Για µυστική και ολιγοµελής «οµάδα κρούσης», που δραστηριοποιείται σε κρίσιµα µέτωπα και «ειδικές αποστολές», έχει συστηθεί ατύπως το τελευταίο διάστηµα στην Πειραιώς. Πρόκειται για πρόσωπα που χαίρουν της απόλυτης εµπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχουν αναδειχθεί σε κεντρικούς παίκτες στο σύστηµα του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των θεσµικών τους αρµοδιοτήτων, αναλαµβάνουν «εργολαβίες» που θα δουν το φως της δηµοσιότητας σε µεταγενέστερο χρόνο και αφορούν τη διαχείριση ευαίσθητων πολιτικά ή εσωκοµµατικά θεµάτων. Περίοπτη θέση στο σχετικό κάδρο κατέχει ο σύµβουλος του προέδρου της Ν.∆. για κοινοβουλευτικά ζητήµατα, Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος έχει σηµαίνοντα ρόλο αναφορικά µε τη χάραξη της στρατηγικής που ακολουθείται από το κόµµα στη Βουλή. Ωστόσο, το τελευταίο διάστηµα, ο µόνιµος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εποχή της παρουσίας του στο υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης εισήλθε σε ένα άκρως απαιτητικό και ταυτόχρονα γεµάτο παγίδες πεδίο, το οποίο κυριαρχεί εδώ και καιρό στην πολιτική αντιπαράθεση µε την κυβέρνηση και θεωρείται κοµβικό για τις µελλοντικές εξελίξεις. Ο λόγος για τις πυρετώδεις διεργασίες και τη συνεχή αλλαγή των ισορροπιών που χαρακτηρίζουν το εγχώριο µιντιακό τοπίο, καθώς και την προσπάθεια του Μαξίµου αλλά και της Πειραιώς να δώσουν ισχυρό στίγµα σε αυτές.  

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

 Οπως είχαν αποκαλύψει τα «Π» πριν από λίγο καιρό, ο Γιώργος Μυλωνάκης ήταν ένας εξ αυτών που µετέφεραν… αρµοδίως τα µηνύµατα και τις ενστάσεις του προέδρου της Ν.∆., σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τα εµπλεκόµενα µέρη (και κατά βάση τις τράπεζες) στις συζητήσεις µεταξύ Φώτη Μπόµπολα και Ιβάν Σαββίδη για την εξαγορά από τον µεγαλοµέτοχο του ΠΑΟΚ του πλειοψηφικού πακέτου του «Πήγασου». Μάλιστα, όπως µαθαίνουµε, αυτή δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε φυσικά η τελευταία φορά που ο στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη δραστηριοποιήθηκε στο συγκεκριµένο επίπεδο, καθώς λειτουργεί και ως «ειδικός απεσταλµένος» του σε ένα ευρύ φάσµα εκπροσώπων του επιχειρηµατικού κόσµου και του οικονοµικού γίγνεσθαι της χώρας, δεδοµένης της µόνιµης επιθυµίας της «γαλάζιας» ηγεσίας να αφουγκράζεται την αγορά και να διατυπώνει τις αναπτυξιακές της προτάσεις.  

