Του Δ.  Γιαννακόπουλου  

Από τον περασμένο Ιούλιο τα  «Π» είχαν αναφερθεί στα ενέχυρα που έδιναν τα  κόμματα στις τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίζουν δάνεια.   Και τα ενέχυρα  αυτά  δεν ήταν άλλα από την κρατική επιχορήγηση την  οποία χορηγούσαν ως εγγύηση  σε δύο και τρεις τράπεζες ταυτόχρονα,  όπως είχε παραδεχθεί τότε στην  Εξεταστική Επιτροπή  ο   Θ.  Πανταλάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Ν.  Νικολόπουλου. Σημειώνεται  ότι  για τη συγκεκριμένη μέθοδο δανειοδότησης διώκεται σήμερα  ο  πρ. γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.  Στο  ρεπορτάζ της 27ης Ιουλίου αναφέραμε τα εξής:  

«Σε τρανταχτές αποκαλύψεις στην Εξεταστική Επιτροπή  για τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα  και ειδικά η ΝΔ το καλοκαίρι του 2010 έλαβαν δάνεια  εκατομμυρίων από τις τράπεζες  χορηγώντας προς όλες την ίδια εγγύηση, προχώρησε  ο  πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θόδωρος  Πανταλάκης. 

Σύμφωνα με τον κ. Πανταλάκη, οι γενικοί διευθυντές  στους οποίους  απέδωσε τις ευθύνες, έδωσαν έγγραφες διαβεβαιώσεις στην Αγροτική  ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν ως ενέχυρο  σε   κάποια άλλη τράπεζα την  κρατική χρηματοδότηση του  2013 και του 2014,  αλλά παρά ταύτα έπραξαν το ακριβώς αντίθετο καθώς η ΑTE δεν διέθετε δικλείδες  ασφαλείας  διασταύρωσης  των  "εξασφαλισεων" αυτών.

«Όταν πήραμε εμείς τις εξασφαλίσεις των κρατικών επιχορηγήσεων, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν εκχωρηθεί. Εμείς ψάξαμε αλλά δεν βρήκαμε να έχουν εκχωρηθεί. Δεν υπάρχει αμέλεια. Το σύστημα ήταν ελλιπές, διότι ως Τράπεζα, έχουμε το υποθηκοφυλακείο, αλλά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις δεν δημοσιεύονται κάπου για να το διαπιστώσουμε. Βασιστήκαμε στην έγγραφη διαβεβαίωση των κομμάτων. Δεν είναι σωστό, δεν είναι στην τραπεζική δεοντολογία να συναλλάσσετε με αυτό τον τρόπο και να μην πιστεύουμε την διαβεβαίωση» είπε ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για  άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης καθώς τα δάνεια ελήφθησαν παράνομα.  

Όπως παρουσιάστηκε, η  ΝΔ  επί των ημερών του Μ.  Δασκαλάκη στη  γενική διεύθυνση εκταμίευσε  παράλληλα με το δάνειο της  Αγροτικής δύο ακόμη 5 και 6 εκατ ευρώ από την  Attica Bank  στις 6 και στις 27 Ιουλίου  2010.   Το δε ΠΑΣΟΚ, κατά τις ίδιες καταγγελίες,  περιέφερε  σε 3 τράπεζες το ενέχυρο της χρηματοδότησης του 2015 πετυχαίνοντας να δανειοδοτηθεί κανονικά.  Ο πρώην διοικητής υποστήριξε  ότι  οι  «έγγραφες διαβεβαιώσεις» αποτελούν  «συμβατική υποχρέωση του συναλλασσόμενου» αναγνωρίζοντας  εμμέσως  την ωμή καταπάτηση των νόμων από την πλευρά των στελεχών των κομμάτων.  

Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο κ.  Δασκαλάκης, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα  που είχαν παρουσιάσει τα «Παραπολιτικά»,  την  περίοδο 2009-2010  εξέδωσε 6 τιμολόγια  συνολικού ύψους  108.300  ευρώ στην εκδοτική εταιρείας  του θανόντος Π.  Μαυρίκου  και πολλά ακόμη  για διαφημιστική προβολή των προσυνεδριακών δραστηριοτήτων της.  

