Κομισιόν: "Πρωτοβουλία της Ελλάδας η πώληση των κόκκινων δανείων σε funds"
<p>"Δείχνει" την Αθήνα για το συγκεκριμένο μέτρο η Επιτροπή - "Ήταν μνημονιακή δέσμευση", η απάντηση Σταθάκη</p>
"Πόλεμος" ευθυνών για την πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στους δανειστές και την Ελλάδα.
Η Κομισιόν έριξε τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως οι χειρισμοί που επιτρέπουν την πώληση χωρίς να παρέχεται το δικαίωμα στον οφειλέτη να εξαγοράσει το δάνειο του, έγιναν με πρωτοβουλία της Αθήνας, τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως αυτό ήταν μία ρητή μνημονιακή δέσμευση.
Σύμφωνα με απαντητική επιστολή του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε δικηγόρο, που έφερε στη δημοσιότητα ο ΑΝΤ1, η εν λόγω απόφαση ελήφθη με πρωτοβουλία της Αθήνας.
"Σε απάντηση του ερωτήματος σας σχετικά με το αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επιβάλλει στις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ίδιων, σας ενημερώνω ότι δεν ισχύει καμία τέτοια περίπτωση.
Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015 και στο έργο τους αυτό δεν αντιμετώπισαν κανένα εκ προοιμίου περιορισμό όπως αυτόν που αναφέρετε στο ερώτημα σας και πράγματι ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας", αναφέρει η εν λόγω επιστλή.
Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζονταν, πάντως, ότι το σύστημα που επιβλήθηκε με το νόμο 4354/2015 παράσχει σημαντικές νομικές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία τόσο των οφειλετών όσο και των εγγυητών.
Σταθάκης: "Ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση"
Ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, προχώρησε σε άμεση διάψευση της επιστολής, σημειώνοντας πως "Η απελευθέρωση της αγοράς των "κόκκινων δανείων" ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου. Συνεπώς οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό".
Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομίας σχολιάζοντας το θέμα σημείωνε ότι η πρόταση να έχει κατά προτεραιότητα ο δανειολήπτης τη δυνατότητα εξαγοράς του δανείου του απορρίφθηκε από τους δανειστές. Υπογράμμιζαν, πάντως, ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη πριν από τη πώληση του δανείου του σε funds.
Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν:
«1. Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στην συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.
»2. Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη - εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.
»3. Στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δανειστές είχαν απορρίψει επίσης αντίστοιχες προτάσεις με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της Τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.
»4. Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του.
»5. Τέλος, στην πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που συντάχθηκε σε συνεργασία με την ΤτΕ, προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας.»