Με ρυθμούς χελώνας συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης με το ενδεχόμενο για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας να απομακρύνεται.

ΔΝΤ και ευρωπαίοι είναι αμετακίνητοι στις σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, αλλά και στη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης. Αν και για τα αντισταθμιστικά μέτρα συζητούν πολλές από τις κυβερνητικές προτάσεις, ωστόσο διαφωνούν στη βασικότερη που σχετίζεται με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 40%, δηλαδή τη μείωση των εσόδων από το φόρο στο 1,6 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ σήμερα στην περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως εάν δεχθεί τη μείωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 6.000- 5.900 ευρώ και συναινέσει στη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ αποδεχόμενη τη συνταγή ΔΝΤ, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ , δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 10 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 7 δισ. ευρώ περίπου στο Μνημόνιο. Η υπεραπόδοση αυτή των 3 δισ. ευρώ θα μπορούσε κατά την κυβέρνηση να επιτρέψει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 1 δισ. ευρώ.
Την Παρασκευή αναδείχτηκε και το χάσμα που υπάρχει στα ενεργειακά καθώς στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επί δίωρο ο κ. Σταθάκης. «Έχει καθυστερήσει όχι επειδή έχουμε τις παλαιές διαφορές, αλλά επειδή μεσολάβησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που πρέπει να τη μελετήσουμε και να την διαχειριστούμε» ανέφερε κυβερνητική πηγή μετά από την διαπραγμάτευση.

Πάντως νωρίτερα παράγοντας του υπουργείου Ενέργειας τόνιζε ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει αναβολή των σχετικών αποφάσεων και δεσμεύσεων στο πλαίσιο μιας συνολικής επανεξέτασης του ενεργειακού προβλήματος ως το τέλος του έτους.

Κατόπιν τούτων στόχος της κυβέρνησης παραμένει μια συνάντηση πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας ανάμεσα στον υπουργό Οικονομιών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή κ. Γιώργου Χουλιαράκη με τους βασικούς παίκτες που θα συμμετάσχουν στο Eurogroup: τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.