Εκπλήξεις και ηχηρά μηνύματα έκρυβαν οι εσωκομματικές κάλπες για το κυβερνών κόμμα, αλλά και για την κυβέρνηση καθώς ο αποδέκτης των μηνυμάτων ήταν τόσο το κομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο ίδιος ο Αλέξης ο Τσίπρας.

Το γεγονός ότι έμειναν  εκτός Πολιτικού Συμβουλίου Μπαλτάς και  Γεροβασίλη, δύο στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί και ένα ηχηρό μήνυμα για τις κυβερνητικές επιλογές προσώπων.

Η επανεκλογή Ρήγα στην θέση του Γραμματέα, το «κόψιμο» Σκουρλέτη από τα κομματικά όργανα και το «σπάσιμο» Πολιτικής Γραμματείας σε δύο όργανα, αποτελούν κάποια από τα στοιχεία που διαμορφώνουν το νέο σκηνικό στο ΣΥΡΙΖΑ και τις νέες ισορροπίες.

Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός ξεκίνησε από το κόμμα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά πρότεινε το σπάσιμο της Πολιτικής Γραμματείας, στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα συμμετέχουν κυρίως υπουργοί και κορυφαία στελέχη με την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος θα είναι μεγάλη, δομική και βαθιά σε πρόσωπα και νοοτροπίες και ο Αλέξης Τσίπρας ήδη άρχισε να … σκάβει βαθιά στο κόμμα του.

Η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος στα γκάλοπ όπου καταγράφεται σημαντική πτώση των ποσοστών του αλλά και η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών που κινδυνεύει να γυρίζει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση από τις αποφάσεις του ΣτΕ οδήγησαν στην επίσπευση του ανασχηματισμού. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος θα είναι μεγάλη, δομική και βαθιά σε πρόσωπα και νοοτροπίες. Στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης όμως ο Πρωθυπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που έχει μπροστά της η χώρα και ο κυβερνών συνασπισμός εάν θέλει να έχει συνέχεια στην διακυβέρνηση της χώρας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στα σχέδια του Πρωθυπουργού είναι η δημιουργία πέντε έως επτά θεματικών κύκλων υπουργείων που θα συντονίζονται από υπουργούς παρά τω Πρωθυπουργώ, οι οποίοι με την σειρά τους θα αποτελούν το μίνι συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης.

Η δημιουργία θέσεων υπουργών παρά τω πρωθυπουργώ ή Επικρατείας που θα συντονίζουν τους θεματικούς κύκλους των υπουργείων απελευθερώνει θέσεις υπουργών στο κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να ξεπεράσει τους 50 υπουργούς και υφυπουργούς. Σε αυτό το νέο σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να αξιοποιήσει νέα στελέχη του κόμματος και της ΚΟ όπως είναι ο διευθυντής του γραφείου του Δ.Τζανακόπουλος, ο Κ. Ζαχαριάδης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή ενώ ακούγονται και τα ονόματα των Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη και Ηγουμενίδη καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη και της Ολ. Τελιγιορίδου.