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ

 Ενας ακόµη εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της Ν.∆. που έχει ανοίξει περπατησιά πέραν των στενών ορίων της ιδιότητάς του ως δικηγόρου είναι ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης. Ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πανταχού παρών σε κάθε πολιτική περίσταση (κοινοβουλευτική και µη) που χρήζει νοµικής ανάλυσης, µε τις απόψεις του να συνιστούν συχνάπυκνά οδηγό για την τακτική που υιοθετείται από την Πειραιώς. Εκτός όµως από τα παραπάνω, συµµετέχει ενεργά και σε ένα µέρος της διαδικασίας επιλογής των νέων προσώπων που θα προωθηθούν στα ψηφοδέλτια των επόµενων εθνικών εκλογών. «Εχει µεγάλη εµπειρία στον χώρο του ιδιωτικού τοµέα και η γνώµη του είναι πολύτιµη, αν αναλογιστεί κανείς πως ο Κυριάκος θέλει να ανανεώσει τις λίστες του κόµµατος και να συµπεριλάβει φρέσκα πρόσωπα, που έχουν διακριθεί στον επαγγελµατικό στίβο», επισηµαίνουν συνοµιλητές του περιβάλλοντος Μητσοτάκη. Σηµαντική στο οργανωτικό κοµµάτι είναι η συµβολή του διαχρονικού και έµπιστου συνοδοιπόρου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, ο οποίος, αν και δεν βγαίνει επισήµως στο... ξέφωτο (καθώς δεν έχει επίσηµη θέση στο οργανόγραµµα), έχει καθηµερινή επαφή -έστω και παρασκηνιακήµε ουκ ολίγους σηµαντικούς κοµµατικούς παράγοντες. Αριστος γνώστης της νεοδηµοκρατικής ανθρωπογεωγραφίας, αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τα µάτια και τα αυτιά της Πειραιώς στους κόλπους του στελεχιακού δυναµικού όλων των βαθµίδων, προχωρώντας σε αντίστοιχες εισηγήσεις για πρόσωπα και καταστάσεις, όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο. Την ίδια ώρα, ένας παλιός γνώριµος πυκνώνει όσο περνά ο καιρός τις εµφανίσεις του στο στρατηγείο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, δίνοντας διακριτικά τα φώτα του στον τοµέα της επικοινωνίας. Πρόκειται για τον Θωµά Βαρβιτσιώτη, γιο, ως γνωστόν, του πάλαι ποτέ «βαρώνου» του κόµµατος και αδελφό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, συνιδιοκτήτη µε τον Γιάννη Ολύµπιο της εταιρείας V+Ο, ο οποίος, όπως είχαν γράψει πρώτα τα «Π», συγκαταλέγεται στους πλέον προνοµιακούς συνοµιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως λένε οι γνωρίζοντες, η επιρροή του στο επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.∆. είναι ήδη ξεκάθαρη, όπως και το (απόλυτα θετικό, όπως το αποτιµούν οι ίδιοι κύκλοι) αποτέλεσµα της ζύµωσής του µε τον συντονιστή της «γαλάζιας» στρατηγικής, Τάκη Θεοδωρικάκο.  

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ 

Εκτός των προαναφερθέντων, εσχάτως έχει προκύψει και… ειδικός απεσταλµένος για το µεγαλύτερο πολιτικό εγχείρηµα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν είναι άλλο από τη διεύρυνση και κατ’ επέκταση την κυριαρχία στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου. Τον άτυπο αυτόν τίτλο φέρει ο τακτικός πλέον συνοµιλητής του αρχηγού της Ν.∆. και ακαδηµαϊκός Θεόδωρος Πελαγίδης, ο οποίος, ως γνωστόν, χαίρει µεγάλης εκτίµησης στις τάξεις της Κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα µεταξύ των κύκλων του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ (αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται). «∆εν είναι µυστικό ότι ο Κυριάκος τον θεωρεί κεφάλαιο», επισηµαίνουν πολιτικοί φίλοι του κ. Μητσοτάκη. Ο Θ. Πελαγίδης είναι ο κουµπάρος του επικείµενου -εκτός συγκλονιστικού απροόπτουπολιτικού γάµου της Πειραιώς µε την προερχόµενη από τη ∆ΗΜ.ΑΡ. και το Ποτάµι, ανεξάρτητη βουλευτή, Κατερίνα Μάρκου, ενώ φέρεται να έχει µεσολαβήσει στο άνοιγµα της Ν.∆. σε νέα και παλαιότερα στελέχη της Κεντροαριστεράς, τα οποία είτε έχουν αξιοποιηθεί στην οµάδα του Κωστή Χατζηδάκη, που καταρτίζει το «γαλάζιο» κυβερνητικό πρόγραµµα, είτε αποτελούν εν δυνάµει υποψήφιους βουλευτές. Για την ιστορία και µόνο, υπενθυµίζεται πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηµατίζουν για την ένταξη του ακαδηµαϊκού στην κυβέρνηση που θα σχηµατίσει µετά τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως εξωκοινοβουλευτικού στελέχους, ενώ κάποιοι άλλοι, προχωρώντας ένα βήµα παραπέρα, τον θεωρούν ως ένα από τα φαβορί για µια εκλόγιµη θέση στο Επικρατείας της Νέας ∆ηµοκρατίας.