Χαμηλούς τόνους κράτησε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στη Ζηνοβία Σαπουνά αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εκτόξευσε κατηγορίες προς την ελληνική πλευρά λέγοντας ότι αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και δηλώνοντας πως τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα φύγουν από το νησί.
«Σε πολλές περιπτώσεις γίνονται δηλώσεις για να εξυπηρετήσουν εσωτερικές σκοπιμότητες. Δεν θα λύσουμε το Κυπριακό μέσα από δημόσια αντιπαράθεση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης και συνέχισε τονίζοντας πως «η σοβαρότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους μας απαιτεί να επικεντρωνόμαστε εκεί. Εκεί θα κριθεί εάν θα μπορούμε να μιλάμε για επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει όλοι να είναι προσεχτικοί. Κάποιες δηλώσεις του Ερντογάν οφείλουμε να πούμε πως δεν είναι βοηθητικές».
Γνωστοποίησε πως εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να γίνει μια συλλογική αξιολόγηση του τι συνέβη στη Γενεύη.
Αποκάλυψε για πρώτη φορά πως κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των ηγετών στις 12 Ιανουαρίου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη, «σε εκείνη την κρίσιμη διαδικασία» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σημείωσε πως οι συζητήσεις της Γενεύης έδειξαν πως «βρισκόμαστε σε κρίσιμη συγκυρία και ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα των διεργασιών που θα γίνουν στις 18 Ιανουαρίου θα δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για ένα θετικό αποτέλεσμα».
Ταυτόχρονα τόνισε πως κατά την προχθεσινή διάσκεψη υπήρξε πρόοδος σε κάποια ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού.
Αναφορικά με τις σχέσεις της κυπριακής κυβέρνησης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά είπε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
«Θα ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει κανένας διαφορετικός στόχος, ο στόχος είναι κοινός» ανέφερε.
Κατέληξε λέγοντας πως «η όποια συμφωνία επιτευχθεί σε επίπεδο ηγετών θα πρέπει να περάσει μέσα από τα δημοψηφίσματα από τον κυπριακό λαό. Το περιεχόμενο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Και λαμβάνοντας υπόψιν του τι έγινε σε άλλα δημοψηφίσματα για παράδειγμα στη Βρετανία, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε το όποιο σχέδιο τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του έτσι ώστε να γίνει και αποδεκτό».