Την επανεκκίνηση τους στο νέο έτος θα κάνουν οι διεργασίες στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, με τον Ιανουάριο να προμηνύεται ως μήνας εξελίξεων.
Κόμματα και κινήσεις οργανώνουν τις πρωτοβουλίες τους, ενώ ένα νέο εγχείρημα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του, με το ερώτημα να παραμένει αν στο νέο έτος θα συναντηθούν κάπου στη μέση, έτσι ώστε να ενοποιηθούν κάτω από την ίδια ομπρέλα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απέστειλε προσωπικά επιστολή σε πρώην και νυν βουλευτές της παράταξης, με την οποία τους καλεί να συναντηθούν στις 14 Ιανουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο, προκειμένου να απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης και συσπείρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρόσκληση εξαιρούνται όσοι είτε ήταν υποψήφιοι με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είτε έχουν ενταχθεί σε αυτά τα κόμματα ή σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, θέλοντας να δείξει πως δεν υπάρχουν περιθώρια επιστροφής πρώην κορυφαίων στελεχών του κόμματος που βρέθηκαν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως σημειώνουν με νόημα στη Χαριλάου Τρικούπη, στη συνάντηση θα κρατηθούν παρουσίες αλλά και απουσίες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να γνωρίζουν ποιοι συνεχίζουν να παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ και ποιοι δεν θέλουν να έχουν πλέον καμία σχέση με αυτό.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ «ΑΛΛΩΝ»

Την ίδια ώρα, θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση, όπως όλα δείχνουν, μιας νέας πρωτοβουλίας στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας ως καταλύτης εξελίξεων και για τα υπόλοιπα κόμματα του κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Βασικοί πρωταγωνιστές του εγχειρήματος είναι η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση Άννα Διαμαντοπούλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, οι πρώην υπουργοί Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Μειμάρογλου, ο Γιάννης Δατσέρης, η Αντιγόνη Λυμπεράκη και ο Παντελής Καψής.

Αυτός είναι ο λεγόμενος πρώτος κύκλος, καθώς σε δεύτερο επίπεδο μετέχουν βουλευτές, πολιτευτές, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι κ.ά.

Ο κύβος ερρίφθη σε συνάντηση που είχαν σε σπίτι των Νοτίων Προαστίων, καταλήγοντας σε συμφωνία τόσο επί του πολιτικού πλαισίου όσο και του οδικού χάρτη των διαδικασιών.

Σύμφωνα με συντελεστές του εγχειρήματος δεν πρόκειται για ένα ακόμη κόμμα, αλλά ένα νέο μεγάλο ενωμένο προοδευτικό κίνημα.

Για τους πρωταγωνιστές της νέας αυτής πρωτοβουλίας το πρόβλημα του προοδευτικού χώρου δεν είναι οι «πολλοί ηγέτες» όπως απλουστευτικά αναφέρεται, αλλά η έλλειψη ενός πειστικού εναλλακτικού λόγου για το μέλλον, καθώς το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν, είναι παγκόσμιο πανευρωπαϊκό και ελληνικό.

Σε πρώτη φάση, προγραμματίζονται συζητήσεις - εκδηλώσεις σε νομούς της Ελλάδας για να ακουστούν οι απόψεις και οι προτάσεις των πολιτών που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο αλλά αισθάνονται, σύμφωνα με τους ίδιους, «πολιτικά άστεγοι και αυτοί είναι το 30% των Ελλήνων πολιτών».

Το νέο αυτό πολιτικό εγχείρημα θα κάνει ποδαρικό από τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι συντελεστές του διοργανώνουν στις 15 Ιανουαρίου, την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, που θα γίνουν το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου σε ισάριθμες πόλεις.

Ειδικότερα, μετά τη Θεσσαλονίκη σειρά έχει η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο και τα Γιάννενα κ.α, ενώ ο κύκλος των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ

Οι εκδηλώσεις θα φέρουν τον τίτλο η «Ωρα αποφάσεων για έναν νέο, μεγάλο, ανοιχτό, προοδευτικό Κίνημα», ενώ στόχων αυτών θα είναι να μετρηθεί η πολιτική, κοινωνική και οργανωτική απήχηση ενός νέου εγχειρήματος.

Στη δεύτερη φάση θα προκύψει ένα πολιτικό κείμενο – ήδη ετοιμάζεται - εν είδη πολιτικής διακήρυξης, το οποίο θα συνοδεύεται από 1000 περίπου υπογραφές, πολλές από τις οποίες αρκετά ηχηρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα το υπογράφουν εν ενεργεία και υποψήφιοι βουλευτές και προσωπικότητες του χώρου, διανοούμενοι, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, στελέχη της νεότερης γενιάς, νέοι επιστήμονες κα, με το οποίο θα ζητούν από τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, να αυτοδιαλυθούν, θυσιάζοντας τα κόμματά τους, για χάρη της δημιουργίας ενός νέου φορέα από μηδενική βάση, με σεβασμό στο παρελθόν, όπως αναφέρουν, αλλά κυρίως με προοπτική στο μέλλον, που θα μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα γρήγορα στη χώρα.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει μια μεγάλη ιδρυτική συνέλευση , για μια έντονη πολιτική διαδικασία εκλογής αρχηγού όπου σύμφωνα με τους συντελεστές, θα συζητηθούν με τους πολίτες νέες ιδέες, μεγάλες αλήθειες και θα παρθούν αποφάσεις για αλλαγή πλεύσης, ενώ στη συνέχεια εκλογή του νέου σχήματος μέσω ανοιχτής διαδικασίας.

