«Τι 53, τι 13», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της αντιπολιτευτικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα αυτή πήρε τον τίτλο της από τον αριθμό των μελών που είχε εκλέξει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του 2013. Από τότε κύλησε αρκετό νερό και ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε από συμμαχικό σχήμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κυβερνητικό κόμμα που ψηφίζει μνημόνια και εφαρμόζει μέτρα που δεν θα μπορούσαν να περάσουν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ.

Η τάση εμφανώς έχει αδυνατίσει εσωκομματικά, όχι τόσο για λόγους συσχετισμών, όσο για λόγους αξιοπιστίας. Με την έννοια ότι άτυπος επικεφαλής της είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, ταυτόχρονα, τυγχάνει και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, τα στελέχη με αναφορές στους «53» που είναι και βουλευτές, ενώ εκφράζουν τις διαφωνίες τους με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή σηκώνουν το χέρι και ψηφίζουν «ναι σε όλα» σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και το επόμενο διάστημα, όταν θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή οι περικοπές στις συντάξεις και η μεγάλη μείωση του αφορολογήτου.

Με βάση, όμως, και τα προαναφερθέντα, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον εσωκομματικό ρόλο του κ. Τσακαλώτου περιορισμένο και αναβαθμισμένους τον Νίκο Φίλη, αλλά και τον θεωρητικό της τάσης, Χριστόφορο Παπαδόπουλο. Ιδίως ο κ. Φίλης κέρδισε αρκετούς πόντους στο κομματικό ακροατήριο, όταν στον ανασχηματισμό του φθινοπώρου βρέθηκε εκτός υπουργικού συμβουλίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Φίλης αρνήθηκε να μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας στα υπουργεία που του πρότεινε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας «ή στο υπουργείο Παιδείας ή απλός βουλευτής». Τόσο η σύγκρουσή του με την Εκκλησία για θέματα αρχών όσο και η κριτική που ασκεί από τα αριστερά για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου τον έχουν καταστήσει ισχυρό εσωκομματικό πόλο, κάτι που αποτυπώνεται και στις μετρήσεις δημοτικότητας που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου.

Who is who

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε και η πρώτη μαζική αντίδραση στις επιλογές του κ. Τσίπρα μετά την αποχώρηση της ομάδας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Συγκεκριμένα, 13 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής υπέγραψαν ξεχωριστό κείμενο, το οποίο και ξεκαθάρισαν ότι θα πάει στις οργανώσεις του κόμματος και θα συζητηθεί μαζί με την Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Χριστόφορος Παπαδόπουλος, καθώς και οι Χάρης Γολέμης, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Κατερίνα Κνήτου, Παύλος Κλαυδιανός, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου και Μιχάλης Υδραίος. Πέραν των τεσσάρων βουλευτών, οι υπόλοιποι είναι στην πλειονότητά τους κομματικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία. Ο Χάρης Γολέμης είναι οικονομολόγος και εκ των βασικών συντελεστών του think tank του ΣΥΡΙΖΑ «Νίκος Πουλαντζάς». Ο Πέτρος Καλκανδής είναι στέλεχος που ασχολείται με τις κομματικές οργανώσεις, ενώ είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ιφιγένεια Καμτσίδου είναι συνταγματολόγος, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης. Η Μαρία Κανελλοπούλου είναι πρώην βουλευτής, που δεν έθεσε υποψηφιότητα τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω διαφωνιών με την υπογραφή του μνημονίου. Η Κατερίνα Κνήτου είναι δικηγόρος, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Κλαυδιανός είναι έμπειρος δημοσιογράφος, μετέχει στη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας «Εποχή» και είναι από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ανανεωτική Αριστερά. Η Ερμίνα Κυπριανίδου προέρχεται από το ΚΚΕ, ασχολείτο για χρόνια με τις οργανώσεις του Συνασπισμού στην Αττική και τώρα είναι αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Ο Μιχάλης Υδραίος είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Πάνος Λάμπρου, με μεγάλη συμμετοχή στα κινήματα για τις ανθρώπινες ελευθερίες και τα δικαιώματα των κρατουμένων.


ΚΡΑΤΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Η αυτοκριτική και η ανάγκη για νέο σχέδιο

Οι 13 υπογράφοντες ασκούν σκληρή κριτική τόσο στη στάση της κυβέρνησης όσο και στην συμφωνία της Μάλτας. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι «σε αυτή την πορεία υπήρξαν και δικές μας ευθύνες, ολιγωρίες και λαθεμένες κινήσεις, λάθη και επιλογές -σε πολιτικές και πρόσωπα- που κόστισαν, που δημιούργησαν ερωτηματικά και ενίοτε αμφισβήτησαν στην πράξη τον αριστερό προσανατολισμό, την ταξική και κοινωνική μας μεροληψία». Παραλλήλως, τονίζουν ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν την Παρασκευή στη Μάλτα οδηγούν σε περαιτέρω λιτότητα, ύφεση και φτωχοποίηση της κοινωνίας. Θέτουν, επίσης, θέμα νομιμοποίησης των μέτρων, θέση που ερμηνεύτηκε ως έμμεσο αίτημα για εκλογές. Αφού υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να γίνει αναλυτική συζήτηση στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «χρειάζεται να εκπονήσουμε σχέδιο που θα ενθαρρύνει τον λαϊκό παράγοντα να μπει στο προσκήνιο. Η ειλικρίνεια στον δημόσιο λόγο μας, η ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση της κοινωνίας είναι αναγκαία όσο ποτέ. Αν οι συζητήσεις περιοριστούν αποκλειστικά σε κλειστές διαπραγματεύσεις, η κυριαρχία του αντιπάλου είναι δεδομένη».
Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι το κείμενο δεν υπογράφουν άλλοι βουλευτές που είναι στους «53», όπως ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Χρήστος Μαντάς και η Αννέτα Καββαδία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνος με τη συλλογιστική του κειμένου -κρατώντας όμως αποστάσεις ασφαλείας- είναι και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Από την εφημερίδα "Επένδυση"