Έχοντας στις βαλίτσες του τα καλά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αναχωρεί αύριο για την Ουάσιγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Σήμερα πάντως οι τρείς υπουργοί αναμένεται να βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να πάρουν μέρος σε σύσκεψη υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού με στόχο να καθοριστεί η τελική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Και αυτό γιατί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον έχοντας μειώσει στο ελάχιστο τα περιθώρια αιφνιδιασμού από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ ή άλλους αξιωματούχους.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες άφηναν να εννοηθεί πάντως ότι ήδη υπάρχει επάνω στο τραπέζι μια κάποια λύση για το θέμα του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα η οποία έχει συμφωνηθεί στην συνάντηση που είχαν κάνει η Αγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκαρντ περίπου πριν από ένα μήνα στο Βερολίνο.

Μάλιστα παρά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες της κυβέρνησης για το εάν επιθυμεί ή όχι την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν χθες ότι η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι, σε κάποιο βαθμό, απαραίτητη και πως ακόμη πως οι ακριβείς αριθμοί και οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) » είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ότι μπορεί να φέρει μια λύση στο θέμα του χρέους.