Την εκ νέου διαβεβαίωση προς τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ότι δεν θα δουν περαιτέρω μειώσεις στο μισθό τους παρέσχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι «ένα ατύχημα στο Αιγαίο δεν μπορεί να πυροδοτήσει από μόνο του ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, παρά μόνο αν το ατύχημα το επιζητούσαν κάποιοι».

Ο ΑΝΥΕΘΑ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και απαντώντας στο ερώτημα του συναδέλφου Χρ.Καπούτση για το πότε αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση το ειδικό μισθολόγιο και το αν αυτό θα προβλέπει αυξήσεις ή μειώσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ε.Δ., τόνισε τα εξής: «Από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ είμαστε έτοιμοι αλλά το θέμα των ειδικών μισθολογίων είναι ευρύτερο και εντάσσεται σε ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της γενικότερες δημοσιονομικής αναπροσαρμογής. Αυτό που μπορώ να σας πω, από τη θέση που βρίσκομαι, είναι ότι όσοι σήμερα υπηρετούν στις ΕΔ δεν θα δουν περαιτέρω μειώσεις. Αντίθετα κάνουμε κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε τις μη μισθολογικές απολαβές των στελεχών, που όμως έχουν θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, όπως ο εξορθολογισμός του συστήματος μεταθέσεων, η διεύρυνση των προγραμμάτων στέγασης και διακοπών των στελεχών και των οικογενειών τους.»

Αναφορικώς με την πιθανότητα να προκληθεί ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από ένα πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο, όπως πιστεύουν Τούρκοι αξιωματούχοι, ο Δ.Βίτσας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το τι θεωρούν ως σοβαρό οι Τούρκοι αξιωματούχοι, θα πρέπει να το περνάμε από διπλό πρίσμα, το ένα είναι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και το άλλο η κατάσταση στο περίγυρό της. Ένα ατύχημα στο Αιγαίο δεν μπορεί να πυροδοτήσει από μόνο του ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, παρά μόνο αν το ατύχημα το επιζητούσαν κάποιοι. Άρα εμείς πρέπει να είμαστε, και είμαστε, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο έντασης, όχι γιατί αυτή θα προκληθεί από ένα ατύχημα αλλά γιατί το όποιο ατύχημα μπορεί να ενταχθεί σε στρατηγική έντασης στο Αιγαίο. Βέβαια, εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε ακάλυπτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό γίνεται με τον καλύτερο τρόπο και έχει αποτέλεσμα.»

Τέλος, ο ίδιος, αναφερόμενος στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι αυτή «…αποτελεί παράγοντα της αποτρεπτικής ισχύος των ΕΔ. Πρώτο μας μέλημα, που ήδη το έχουμε πετύχει, είναι η αποτροπή του ξαφνικού θανάτου. Για τα ΕΑΣ εξασφαλίσαμε ανακεφαλαίωση των χρεών ώστε με λυμένα χέρια να βγουν στη διεθνή αγορά. Για την ΕΑΒ εξασφαλίσαμε ενίσχυση του προσωπικού της ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το ΠΝ τα κρατάει ζωντανά ώστε να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, όταν λυθούν τα άλλα ζητήματα. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας επίσης το ΠΝ έχει καθοριστική συμβολή στη συνέχιση της λειτουργίας τους. Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία έχει λαμπρές προοπτικές και βλέπω πως τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ελπιδοφόρα.»