Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:30 το βράδυ της Παρασκευής η πενταμερής στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους Θεσμούς. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντηςσης, πηγή της Ευρωζώνης, ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

 Παράλληλα, όπως μετάδωσαν ο ΑΝΤ1 και ο ΣΚΑΙ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Κυριακή, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα έρθουν στην ελληνική πρωτεούσα οι Θεσμοί.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν ξεκινήσει το άτυπο Eurogroup, το Reuters, μετέδιδε ότι η πρόταση των δανειστών προς την ελληνική πλευρά, είναι μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα μισά έως το 2018 και τα άλλα μισά για μετά το 2018.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πενταμερούς ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "είμαστε κοντά στο να βρεθεί κοινό έδαφος επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα".

«Υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε γραπτή δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ). Όπως επισήμανε «κάναμε σημαντική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά στο κοινό έδαφος για να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα την Επόμενη εβδομάδα. Θα εξετάσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».

Υπενθυμίζεται ότι στην σύσκεψη κορυφής συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, o Νικόλα Τζαμαρόλι, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ποια μέτρα προτάθηκαν στην ελληνική πλευρά

Τα μέτρα που προτάθηκαν στην ελληνική πλευρά, από τους εκπροσώπους των δανειστών είναι η άμεση νομοθέτηση ύψους 3,6 δισ. ευρώ προκειμένου η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι την συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Τα 1,8 δισ. ευρώ θα είναι μέχρι το 2018 και τα υπόλοιπα μετά το 2018.

Μαξίμου: Υπήρξε πρόοδος-Παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Το Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ της Παρασκευής σχολίασε τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το σημερινό τετ α τετ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και των Θεσμών. Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έγινε πρόοδος, ωστόσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, ενώ επισημαίνουν ότι δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Πάντως αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι εάν και γίνεται λόγος για πρόοδος, υπογραμμίζεται ότι παραμένουν οι "παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ", ενώ δεν διευκρινίζεται εάν αυτές αφορούν είτε τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ, είτε εάν προέκυψαν νέες αξιώσεις από την πλευρά των δανειστών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Εξετάζουμε τη μείωση του αφορολόγητου αλλά όχι κάτω από 6.000 ευρώ

Ανώτατος αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσακαλώτου, Χουλιαράκη-Θεσμών, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η ελληνική κυβέρνηση, να δεχθεί τη μείωση του αφορολογήτου το πολύ στα 6.000 ευρώ από 8.636 που είναι σήμερα και φτάνει στα 9.545 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά

Όπως ανέφερε, ο αξιωματούχος η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί μείωση του αφορολόγητου-αλλά όχι κάτω από τις 6.000 ευρώ και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. «Θα μειωθεί αλλά όχι κάτω από τα 6.000 ευρώ» είπε ο κυβερνητικός παράγοντας.