Εντελώς απρόθυμοι εμφανίζονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα διαδοχικά ανοίγματα που επιχείρησαν στελέχη και υπουργοί του, κατηγορώντας τον πως το μόνο μέλημά του είναι παραμείνει στην εξουσία και να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο άνοιγμα έγινε από τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη, με ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουκρλέτης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην πρόταση του Νίκου Φίλη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά απάντησε ότι δεν τους αφορούν «οι κουτοπονηριές και τα φτηνά κόλπα που εφευρίσκουν για να συγκρατήσουν τη μαζική φυγή των προοδευτικών πολιτών που τους εξαπάτησαν» προσθέτοντας «ας αναζητήσουν αλλού άλλοθι για τη διαχείριση του πολιτικού τους αδιεξόδου και της αυξανόμενης κοινωνικής τους απομόνωσης.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλουν να κλείσουν κάθε συζήτηση για μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των διεργασιών για το συνέδριο του Ιουνίου.

Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μάλιστα γνωρίζουν ότι τυχόν εμπλοκή του Κινήματος σε μία τέτοια συζήτηση και διαδικασία, θα προκαλέσει μεγάλο ζήτημα και αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος, τη στιγμή που για τους ίδιους πρωταρχικής σημασίας αποτελεί η ανασυγκρότηση και επανένωση της παράταξης.

Εκτιμούν ότι η τακτική που έχει ακολουθήσει η ηγεσία του κόμματος έχει αποδώσει, δηλαδή, τόσο με την άρνησή της να συμπαραταχθεί με το κυβερνών κόμμα, όσο και με την χάραξη διαχωριστικών γραμμών απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της ΔΗΣΥΜ, στελέχη και ψηφοφόροι που είχαν αποστασιοποιηθεί αρχίζουν να επαναπατρίζονται στην παράταξη, εκτιμώντας ότι μια ενδεχόμενη προσέγγιση με τον υπό κατάρρευση και απομονωμένο κοινωνικά ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε μόνο αρνητικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ίδια στελέχη, το κυβερνών κόμμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ούτε με την κεντροαριστερά, ούτε καν με την αριστερά.

Το θέμα των ανοιγμάτων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε πρόσφατα και σε σύσκεψη της ΔΗΜΑΡ, όπου συζητήθηκε κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια κυβερνητική σύμπραξη, εφόσον αποχωρούσαν οι ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση, με δεδομένη τη θέση του κόμματος περί κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, η απάντηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου ήταν κάθετη, κόβοντας κάθε «πονηρή σκέψη» και ξεκαθαρίζοντας πως τέτοιο ζήτημα ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με την επιλεκτική του συνεργασία δύο φορές με την εθνικολαϊκιστική δεξιά, υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο Συνέδριό του υπήρξε προγραμματικά η επιβεβαίωση της απομάκρυνσης από κάθε τι κεντροαριστερό και σοσιαλδημοκρατικό.

«Οι διάφορες μεμονωμένες προτάσεις που γίνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι είτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα είτε τακτικισμοί του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα αδιέξοδα. Ας μην ψάχνουν συνενόχους στις αδιέξοδες πολιτικές που εφαρμόζουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τη δική τους απάντηση στα διαδοχικά πολιτικά ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μιλώντας στο «Κ» τέσσερα κεντρικά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ανδρέας Λοβέρδος – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει πλήρως την πολιτική του στάση. Ως υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή, με τη δική του φωνή. Τώρα, μετά από την απάτη σε βάρος μας και τις απώλειες ετών, τα πράγματα αποκτούν τις κανονικές τους διαστάσεις. Οι επιστροφές του κόσμου είναι συνεχείς και η απήχηση του λόγου μας μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.

Σε πολιτικά παιχνίδια του οποιουδήποτε δεν πρόκειται να μετέχουμε. Άλλωστε, κατά τη γνώμη μου η δεύτερη θέση στις εκλογές δεν έχει κλείσει . Φιλοδοξούμε να είμαστε εμείς το δεύτερο κόμμα.»


Θεόδωρος Μαργαρίτης – Μέλος Ε.Ε ΔΗΜΑΡ

«Η ΔΗ.ΣΥ υποστηρίζει την ανάγκη μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν έχει επιλογή προνομιακής συμμαχίας. Σε αυτή την δύσκολη περίοδο απαιτείται ευρύτατη πολίτικη και κοινωνική συμφωνία. Όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα στην πορεία της χώρας έχουμε όλη την "πολυτέλεια" να ανοίξουμε τις μεγάλες προγραμματικές διαφορές ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης. Προφανώς σε αυτό το πεδίο η σοσιαλδημοκρατία είναι πιο κοντά στην ριζοσπαστική αριστερά .Όμως προϋπόθεση αποτελεί η ήττα της αλαζονείας του ΣΥΡΙΖΑ με την ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.»

Χαρά Κεφαλίδου – Βουλευτής Δράμας Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε όψιμα την «κρυφή γοητεία» της συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τί έκπληξη, την ώρα που τα εσωκομματικά του αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται! Ας μας εξηγήσουν όμως πώς θα συνυπάρξουν με τους «βρώμικους», «συστημικούς» και με τα «βαρίδια» που μας υποδεικνύουν να τα απομακρύνουμε. Το ότι έχουν αναδείξει τον Πάνο Καμμένο ως «σωτήρα», τους λέει κάτι; Η διγλωσσία και η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!.»

Γιάννης Τούντας - Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

«Η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο των αρχών και θέσεων της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, που σήμερα εκφράζεται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όσες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα της λεγόμενης «ριζοσπαστικής αριστεράς» ασφαλώς και θα πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή. Κάθε άλλη επίκληση για συνεργασία και συγκλίσεις στην παρούσα φάση είναι προσχηματική και ως εκ τούτου περισσότερο δυσκολεύει παρά διευκολύνει τη σύγκλιση των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στον τόπο μας.»

*Εφημερίδα Καρφί