Με πρωτοβουλία του Ντάισελμπλουμ, απόψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποιεί έκτακτη συνάντηση με τους Ευρωπαίους δανειστές και εταίρους προκειμένου να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση. Για την Αθήνα είναι μια κρίσιμη συνάντηση, αλλά και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, από τον οποίο οι Ευρωπαίοι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν εγγυήσεις για την ψήφιση των μέτρων.

Το θρίλερ της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα ξεκίνησε από χθες τα μεσάνυχτα όταν ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε το ταξίδι στο εξωτερικό, με τελικό προορισμό ενδεχομένως τις Βρυξέλλες πιθανότατα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ή και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους για να υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου για να κλείσει η εκκρεμότητα και να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα οι Θεσμοί.  

Σε κάθε περίπτωση, ως βάση μιας τέτοιας συμφωνίας οι δανειστές θέτουν, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις των Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) και Τζέρυ Ράις (ΔΝΤ), την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης προληπτικών μέτρων λιτότητας έως και 3,5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Bloomberg) που θα νομοθετηθούν τώρα αλλά ενεργοποιηθούν αν χρειαστεί το 2018.  

Μέτρα για να επιστρέψουν οι θεσμοί

 Λόγω των καθυστερήσεων όμως, ούτε χθες οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον έστειλαν «σήμα» για το πότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των ελεγκτών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση «ποντάρει» πλέον σε έναν τελικό  γύρο διαπραγμάτευσης –αν και εφόσον υπάρξει- με τους Ευρωπαίους, για να συμφωνηθούν «πακέτο» τα επόμενα δημοσιονομικά μέτρα ελάφρυνσης, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ένταξη στο πρόγραμμα του QE από την ΕΚΤ.

Όποια και αν είναι η κατάληξη των διεργασιών αυτών, θα πρέπει πρώτα από όλα να κλείσει η 2η αξιολόγηση, με συμφωνία σε όλα τα καυτά μέτωπα (Εργασιακά, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα άμεσα μέτρα λιτότητας) όπως τουλάχιστον έλεγε προ ημερών ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.  

Αλλά και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις έλεγε χθες πως, ασχέτως της ελάφρυνσης χρέους που ζητά το Ταμείο, είναι απαραίτητες οι περικοπές συντάξεων και στο αφορολόγητο όριο για να μην επιστρέψει το σκηνικό κρίσης του 2012 και 2015. Επέμεινε δε ότι τα μέτρα που θα καλύψουν τους στόχους για το πλεόνασμα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση και, αν χρειαστεί, να εφαρμοστούν «λίγο αργότερα», δηλαδή το 2018.  

Μεταρρυθμίσεις ζήτησε χθες από τη χώρα μας και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM)  Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας και όχι η ελάφρυνση χρέους που ζητάει.