Της Στέλλας Νοβάκη

Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης δεν είναι μόνο το πεδίο της πολιτικής που τους βάζει… απέναντι τον έναν από τον άλλο. Οι δυό τους μετρούν πολλά χρόνια από τότε που βρέθηκαν για πρώτη φορά στα κομματικά «αναχώματα» και έδιναν τις μάχες τους, από διαφορετικό μετερίζι, στα φοιτητικά αμφιθέατρα. Δημήτρης Τζανακόπουλος και Κωνσταντίνος Κυρανάκης υπήρξαν συμφοιτητές στη Νομική Αθηνών και η συγκρουσιακή τους σχέση κρατάει από τότε.

Ως φοιτητές βρέθηκαν απέναντι ο ένας από τον άλλο. Σήμερα, είναι δύο από τα νέα πρόσωπα της πολιτικής που ο καθένας με τον δικό του τρόπο και ορμώμενος από διαφορετική αφετηρία, αριστερά ο ένας, δεξιά ο άλλος, αναδύθηκε στο πολιτικό προσκήνιο με μια δυναμική που επίσης μπαίνει στην διαδικασία της κόντρας. Οι δύο 30άρηδες της πολιτικής σκηνής που χαράσσουν το δικό τους μέλλον στην πολιτική τους πορεία, έχουν… παρελθόν που τους ενώνει.

Ο επαναστάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος, πριν βάλει το καλοσιδερομένο κοστούμι και την προσεκτικά πάντα επιλεγμένη γραβάτα, σπάζοντας ακόμη και τα στερεότυπα του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούσε στις φοιτητικές καταλήψεις.

«Απέναντί» του  ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης που έδινε την δική του μάχη, ο οποίος επηρέαζε και γοήτευε τους Δαπίτες στις συνελεύσεις προκειμένου να «σπάσει» τις καταλήψεις αντιστεκόμενος στις αριστερές πεποιθήσεις των καταληψιών.

Στην «παράλληλη» πορεία στο δρόμο προς την πολιτική, βρέθηκαν και οι δύο ως «εκπρόσωποι» των κομμάτων που στηρίζουν. Ο ένας κυβερνητικός, ο άλλος εκπρόσωπος Τύπου, αλλά με το ατού ότι είναι – σύμφωνα με το περιοδικό forbes- και ένας από τους ανθρώπους κάτω των 30 ετών με την μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη.

Στα κοινά τους σημεία εκτός της ηλικία και την προσεγμένη εμφάνιση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προκαλεί συζητήσεις όταν εμφανίστηκε με γραβάτα, ενώ ο Κυρανάκης προκάλεσε κι εκείνος με τη σειρά του  σχόλια όταν εμφανίστηκε με κοστούμι και παπούτσια σταράκια στην παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών, επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά.

Επίσης κοινό τους σημείο, ότι και οι δύο από τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα της νομικής, έφτασαν να γίνουν το «Νο 2» των αρχηγών των κομμάτων τους.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., και Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ Κωνσταντίνος Κυρανάκης αποτελεί το νούμερο 2 του στενού πυρήνα του Κυριάκου Μητσοτάκη προεδρεία της νεολαίας του ΕΛΚ. Ανήκει στα νέα στελέχη που ο Κυριάκος Μητσοστάκης εμπιστεύτηκε για να ανανεώσει την εικόνα του κόμματος.

Ο φέρελπις οννεδίτης, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος εντός κι εκτός Ευρώπης, δικαιώνοντας την επιλογή του Μητσοτάκη.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ομολογεί ότι κόλλησε το «μικρόβιο» της πολιτικής στα 17 του, όταν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων (το αντίστοιχο της Βουλής των Εφήβων), εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Σχολείο των Βρυξελλών από το οποίο αποφοίτησε.

Στην ΟΝΝΕΔ, ανέλαβε τις διεθνείς σχέσεις της οργάνωσης που οδήγησαν, συνακόλουθα, και στη Νεολαία του ΕΛΚ.

Ο νεαρός Βολιώτης , καθώς είναι γεννημένος το 1987, στο Λουξεμβούργου, με σπουδές στα νομικά, υπήρξε ο νεότερος υποψήφιος Βουλευτής για τη ΝΔ. Ξεκίνησε από πολύ νωρίς τις μάχες, στα αμφιθέατρα της ΔΑΠ Νομικής, και εξακολούθησε σε όλη την Ευρώπη, τα προβλήματα της οποίας γνωρίζει πολύ καλά, κάτι που του προσδίδει πάντα πόντους σε κάθε του προσπάθεια. Η εκλογή του στο τιμόνι της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έχει πια αποκτήσει χαρακτηριστικά εθνικής επιτυχίας, καθώς το περιοδικό forbes τον έχει συμπεριλάβει στους νέους με την μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ένα από τα σημαντικότερα πόστα, αυτό του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, ανέλαβε ο εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, ο 34χρονος δικηγόρος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με στόχο να ανανεώσει την εικόνα της κυβέρνησης και να προωθεί αποτελεσματικότερα το μήνυμά της. Ο πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε με γραβάτα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μπορεί όλα τα προηγούμενα χρόνια να έμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως τώρα αναλαμβάνει το πόστο που… φωτίζεται πιο έντονα από τον προβολέα της πολιτικής ειδησεογραφίας.

Ο δικηγόρος, με διδακτορικές σπουδές στο Λονδίνο, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, αρχικά στη θέση του νομικού συμβούλου του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια σε αυτή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Με τον Αλέξη Τσίπρα συνδέονται με ισχυρή φιλία από το 2005, όταν παρέλαβε από τον σημερινό πρωθυπουργό τη θέση του γραμματέα της Νεολαίας του Συνασπισμού.

Θεωρείται ο εμπνευστής της καμπάνιας του «Αύριο» και της «Ελπίδας», συνθημάτων που κυριάρχησαν στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ενώ για πολλά χρόνια ήταν και ο λογογράφος του κ. Τσίπρα στις προεκλογικές ομιλίες του. Η πολιτική ήταν το πεδίο του για πολλά χρόνια και μάλιστα υπήρξε και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας. Η πορεία του εξελίσσεται πάντα κοντά στα βήματα του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο οι απόψεις τους ταυτίζονται σε πολλά θέματα, όχι όμως στα... αθλητικά, καθώς ο πρωθυπουργός είναι γνωστός για τα... παναθηναϊκά του αισθήματα, σε αντίθεση με τον κ. Τζανακόπουλο, που είναι φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού.

Πριν μπει στην αρένα της κεντρικής πολιτικής και της… γραβάτας, σύχναζε στα Εξάρχεια και ήταν από τους λεγόμενους «σκληρούς» του Συνασπισμού, που έδινε σκληρές μάχες και πρωταγωνιστούσε στις φοιτητικές καταλήψεις. Τότε, αντί για κοστούμι, φορούσε τζάκετ και αντί για γραβάτα… σκουλαρίκι στο αυτί. Ωστόσο, «από τότε έδειχνε την ικανότητα να διαχειρίζεται δύσκολες αποστολές».