«Τέλος καλό, όλα καλά» με την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, μέσω της οποίας δηλώνει ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθεί μονομερής ανακοίνωση μέτρων για την κατανομή του πλεονάσματος. Ή μήπως όχι;

Ο υπουργός Οικονομικών προτίμησε να «μη χυθεί αίμα», ήτοι να τιναχθεί η β’ αξιολόγηση στον αέρα, ωστόσο από την άλλη πλευρά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των εκλογών με τις ενέργειες της. Το Μ. Μαξίμου βέβαια διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σηκώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης τόσο με τον Β. Σόιμπλε όσο και με το ΔΝΤ.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως οι υπουργοί Ν. Παππάς, Π. Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και ο ευρωβουλευτής Σ. Κούλογλου, επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά του Β. Σόιμπλε αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να ρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Το καλό και το κακό σενάριο

Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει με δύο τρόπους: Είτε με… επώδυνο συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα μεταξύ των οποίων και μείωση των συντάξεων ή εκλογές οι οποίες θα προκληθούν από μία ενδεχόμενη άρνηση της κυβέρνησης να ψηφίσει ένα 4ο Μνημόνιο με μέτρα για μετά το 2018 με στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα ύφους 3,5% για μία δεκαετία.

Καθοριστική ημερομηνία που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις και θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις Αθήνας και δανειστών είναι η 26η Ιανουαρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Eurogroup. Το Μ. Μαξίμου εκτιμά ότι σε αυτήν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα κλείσει η β αξιολόγηση αλλά όπως φαίνεται οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν πέφτουν πάντα… μέσα.

Κύκλοι από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τόσο ο Β. Σόϊμπλε όσο και οι υπουργοί Οικονομικών που στηρίζουν τον Γερμανό ομόλογό τους θα είναι πολύ σκληροί με την Ελλάδα στο επερχόμενο Eurogroup στο οποίο αναμένεται να ζητήσουν εγγυήσεις και εξασφαλίσεις για την εφαρμογή του προγράμματος που μπορεί να σημαίνει την επέκταση του κόφτη για ακόμα 10 χρόνια, μέχρι την προκαταβολική ψήφιση μέτρων.

Μπρος γκρεμός και πίσω… κόφτης

Στο «καλό» σενάριο που δε στηθούν κάλπες, ιστορία και κοινή λογική (και όχι οι «κακές γλώσσες») θα πουν πως η κυβέρνηση θα κατέλθει στις εκλογές με αντιμνημονιακό προφίλ ζητώντας τα …ρέστα από την επόμενη κυβέρνηση αποφεύγοντας να απολογηθεί για την διετή διακυβέρνηση. Εάν όμως επιτευχθεί συμβιβασμός πιθανότατα με την επέκταση του κόφτη μέχρι και για 10 χρόνια, χωρίς προληπτική ψήφιση μέτρων όπως επιθυμεί η Αθήνα, τότε η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η …21η Απριλίου όπου αναμένεται η Eurostat να δώσει στην δημοσιότητα τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας.

Με τον «κόφτη» των δαπανών στο ασφαλιστικό και στο Δημόσιο να απειλεί όλα τα οικονομικά μεγέθη της χώρας ένα δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου η παραμικρή απόκλιση θα μπορούσε να σημάνει την ενεργοποίηση του. Ακόμα και στην περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι 0,5% για το 2016 ( ενδεχόμενο το οποίο αποκλείει το ΥΠΟΙΚ) αλλά είναι 0,45% τότε σύμφωνα με όσα ισχύουν θα πρέπει να γίνει οριζόντια περικοπή των συντάξεων για να εξευρεθούν τα κονδύλια που θα καλύψουν το κενό.

Είναι ασφαλές να υποθέσει κανείς πως οι πολιτικές εξελίξεις που θα «πυροδοτήσει» ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Πηγή:ependisinews.gr