Το τριετές πλάνο για τη δημόσια εκπαίδευση περιέγραψε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε στο υπουργείο Παιδείας.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή το νήπιο και το προνήπιο ενώ τόνισε ότι «κανένα παιδί δεν θα μένει έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία» ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα καταργηθούν σε όρίζοντα τριετίας.

Επίσης, ανακοίνωσε την “μετονομασία” των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, με την δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα προκύψει απο την συνένωση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά.

Προϋπόθεση για την “πανεπιστημιοποίηση” των ΤΕΙ, θα είναι η δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών (τύπου ΙΕΚ) στα οποία θα μπαίνουν χωρις εξετάσεις οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων. Το θέμα είχε αποκαλύψει η “Ελευθερία του τύπου”, δημοσιεύοντας τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για “Τεχνικά Πανεπιστήμια” που θα επεκταθεί σύντομα σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας. Όπως είναι φυσικό, μακροπρόθεσμα αυτό θα λειτουργήσει σε μια “γενναία” μείωση των τμημάτων ΤΕΙ, καθώς όσα δεν περάσουν την ...αξιολόγηση για τον μετασχηματισμό τους σε Πανεπιστήμια, θα οδηγηθούν σε μαρασμό.  

Για το θέμα των ΤΕΙ και την “πανεπιστημιοποίηση” τους, θα συζητήσουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, που είναι πιθανόν να έχουν διαφωνίες, στην Σύνοδος τους που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φύλαξε και το “δώρο” του προς τα Πανεπιστήμια της χώρας,  ανακοινώνοντας  ότι θα αυξήσει την χρηματοδότηση τους από το 2018 κατά 65 εκατομμύρια την επόμενη χρονιά, ενώ θα δοθεί μετά από πολλά χρόνια ο χαρακτηρισμός και του “Μάστερ” στις 5ετεις σχολές (Πολυτεχνεία, Γεωπονικές σχολές).   Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί τις επόμενες ημέρες και επανέλαβε ότι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται στο μέλλον από διαφορετικά ψηφοδέλτια, οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις πρυτανικές εκλογές, αλλά θα συμμετέχουν κανονικά στα όργανα διοίκησης (Σύγκλητος κλπ)  

Μίλησε και πάλι για τις περίφημες 20.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, τις οποίες και πρόσθεσε ότι σε ορίζοντα τριετίας η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το καλύψει.   Και ανακοίνωσε:   - Αύξηση και 813 των ολοήμερων σχολείων (στα οποία φυσικά υπάρχουν προϋποθέσεις να εργάζονται οι γονείς τους) και επέκταση τους σε μονοθέσια, διθέσια, τριθέσιες, σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές - Επιπλέον 600 θέσεις υποδοχής παιδιών μεταναστών στα σχολεία - Διπλασιασμό την επόμενη χρονιά με τα Αντίμετρα που θα δοθούν των συσσιτίων στα σχολεία σε περιοχές χαμηλής οικονομικής ζώνης - 14 υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή υποχρεωτικό και το προνήπιο.