Υπό το βάρος της διαφαινόµενης εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα σηµάνει αυτοµάτως και τον θεαµατικό αποδεκατισµό της κοινοβουλευτικής του δύναµης, κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο αγώνα δρόµου για την ατοµική τους πολιτική επιβίωση.

Εάν τα προγνωστικά των δηµοσκοπήσεων επαληθευτούν και ποσοτικά στην πραγµατική κάλπη, τότε στην επόµενη Βουλή οι περισσότεροι από τους µισούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι παρόντες. Η εκτίµηση που υπάρχει µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα των δηµοσκοπήσεων είναι πως, εάν την Κυριακή διεξάγονταν εκλογές, τότε τουλάχιστον 90 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους 144 δεν θα κατάφερναν να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.

Στην προοπτική µιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης, σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει ένας άτυπος προεκλογικός αγώνας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που σε αρκετές περιπτώσεις θυµίζει σκηνές από το «Survivor», αφού από τη µια υπάρχει η οµάδα των «∆ιασήµων», δηλαδή των µελών της κυβέρνησης που εκ της θέσεώς τους διαθέτουν, εκτός των άλλων, το πλεονέκτηµα της αναγνωρισιµότητας, και από την άλλη των «Μαχητών», δηλαδή των απλών βουλευτών ή των επίδοξων πολιτευτών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στην παρούσα φάση, σε αναζήτηση εκλογικής περιφέρειας βρίσκονται οι «εξωκοινοβουλευτικοί» υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, Πολιτισµού Λ. Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Α. Χαρίτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆. Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών Γ. Χουλιαράκης, καθώς και οι υφυπουργοί Στ. Πιτσιόρλας, Αν. Πετρόπουλος και Ρ. Αντωνοπούλου. Επίσης για την εξασφάλιση της υποψηφιότητάς τους σε κάποια εκλογική περιφέρεια εργάζονται προληπτικά και όσοι βουλευτές είχαν συµπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μεταξύ αυτών η αντιπρόεδρος της Βουλής Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αναλόγως θα κινηθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. ∆ραγασάκης, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως και στις επόµενες εθνικές εκλογές θα είναι σε εκλόγιµη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η µεγάλη µάχη µεταξύ υπουργών και βουλευτών θα δοθεί στη Β’ Αθηνών, καθώς από τις 16 έδρες που αριθµεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται να φτάσει, στην ιδανικότερη εκδοχή, τις 9. Σηµειωτέον πως στη συγκεκριµένη εκλογική περιφέρεια κατέρχονται κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο Ν. Παππάς, ο Π. Σκουρλέτης, ο Χρ. Σπίρτζης, ο Π. Κουρουµπλής, ο Ν. Τόσκας και ο Γ. Μπαλάφας. Το γεγονός όµως ότι µπορεί να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών και άλλα κορυφαία στελέχη µε υψηλή δηµοφιλία, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆. Τζανακόπουλος ή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, αυτοµάτως θα δυσκολέψει ακόµη περισσότερο τους υπόλοιπους βουλευτές. Επίσης, στην επικίνδυνη ζώνη του αποκλεισµού από το Κοινοβούλιο βρίσκονται και όσοι εκλέγονται σε µονοεδρικές περιφέρειες, όπως ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Στ. Κοντονής από τη Ζάκυνθο, που επίσης εξετάζει εναλλακτικές περιφέρειες για να κατέλθει ως υποψήφιος. ∆υσοίωνες φαντάζουν οι προβλέψεις για το κοινοβουλευτικό µέλλον και άλλων ηχηρών ονοµάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Α’ Αθηνών, όπου αυτή τη στιγµή ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος σίγουρα δεν θα έχει πρόβληµα επανεκλογής, τον πρώην υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη και δύο υπουργούς Επικρατείας, τους Αλ. Φλαµπουράρη και Χ. Βερναρδάκη.

«ΣΦΑΓΗ»

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του εκλογικού νόµου, η µεγάλη «σφαγή» µεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση µιας έδρας στην επόµενη Βουλή θα γίνει στις περιφέρειες των πέντε εδρών, όπως της Φθιώτιδας, της Κοζάνης, της Μεσσηνίας, των Ιωαννίνων και των ∆ωδεκανήσων. Στην περίπτωση του Νοµού Μεσσηνίας στην καλύτερη των περιπτώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει µία έδρα από τις τρεις που έχει σήµερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας Γ. Κατρούγκαλος ασκεί πιέσεις στην ηγεσία του κόµµατος να µην είναι υποψήφιος στον νοµό ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος διατηρεί ισχυρό δίκτυο υποστηρικτών στην περιοχή.

Ξέσπασαν βεντέτες µεταξύ των υποψηφίων

Φαινόµενα ανταγωνισµού έχουν εµφανιστεί και στον Νοµό Πέλλας, καθώς οι πληροφορίες που φέρουν την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου να δοκιµάζει την εκλογική της τύχη στη γενέτειρά της προκαλούν προβληµατισµό στους νυν βουλευτές. Μεταξύ αυτών και στην πρώην υφυπουργό Βιοµηχανίας Θ. Τζάκρη.

Μια ακόµη εκλογική περιφέρεια όπου η βεντέτα µεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ αναµένεται να κορυφωθεί στην πορεία προς τις κάλπες είναι αυτή των Χανίων, µε κεντρικούς πρωταγωνιστές τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη. Και στον Νοµό Χανίων στην καλύτερη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει µία έδρα και συνεπώς από την επόµενη Βουλή θα λείψει ή ο Γ. Σταθάκης ή ο Π. Πολάκης. Για τον τελευταίο, δε, υπήρχαν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός θα τον ήθελε να µετακινηθεί στη Β’ Αθηνών, εκτιµώντας ότι έχει το χάρισµα να δώσει σκληρή µάχη. Ωστόσο µέχρι στιγµής δεν επιβεβαιώνονται.

Επίσης, αντιδράσεις έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται και στην περιφέρεια της Β’ Πειραιώς από τους νυν βουλευτές, καθώς εκεί προετοιµάζει την κάθοδό του ο πρώην υφυπουργός Οικονοµικών Τρ. Αλεξιάδης. Ο τελευταίος υπολογίζει πως στη συγκεκριµένη εκλογική περιφέρεια δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αµυνας, ∆. Βίτσας, ο οποίος µπορεί να µετακινηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.