Σε κρίσιμη φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπραικό με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα να συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τους ενημερώσει ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης.

Στις 10 το πρωί, θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθήσουν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

O πρωθυπουργός αναμένεται να παράσχει ενημέρωση για όλες τις επιμέρους πτυχές, όπως και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες: την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στη Γενεύη, την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, καθώς και τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη (την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς).

Την Κυριακή ο πρωθουπουργός είχε σαραντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες, για το κυπριακό με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ως προς το ενδεχόμενο μετάβασης του πρωθυπουργού στη Γενεύη πως «θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνει την ίδια στιγμή πως η μη παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενεύη «δεν είναι ορθή στάση και αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».

Κυβερνητική πηγή ανέφερε κατόπιν της επικοινωνίας Τσίπρα-Γκουτέρες πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εμφανίστηκε «πολύ θετικός για τις θέσεις μας» -ιδίως δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα.

Σχετικά με το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη, η ίδια πηγή επισήμανε πως «θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση-διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο-επανέναρξη.

Σχετικά με τη διαφαινόμενη απουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Γενεύη και εκπροσώπηση της τουρκικής πλευράς από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως το γεγονός αυτό «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».

«Δεν είναι κατά τη γνώμη μας μία ορθή στάση» επισήμανε σε συνέντευξή του

«Εμείς δουλεύουμε πάνω στο σενάριο να υπάρξει, όσο το δυνατόν, μια καλύτερη, θετικότερη εξέλιξη για τη βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Απ' αυτήν τη στάση και απ' αυτήν τη βούληση δεν παραιτούμαστε σε κανένα σημείο των διαβουλεύσεων.

»Να δούμε πως θα πάνε και σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ του κυρίου Αναστασιάδη και του κυρίου Ακιντζί και θα μπορέσουμε να έχουμε σαφέστερη εικόνα για τα πράγματα. Εγώ σας ξαναλέω ότι πηγαίνουμε με αισιοδοξία, πηγαίνουμε με τη βούληση να βρούμε τη χρυσή τομή σε ένα πρόβλημα, το οποίο, ξέρετε, πως εδώ και δεκαετίες παραμένει άλυτο» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στη Γενεύη

Την πρώτη τους συνάντηση επί ελβετικού εδάφους πραγματοποιούν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Στη συνάντηση συμμετέχουν από ελληνοκυπριακής πλευράς ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Από τουρκοκυπριακής πλευράς συμμετέχουν ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού και ο υπεύθυνος για θέματα ΕΕ Ερχάν Ερτσίν.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο που διαμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την αντιπροσωπεία του. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διαμένει με τη δική του αντιπροσωπεία σε άλλο ξενοδοχείο.