Εκτιμά ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταγράψει στις επόμενες εκλογές διψήφιο ποσοστό, ενώ σχετικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες σημειώνει ότι αυτές τις επιβάλλουν οι πολίτες μέσα από αυτές.

Αναφορικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ελλάδας, ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει ότι απαιτούν σοβαρότητα στους χειρισμούς, αποφασιστικότητα, αλλά και σύνεση.

Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τον κάβο; Αν όχι, πόσο ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και πρόωρης προσφυγής στην κάλπη;

Από το καλοκαίρι είχα πει από τους πρώτους δημόσια, πως από το φθινόπωρο και με την πορεία που έχει πάρει η κυβέρνηση κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτικές εξελίξεις ακόμη και εκλογές. Από την έκθεση της Θεσσαλονίκης και μετά όποια πρωτοβουλία παίρνει ο κ. Τσίπρας γυρνάει εναντίον του. Οι πανηγυρισμοί δε της κυβέρνησης σχετικά με το χρέος στερούνται σοβαρότητας. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Τσίπρας παραδόθηκε στο Eurogroup σχεδόν χωρίς να πάρει τίποτα. Είναι πια προφανές πως η λαϊκή στήριξη που με ψέματα απέκτησε μειώνεται καθημερινά. Στηρίζεται όμως σε μία σφιχτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει πως το πότε θα αποχωρήσει από την εξουσία θα το αποφασίσει ο ίδιος. Το σίγουρο είναι ότι όσο παραμένει στην εξουσία η επιστροφή στο 4% είναι πιο κοντά αλλά η καταστροφή της χώρας μας μεγαλώνει. Από τη ΔΕΘ και μετά είμαστε σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο.

Αν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία, υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαζόσασταν με το πρώτο κόμμα; Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της χώρας ή το συμφέρον του κόμματός σας;

Τις συνεργασίες τις επιβάλλουν οι πολίτες μέσα από τις εκλογές. Εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αγωνιστούμε οι θέσεις και οι προτάσεις μας για τη χώρα να ακουστούν και να υιοθετηθούν από όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε. Έχουμε τη γνώση , την εμπειρία και τα στελέχη ώστε να συμβάλουμε στην οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Το ρόλο που θα παίξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά τις εκλογές θα μας τον υποδείξει ο λαός με τη δύναμη που θα μας δώσει. Ζητάμε από το λαό να δυναμώσει τη φωνή μας.

Είδαμε ότι η πρωτοβουλία για διάλογο με το Ποτάμι οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε; Για εσάς το κεφάλαιο Ποτάμι έχει κλείσει;

Πιστεύουμε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού πόλου του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Άλλωστε είναι γνωστό πως διαχρονικά έχω εργαστεί γι’ αυτό το σκοπό. Ο πλαστός μικρο-διπολισμός που επιδιώκουν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι επιζήμιος για τη χώρα και τους πολίτες. Αλήθεια είναι πως η τελευταία προσπάθεια δεν στέφθηκε από επιτυχία. Και δεν έχουμε εμείς την ευθύνη, Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε. Ένας νέος ισχυρός, σύγχρονος, προοδευτικός πολιτικός φορέας του κέντρου και της κεντροαριστεράς είναι απαραίτητος για να οδηγηθούμε στην οριστική έξοδο από τη κρίση και εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εργαζόμαστε για τη δημιουργία του. Τώρα, όμως, χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό, ο πόλος της ενότητας της Κεντροαριστεράς είναι η ίδια η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σενάρια κάνουν λόγο για μια πρωτοβουλία στελεχών με στόχο τη δημιουργία νέου κόμματος. Πώς κρίνετε μια πιθανή τέτοια εξέλιξη; Εκτιμάτε ότι μπορεί να επηρεάσει εκλογικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Ο κατακερματισμός του χώρου μας από το 2012, αποτέλεσμα κυρίως της λεηλασίας που υπέστη από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, στοίχισε στη χώρα και στους πολίτες. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, οφείλουμε όλοι να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της παράταξής μας διαθέτοντας τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό. Είμαι σίγουρος πως στις εκλογές θα είμαστε διψήφιοι.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οργώνει την Ελλάδα και κάνει εκδηλώσεις και παρεμβάσεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Σας προβληματίζει αυτή η «κινητικότητα»; Θεωρείτε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει κάποιο σχέδιο διαφορετικό από αυτό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Σας ρωτώ, διότι κάποια στιγμή είχαν ακούσει ακόμα και φωνές που μιλούσαν για διαγραφή του.

Πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε δημόσια και ξεκαθάρισε το τοπίο. Η ενότητα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται, είναι δεδομένη. Ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη των επόμενων εκλογών και είμαι σίγουρος πως θα οι πολίτες θα δυναμώσουν τη φωνή μας. Άλλωστε ο πανικός που διακρίνει ορισμένους που σπεύδουν να βρουν εσωτερικά προβλήματα μας κάνει να πιστεύουμε πως ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι ο σωστός.

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, ανησυχείτε για τα εθνικά μας θέματα; Στο Κυπριακό προβλέπετε εξελίξεις;

Ο πρωθυπουργός με τις πράξεις του απομόνωσε τη χώρα και έπαψε να προκαλεί και να αξιώνει το σεβασμό των γειτόνων. Γι’ αυτό και καθημερινά, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, γίνονται απειλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ελλάδας απαιτούν σοβαρότητα στους χειρισμούς, αποφασιστικότητα, αλλά και σύνεση. Τα εθνικά θέματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πεδίο αντεγκλήσεων. Το Κυπριακό είναι ένα από τα μεγάλα μας εθνικά θέματα για αυτό και απαιτείται υπευθυνότητα από όλους.

*Εφημερίδα Καρφί