Εγκαταλείπει τον στόχο του Eurogroup της 20ης Μαρτίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι ο στόχος είναι μία συνολική συμφωνία τον Απρίλιο.

Όσον αφορά στην αποχώρηση των θεσμών, τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει εντός του χρονοδιαγράμματος για μία "συνολική συμφωνία" τον Απρίλιο. "Υπάρχει καθυστέρηση βεβαίως, είναι γνωστό πού οφείλεται, αλλά υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα στο τέλος του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Παράλληλα χαρακτήρισε απαραίτητη την ανάγκη ένταξης της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) και της εξειδίκευσης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. "Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος έχει ανάγκη για στροφή στην ανάπτυξη με ένταξη στο QE και την εξειδίκευση των μέτρων της ελάφρυνσης του χρέους. Προτεραιότητα η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας στο μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο", δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η λιτότητα πρέπει να τελειώσει και να αποκατασταθεί η ζημιά που προκάλεσε κυρίως στα κράτη του Νότου. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ικανοποίησή του για την αναφορά στο σχέδιο συμπερασμάτων ενός σχεδίου για την καταπολέμηση της ανεργίας "στα κράτη που αυτή παραμένει δυσανάλογα υψηλή". "Πρόκειται για έμμεση αλλά σαφή παραδοχή πως η λιτότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις χώρες που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζημιά", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μόνη επιλογή που έχουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους, του προγράμματος και της εξόδου από την κρίση οριστικά. Αν δει κανείς τα μεγέθη στον Νότο και αυτά στον Βορρά, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν δομικές ανισότητες και μας αναγκάζουν να δούμε συγκεκριμένες πολιτικές για να τις αμβλύνουν", εξήγησε.

"Ναι, ζήτησα από το Ταμείο να παραμείνει"

Ερωτηθείς για το αν πράγματι ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας το επιβεβαίωσε.

"Με την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό ότι έχω κατά καιρούς διαρκή επικοινωνία, όχι πάντα εύκολη, αλλά ειλικρινή και έντιμη. Είναι αλήθεια ότι ζήτησα να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να μην σπαταλά τον χρόνο, να δεσμευθεί ότι με βάση τα πρότυπα για το ελληνικό πρόγραμμα, είναι απαραίτητες για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν θέλει μία "α λα καρτ" δέσμευση του ΔΝΤ για τα μέτρα του χρέους, αλλά για μία συνολική λύση.

"Η Ελλάδα είναι πυλώνας ειρήνης στη Μεσόγειο"

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία, θέτοντας την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο στη Σύνοδο Κορυφής.

"Τόνισα την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση της ρητορικής και της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο. Η Ελλάδα θα αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, διατηρεί διαύλους για διάλογο με όλες τις χώρες, ενώ παραμένει σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός της καλής γειτονίας είναι βασικός για ένα κράτος που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών, όσον αφορά στο μεταναστευτικό.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό για τη συνέπεια της στάσης του και τη σοβαρότητα της πολιτικής του.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, για το εάν θα απευθυνθεί η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση όταν θα έρθει η ώρα της ψήφισης των μέτρων και αντίμετρων, και για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ότι δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «ίσως αυτή η στάση να είναι ένα δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ήταν και η στάση της μη υπερψήφισης των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα για περίπου 1.200.000 συνταξιούχους, που είχαν τη δυνατότητα να πάρουν εφάπαξ πριν τα Χριστούγεννα μία σημαντική ενίσχυση, αυτό που ονομάσαμε "13η σύνταξη"». «Ο καθένας λοιπόν θα κριθεί από τις πράξεις του», σημείωσε.