Με ταχύτατους ρυθμούς η Αθήνα προετοιμάζεται για την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί αύριο στην Αθήνα ,καθώς τα χρονικά περιθώρια για την ανεύρεση μιας λύσης στενεύουν όλο και περισσότερο. Στο παρασκήνιο οι επαφές είναι αλλεπάλληλες ενώ προτάσεις και αντιπροτάσεις συζητιούνται σε τεχνικό επίπεδο απ όλες τις πλευρές.


Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις των δανειστών –αρκετά πιο κάτω από τα 3,6δις που ζητάνε τώρα- ενώ για το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων να ισχύσει ο κόφτης . Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί οι δανειστές να ανάψουν το πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Η Αθήνα εμφανίζεται ωστόσο να μην βιάζεται για την επιστροφή των θεσμών εάν δεν υπάρξει μια συνολική λύση καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται ότι την συγκεκριμένη στιγμή το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελληνική πλευρά αλλά και τους θεσμούς που ο καθένας για τον δικό του λόγο θέλει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

"Εμείς θα επιδιώξουμε μία πολιτική συμφωνία για όλο το πακέτο", δήλωσε, χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος αφού υπεραμύνθηκε τον προσπαθειών που καταβάλει η κυβέρνηση τόνισε " Η συνολική λύση θα πρέπει να βοηθά την κοινωνία. Έχουμε αδικήσει τον κόσμο σε ορισμένα πράγματα και αυτό θέλουμε να το διορθώσουμε. Εκτός από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κανένας που να κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση".

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα πληθαίνουν και οι πληροφορίες που θέλουν τους εκπροσώπους των θεσμών να είναι θετικοί στην ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, αν όχι στις αρχές Μαρτίου ,σίγουρα μέσα στον Απρίλιο. Το σενάριο αυτό μάλιστα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι "η ποσοτική χαλάρωση θα είναι σύμβολο πως η Ελλάδα γίνεται κανονική χώρα".

Χθες πάντως η κυβέρνηση επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή το ταξίδι του αρχηγού της ΝΔ στο Βερολίνο λέγοντας ότι « τη στιγμή που ακόμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος διατηρεί πολύ πιο μετριοπαθή στάση κατά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αποφεύγοντας να ταυτιστεί με τους πιο ακραίους και παράλογους κύκλους των δανειστών, ο κύριος Μητσοτάκης, που κατά τα άλλα μας διαβεβαίωνε ότι στο εξωτερικό φορά πάντα τη γαλανόλευκη, εμφανίστηκε σήμερα βασιλικότερος του βασιλέως, φορώντας τη φανέλα του ΔΝΤ.

Στη συνάντηση του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο -αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού- υποστήριξε, μόνος αυτός, τους παραλογισμούς του ΔΝΤ και χρέωσε τις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην ελληνική κυβέρνηση. Ενημερώνουμε τον κύριο Μητσοτάκη ότι οι αυτόκλητοι αυλοκόλακες ειδικά όταν δεν υφίσταται αυλή οδηγούνται πάντοτε στον αυτοεξευτελισμό.»