Σε τρίµηνη «εξεταστική περίοδο» έχει µπει το Υπουργικό Συµβούλιο, καθώς όλα δείχνουν ότι µετά το τέλος της ο πρωθυπουργός θααποφασίσει µε ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει «µετεξεταστέους» εξαιτίας της κακής απόδοσήςτους στο έργο που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας. Τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εργασίας αλλά και Ανάπτυξης θα βρεθούν στην πρώτη γραµµή του ενδιαφέροντος του Αλέξη Τσίπρα, καθώς σε αυτούς τους τοµείς αναµένεται να γίνουν οι µεγαλύτερες θεσµικές αλλαγές, που έχουν άµεση σχέση και µε την καθηµερινότητα του πολίτη.  

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είναι ανάµεσα σε αυτούς που θα αξιολογηθούν µε αυστηρά κριτήρια, αντίθετα µε αυτά που λέγονται για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος θεωρείται ότι θα είναι αµετακίνητος όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η Εξεταστική για την Υγεία. ∆ουλειά από το σπίτι θα πρέπει να φέρει ο υπουργός Οικονοµίας, ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου, ο οποίος το επόµενο διάστηµα θα πρέπει να αποδείξει ότι οι επαφές του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχουν υπόβαθρο και µπορούν να φέρουν στην Ελλάδα επενδύσεις. Για τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, ακούγονται πολλά, όµως η αλήθεια είναι ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του Α∆ΜΗΕ, κάτι που σε επίπεδο κόµµατος µετράει πολύ. Τη θέση του υπουργού καλοβλέπει, πάντως, άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, ενώ κατευθυνόµενα αρνητικά δηµοσιεύµατα υπάρχουν και για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.  

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

 Στο µικροσκόπιο θα µπει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης ∆ραγασάκης, καθώς το αντικείµενό του θα αναλάβει σε ενδεχόµενο ανασχηµατισµό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα, πολλοί λένε ότι η έντονη δραστηριοποίηση του αντιπροέδρου το τελευταίο διάστηµα έχει να κάνει ακριβώς µε αυτά τα σενάρια αντικατάστασής του. Φυσικά, και σε αυτό το θέµα υπάρχουν τουλάχιστον δύο απόψεις. Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες -τον Νίκο Παππάνα κάνει κάποιες αλλαγές τώρα, προκειµένου να δοθεί µια νέα δυναµική στο κυβερνητικό σχήµα ενόψει της δύσκολης περιόδου που αναµένεται να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο και µετά. Ανάµεσα σε αυτούς που πρέπει να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συµπεριλαµβάνει και τον εαυτό του, καθώς θα ήθελε να µετακινηθεί σε ένα µεγαλύτερο και πιο κοµβικό υπουργείο. Οσοι πάλι συντάσσονται µε την άποψη του πρωθυπουργού επιµένουν ότι µια αλλαγή στα χαρτοφυλάκια τη συγκεκριµένη στιγµή θα ήταν µοιραία για την πορεία του κυβερνητικού έργου, αφού χρειάζεται τουλάχιστον ένα διάστηµα τριών µηνών µέχρι να ενηµερωθεί κάποιος και να ξεκινήσει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.  

ΕΚΛΟΓΕΣ  

Εν τω µεταξύ, δεν πέρασε ούτε µία εβδοµάδα από το κλείσιµο της δεύτερης αξιολόγησης και την προβληµατική απόφαση του Eurogroup για το θέµα του χρέους και στο Μαξίµου άρχισαν τα… όργανα και οι συζητήσεις σχετικά µε τον χρόνο των εκλογών. Αρκετοί από τους υπουργούς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να εξαντλήσει την τετραετία, καθώς έχει µπροστά της την τρίτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, όπου οι εταίροι µας αλλά και το ∆ΝΤ θα βάλουν όλα τα επώδυνα θέµατα των Μνηµονίων και τις σκληρές µεταρρυθµίσεις, που αγγίζουν άµεσα τον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, η επικρατέστερη πρόταση που υπάρχει, τουλάχιστον µέχρι αυτή τη στιγµή -και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία-, είναι την ερχόµενη άνοιξη να γίνουν εκλογές. Μέχρι τότε, υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν µπροστά τους τον οδοστρωτήρα των µεταρρυθµίσεων να τους συνθλίβει, θα πρέπει να έχουν γίνει πολλά και σηµαντικά βήµατα για να αλλάξει το κλίµα στην κοινωνία. Η λογική όσων εισηγούνται µια τέτοια πρόταση έχει να κάνει άµεσα µε την απόφαση του Eurogroup, αφού, όπως λένε, στην πραγµατικότητα οι εταίροι έδωσαν µόνο χρήµατα και όλα τα άλλα θέµατα τα άφησαν να αιωρούνται στο κενό. Με βάση λοιπόν αυτή την έωλη και κακή απόφαση και έχοντας κατά νου τη λογική ότι έτσι και αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόµµα, τα στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος που έχουν τη λογική της ρήξης µε τους εταίρους λένε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα µπορούσε να κάνει κινήσεις ανατρεπτικές, µε βάση το αρχικό πρόγραµµα που είχε παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε η έξοδος του κόµµατος της Αριστεράς από την εξουσία να συνοδευτεί µε µια καλή περίοδο διακυβέρνησης. Την ίδια ώρα, πάντως, το Μέγαρο Μαξίµου βλέπει να προωθούνται από κύκλους της Ε.Ε. σενάρια για τη δηµιουργία οικουµενικής κυβέρνησης, µε στόχο να εφαρµοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο «καλύτερα» γι’ αυτούς το πρόγραµµα των µεταρρυθµίσεων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι αυτά τα σχέδια, τα οποία εκφράστηκαν πριν από λίγες ηµέρες από τον στενό φίλο και συνεργάτη του υπουργού Οικονοµικών της Γερµανίας, γενικό διευθυντή του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, έχουν ως αποκλειστικό στόχο να φέρουν στην εξουσία µια κυβέρνηση τεχνοκρατών.  

Εντάσεις για τους συμβασιούχους των Δήμων  

Το θέµα των συµβασιούχων φαίνεται ότι φέρνει τριβές στην κυβέρνηση και εντάσεις µεταξύ των υπουργών. Στο πρόσφατο Υπουργικό Συµβούλιο υπήρξε έντονος διάλογος µεταξύ των εµπλεκόµενων υπουργών, καθώς ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξαν ότι το θέµα αυτό θα πρέπει να λυθεί µε νοµοθετική ρύθµιση, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη επέµενε ότι δεν υπάρχει λύση. Τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν την άποψη ότι θα πρέπει να αναζητηθεί µια λύση για το θέµα αυτό ανησυχούν γιατί ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα σκάσει στα χέρια τους και τα πράγµατα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για όλους, καθώς µιλάµε για 30.000 συµβασιούχους, που αφορούν πολλές ειδικότητες, όπως πανεπιστηµιακούς, εργαζόµενους στα νοσοκοµεία, σε προγράµµατα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και άλλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση παρενέβη και ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε εντολή να αναζητηθεί λύση, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχουν πράγµατα που δεν γίνονται». Ακόµα, ο Αλέξης Τσίπρας σε εκείνη τη συνεδρίαση ζήτησε από τους συνεργάτες του να µην αφήνουν θέµατα που αφορούν την κοινωνία να παίρνουν την τροπή που πήρε το ζήτηµα των ανασφάλιστων οχηµάτων και µετά να σπεύδουν να βρουν λύσεις.