Για τους εραστές των θεωριών συνωμοσίας είναι ό,τι και ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για τους ποδοσφαιρόφιλους της Ευρώπης. Ο λόγος για την ετήσια συνάντηση της διαβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ (οι ίδιοι οι οργανωτές προτιμούν τον τίτλο Bilderberg Meetings Συναντήσεις Μπίλντερμπεργκ).

Εμπνευση του Τζόζεφ Ρέτινγκερ, Πολωνού πολιτικού και υποστηρικτή της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, οι συναντήσεις αυτές εξαρχής τοποθετήθηκαν σε ένα πλαίσιο ατλαντισμού, καθώς η σκέψη ήταν να συναντιούνται ηγέτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας αλλά και των υπηρεσιών, να συζητούν από κοινού τα προβλήματα του πλανήτη και να συντονίζουν τις δυνάμεις αρχικά στον αγώνα «κατά του κομμουνισμού» και αργότερα για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.

Όπως γράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ο άτυπος και χωρίς φώτα δημοσιότητας χαρακτήρας της συζήτησης και η συνύπαρξη συχνά εκεί μερικών εκ των ισχυρότερων ανθρώπων του πλανήτη έχουν ενισχύσει, όπως ήταν αναμενόμενο, την εντύπωση ότι εκεί συνεδριάζει κάποια μυστική παγκόσμια κυβέρνηση, που ελέγχει με αόρατα νήματα ό,τι συμβαίνει στον κόσμο.

Η φετινή Συνάντηση Μπίλντερµπεργκ, που πραγµατοποιήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, περιλάµβανε µια ατζέντα που έπιανε όλα τα ανοιχτά θέµατα της διεθνούς σκηνής. Στην κορυφή η «έκθεση προόδου» της κυβέρνησης Τραµπ, αλλά και θέµατα όπως η κατάσταση των διατλαντικών σχέσεων (άλλωστε, στους παρευρισκοµένους ήταν και ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενµπεργκ), οι προοπτικές της Ε.Ε., οι σχέσεις µε τη Ρωσία, ο ρόλος της Κίνας, η άνοδος του λαϊκισµού, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Η συνάντηση Μπίλντερµπεργκ έχει και ελληνικές συµµετοχές. Αλλωστε, στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο που έχει την ευθύνη για την οργάνωση των συναντήσεων συµµετέχει και ένας από τους πιο γνωστούς Ελληνες επιχειρηµατίες, ο ∆ηµήτρης Παπαλεξόπουλος, επικεφαλής του Τιτάνα και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ.

Περισσότερα στα Παραπολιτικά που κυκλοφορούν σε όλα τα περίπτερα της χώρας