Τη φωτιά της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης επιχείρησε να μετριάσει σήμερα ο Νίκος Φίλης ο οποίος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ξεκαθάρισε ότι η ερώτησή του προς τον κ.Καμμένο για τα εξοπλιστικά δεν κατατίθεται ακόμα διότι χρειάζεται τεκμηρίωση παρά το γεγονός ότι οι ενστάσεις του για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα παραμένουν. “Ακούω ότι επιχειρησιακά τα αεροπλάνα που πάμε να πάρουμε δεν κάνουν για το Αιγαίο. Πρέπει να υπάρξει δημόσια συζήτηση. Αυτή μπορεί να γίνει και στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. Να έρθουν τα επιχειρησιακά στελέχη του Υπουργείου και να μας μιλήσουν. Δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να κατατεθεί η ερώτηση” είπε ο κ. Φίλης βάζοντας στη συζήτηση και διπλωματικό ζήτημα λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνεις χρήματα από τη Γερμανία και εν συνεχεία με αυτά τα χρήματα να αγοράζεις αεροπλάνα από την Αμερική.


Ο κ. Φίλης επέμεινε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή προτεραιότητα είναι η κοινωνική πολιτική και όχι τα εξοπλιστικά και ότι την ώρα που σχεδιάζεται εξοπλιστικό πρόγραμμα δισεκατομμυρίων η Πολιτεία δεν μπορεί να βρει 300 εκατομμύρια ευρώ ως ισοδύναμα για να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων. “Αυτά είναι αντιφατικά” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης. Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα επέμεινε στα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η συνεργασία με τους ΑΝ.Ελ είναι συγκυριακή και όχι στρατηγική τονίζοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα μπροούσαν να συνεργαστούν στο πλαίσιο μιας μετεκλογικής προγραμματικής σύγκλισης.


Ο κ. Φίλης ερωτήθηκε για τα επικείμενα μέτρα που θα περάσουν από τη Βουλή και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είναι αντιπολιτευόμενος βουλευτής αλλά φανατικά συμπολιτευόμενος και πως θα ψηφίσει την πρόταση που θα φέρει η Ελληνική Κυβέρνηση. “Εγώ δεν είμαι αντιπολιτευόμενος βουλευτής. Είμαι φανατικά συμπολιτευόμενος. Είμαι σάρκα από τη σάρκα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είμαι σαρκοβόρο” είπε αρχικά ο κ. Φίλης. “Μήπως τότε αφού θα τα ψηφίσετε εσείς να κάνετε μασάζ και στους συναδέλφους σας που απειλούν ότι θα καταψηφίσουν;” ρώτησαν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες. “ Έχετε την αίσθηση ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται μασάζ; Θα την ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση” ξεκαθάρισε ο κ. Φίλης. Όσον αφορά ωστόσο στο περιεχόμενό της ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να περάσει μείωση του αφορολογήτου με μόνο αντίμετρο τη μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις. “ Δεν θα επιβαρύνουμε κι άλλο τον φτωχό για να τα δώσουμε στους πλούσιους. Αυτό δεν περνάει και είμαι σίγουρος ότι τέτοια κυβερνητική πρόταση δεν θα έρθει. Χρειάζονται κι άλλα αντίμετρα” είπε ο κ. Φίλης δηλώνοντας βέβαιος ότι οι εταίροι θα υποχωρήσουν.


Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο κ. Φίλης όταν η συζήτηση έφτασε στο Τάμα του Έθνους με τον πρώην Υπουργό να χαρακτηρίζει “ακροδεξιούς” τους βουλευτές που συνυπέγραψαν παρά το γεγονός ότι μεταξύ αυτών ήταν και ο κυβερνητικός βουλευτής Δημήτρης Καμμένος.