«Ο στόχος δεν είναι ένα κόμμα μπαλαντέρ του ενδιάμεσου χώρου», δηλώνει η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σε πρόσφατη συνέντευξη της υπογράμμισε ότι «ο νέος φορέας είναι ο προοδευτικός πόλος, απέναντι στον συντηρητικό, σε μια εποχή που οι έννοιες αριστερά - δεξιά έχουν χάσει το παλαιό νόημα τους».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για ενιαία κεντροαριστερά και έχουν αποτύχει τονίζει ότι «αυτή τη προσπάθεια θα καρποφορήσει γιατί δεν θέλει να διαλύσει αλλά να συνθέσει. Δεν θέλει να πάει απέναντι στην ιστορία της παράταξης αλλά να την ανανεώσει».

Ο Γιάνης Ραγκούσης εκτιμά ότι οι υπάρχοντες κομματικοί φορείς δεν μπορούν να αναζωογονήσουν την προοδευτική παράταξη, ενώ ξεκαθαρίζει ότι κόκκινη γραμμή της νέας πολιτικής προσπάθειας, είναι ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις, όπως η εκλογή ηγεσίας, θα ληφθούν από τη βάση, από τους προοδευτικούς πολίτες.

Τονίζει ότι είναι η τελευταία προσπάθεια να σχηματιστεί ένας ενωτικός φορέας σε αυτόν το χώρο, υπογραμμίζοντας πως όποιος αρνηθεί αυτήν την προοπτική θα επιτρέψει στους δημαγωγούς να δεσπόζουν στον προοδευτικό χώρο ακόμη και μετά τη βέβαιη ήττα τους στις επόμενες εκλογές.

ΤΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ

Για την ηγεσία του νέου φορέα, υποψήφιοι αναμένεται να είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία διαθέτει μέσω του Δικτύου ένα πανελλαδικό δίκτυο στελεχών, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ποντάροντας στους πυρήνες που έχει το κόμμα σε όλη την Ελλάδα, ενδεχομένως και ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί να υπάρξει και πρόσωπο – έκπληξη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη που βρίσκεται ήδη σε τροχιά συνεδρίου, πιθανότατα την άνοιξη, επιχειρεί να υποβαθμίσει τη νέα αυτή πρωτοβουλία, εκτιμώντας ότι δεν διαθέτει πιθανότητες επιτυχίας.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά πως οι πρωταγωνιστές, εκτός του Plan A, διαθέτουν και ένα Plan B. Δηλαδή, την άσκηση πίεσης προς την σημερινή ηγεσία να προχωρήσει σε ιδρυτικό συνέδριο Παράταξης και εκλογή ηγεσίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προεξοφλείται ότι θα απορρίψει το κάλεσμα που θα απευθύνουν τα στελέχη της νέας πρωτοβουλίας ως προς τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις διεργασίες.

Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού της ΔΗΣΥ, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα σ' αυτά τα στελέχη, προειδοποιώντας τους ότι... δεν εκπροσωπούν αυτοί το νέο, προσθέτοντας ότι η ίδια «ήταν παιδούλα όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία ήταν υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

« Φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ γιατί διαφωνήσαμε με πολιτικές του, αλλά δεν πήγαμε σε άλλους χώρους, ούτε γίναμε υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά» τονίζουν πρωταγωνιστές του νέου εγχειρήματος, απαντώντας στις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι οι συζητήσεις με το Ποτάμι και τις υπόλοιπες δυνάμεις και προσωπικότητες του χώρου έληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και μπορούν, όσοι το επιθυμούν να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε μια αρνητική απάντηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο κάλεσμα για συμπόρευση, δεν είναι σαφές ποια στάση θα κρατήσουν κάποια από τα στελέχη και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεις Πολιτών, τα οποία ενδεχομένως διαφοροποιηθούν από την κεντρική γραμμή, ζητώντας να μην κλείσουν οι πόρτες και να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Στις 15 Ιανουαρίου μάλιστα θα συνεδριάσει η εξ’ αναβολής Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα, όπως το θέμα του συνεδρίου εντός του 2017 και ο οδικός χάρτης.

Σε κάθε περίπτωση οι μετέχοντες στην κίνηση εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν ακόμα και αν η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απορρίψει το κάλεσμα για συμμετοχή.

Στον αντίποδα η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη - κεντρικά στελέχη του οποίου μετέχουν στις διεργασίες - θα κρίνει εν πολλοίς την τύχη του εγχειρήματος, ενώ αναμένεται να αποδεχτεί το κάλεσμα και να ενταχθεί στην πρωτοβουλία. Είναι ο ίδιος μάλιστα που έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει την αυτονομία του Ποταμιού για κάτι μεγαλύτερο το Κέντρο.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν εμπλέκεται άμεσα, ωστόσο έχει πλήρη εικόνα για τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα.

Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν ότι εξακολουθεί μεν να παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις κινήσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς και να υποστηρίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού ενιαίου φορέα, αλλά ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για οποιοδήποτε αξίωμα.

Ο ίδιος εκτιμά πως η πολιτική ενός νέου εγχειρήματος για να έχει επιτυχία απαιτεί και πολλά νέα πρόσωπα, τρόπους λειτουργίας που δεν θα θυμίζουν παλαιά σχήματα, ενώ είναι πεπεισμένος ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο.
Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς επιθυμούν έναν ενιαίο φορέα – αποτυπώνεται σε αρκετές έρευνες – το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η «φαγούρα» στον πολυδιασπασμένο αυτό χώρο θα συνεχίσει να υφίσταται και το 2017 ή τελικά θα υπάρξει το αίσιο τέλος που ελπίζουν όσοι παρέμειναν και τον στήριξαν μέχρι σήμερα.

*Εφημερίδα Καρφί