Ερωτήματα  

Βεβαίως γεννώνται ερωτήματα για το εάν και κατά πόσο  οι διοικήσεις των κρατικών τραπεζών τότε γνώριζαν για τις λαθροχειρίες των κομμάτων, αφού στην ουσία τα ίδια πάνω  -  κάτω πρόσωπα εναλλάσσονταν σε τέτοιες  επιτελικές  θέσεις.  Γιατί δεν αντιδρούσαν αφού ήξεραν τι περίπου  συνέβαινε και γιατί  χορηγούσαν δάνεια λαμβάνοντας ως ενέχυρο μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις ενός  εκάστου  κόμματος από τη στιγμή που ήξεραν ότι το ύψος αυτών συνδέεται με τα ποσοστά τους στις εθνικές εκλογές το οποίο φυσικά τα τελευταία χρόνια αυξομειώνεται έντονα; Η Τράπεζα της  Ελλάδος δεν είχε συνολική εικόνα για το εύρος του δανεισμού των  κομμάτων που ήταν δυσανάλογο της κρατικής τους  χρηματοδότησης αφού βάσει του  καταστατικού της οφείλει ανά τακτά διαστήματα να ασκεί εποπτεία  στα πιστωτικά  ιδρύματα; Με ποια κριτήρια  και ύστερα από ποιους ελέγχους «καθαρίστηκε» το καλό από το κακό κομμάτι της  Αγροτικής  όταν πωλήθηκε το  2012  και το δεύτερο, των  «θαλασσοδανείων», περιήλθε στο Δημόσιο;  Αναζητήθηκαν ευθύνες στους  δανειολήπτες ύποπτων δανείων  (κόμματα, ΜΜΕ,  επιχειρήσεις κτλ);   

Τα ποσά στα οποία αναφέρθηκε  ο πρώην διοικητής δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα αφού ΠΑΣΟΚ  και ΝΔ  έλαβαν  240  εκατ ευρώ μεταξύ των ετών  2009-2012.  Επεσήμανε ακόμα ότι στις 28/6/2010, έγινε συμφωνία της ΑΤΕ με κάθε κόμμα χωριστά, για να μειωθεί ο δανεισμός συνολικά. Έτσι στο ΠΑΣΟΚ μειώθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2016 και στη ΝΔ κατά 34 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2017.

Τα χρέη της ΝΔ  

Προ μηνών ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης  είχε ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τον πακτωλό των χρημάτων που έπαιρνε η ΝΔ από την Αγροτική Τράπεζα  ενώ με το νέο καταστατικό που ψήφισε απαγορεύτηκε  ο εφεξής τραπεζικός δανεισμός της  Νέας  Δημοκρατίας τα χρέη της οποίας ανέρχονται στα  214 εκατ ευρώ. Από μία απλή   παράθεση στοιχείων των ισολογισμών του  κόμματος της  αξιωματικής αντιπολίτευσης  προκύπτει ότι το 2002  έλαβε δάνεια 31 εκατ. ευρώ, για να αποπληρώσει χρέη 26,5 εκατ. ευρώ παρελθόντων ετών. Το 2004, 57 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει οφειλές 30 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 τα χρέη της εμφανίζονται αυξημένα κατά 50%, στα 70 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2012, τα υπόλοιπα δανείων διαμορφώνονταν στα 146,3 εκατ. ευρώ, ενώ  στον επόμενο ισολογισμό φαίνονται αυξημένα κατά 14,6 εκατ. ευρώ. 

Παρελθόν 

Τα περισσότερα εκ των χρεών «έρχονται» από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν στις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις εκείνης της περιόδου η κεντροδεξιά παράταξη χρειάστηκε να δανειστεί περισσότερα από 4 δισ. δραχμές. Αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. δραχμές περίπου την τριετία 1993-1996, επί προεδρίας Μιλτιάδη Εβερτ, πολλαπλασιάστηκαν στα 90 εκατ. ευρώ τη 12ετία Καραμανλή (1997-2009), έφτασαν στα 160,93 εκατ. ευρώ επί Αντώνη Σαμαρά (οικονομικό έτος 2013), ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι σήμερα - και μάλιστα με μεγαλύτερους ρυθμούς, καθώς σε διάστημα 8 μηνών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνώρισε δύο εκλογικές ήττες και ως εκ τούτου περιορίστηκε το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησής του».