μια πρόταση ότι «κοιτάξτε να γίνει αλλιώς, να υπάρξει μια άλλη διαδικασία τώρα, κακώς δεν υπήρξε προηγούμενα» για να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς και από πολιτικές δυνάμεις και από πλευρές που αφορούν στα συμφέροντα τα επιχειρηματικά που υπάρχουν σε αυτό το χώρο. Αυτό το οποίο υπάρχει εδώ και ένα χρόνο είναι μια πάρα πολύ σκληρή σύγκρουση σε επίπεδο πολεμικών τόνων προς την κυβέρνηση για οποιαδήποτε διαδικασία θα έβαζε μπροστά με ένα νόμιμο τρόπο αυτό το νέο ψηφιακό τοπίο.
…Πρόταση πάντως ότι μη κάνετε αυτή τη διαδικασία αλλά να γίνει μια άλλη διαδικασία με αυτό τον τρόπο, δεν κατετέθη. Σήμερα λοιπόν επί του αποτελέσματος και αφού υπήρξε το αποτέλεσμα και αφού υπήρξε η συμμετοχή γίνεται όλη αυτή η σύγκρουση η οποία παίρνει προφανώς και πολιτικά χαρακτηριστικά. Ακούμε όλα αυτά περί διαπλοκής της σημερινής κυβέρνησης κλπ που κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς άσφαιρα πυρά.
Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις στην περίπτωση που το ΣτΕ βγάλει μια απόφαση αντίθετη με τις κυβερνητικές ενέργειες
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: …Προφανώς εάν απαιτηθούν περαιτέρω νομοθετικές ενέργειες, πράγμα που δεν το θεωρώ πιθανό, αν το ΣτΕ πει ότι επί του νομοθετικού πλαισίου χρειάζονται κάποιες διορθώσεις τότε πλέον θα κληθεί η κυβέρνηση να φέρει κάποιες αλλαγές ίσως, στη Βουλή. Αλλά αυτά είναι ενδεχόμενα, είναι σενάρια, κατά τα άλλα το πολιτικό ζήτημα δηλαδή το ότι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια της οποίας τα αποτελέσματα από πλευράς συμμετεχόντων και τελικά ποιοι είναι οι τέσσερις καταρχήν αδειούχοι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ως προς την εγκυρότητα του διαγωνισμού και ως προς την οποιαδήποτε πολιτική συγγένεια αυτών των προσώπων κλπ αυτό κατά τη γνώμη μου συνεχίζει να είναι μια δημοκρατική τομή.
Όποιος το παραδέχεται αυτό μπορεί από εκεί και πέρα να είναι πολύ πιο πειστικός στο να θέσει επί μέρους αιτιάσεις ενστάσεις, να υπάρξει περαιτέρω έρευνα, διαφάνεια όλα αυτά είναι δημοκρατία. Αλλά εγώ δεν δέχομαι, πολιτικά μιλώντας, να υπάρχουν αιτιάσεις, ενστάσεις και μια αποδόμηση συνολικά της ίδιας της ανάγκης να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία διότι αυτό γίνεται και ας μη κοροϊδευόμαστε.
Ερωτηθείς αν θα έρθει στη Βουλή το πόρισμα της τράπεζας της Ελλάδας για την τράπεζα Αττικής
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Οτιδήποτε υπάρχει ως πόρισμα για όλες τις τράπεζες βεβαίως μπορεί να έρθει και πρέπει να έρθει σε γνώση όλων μας. Αλίμονο! Αυτό δεν ψάχνει και η εξεταστική επιτροπή για όλες τις τράπεζες και για όλους τους ανθρώπους. Όχι επιλεκτικά, όχι πολεμικά…
Με αφορμή την παρεξήγηση στη Βουλή με τον κ. Κωνσταντινόπουλο
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Λυπάμαι , αν κάποιοι νομίζουν ότι η παρούσα κυβέρνηση ή η παρούσα πλειοψηφία μπορούν να κλονιστούν ή να αποδομηθούν από τέτοιες κραυγές υπερβολές και καταστάσεις είναι βαθιά νυχτωμένοι. Δεν είναι σωστό και για το επίπεδο του δημοκρατικού διαλόγου.