Η ΝΔ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα επιμείνει σε δυο εξεταστικές. Η μία αφορά την εμπλοκή του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη με τον οποίο είχε 12 επαφές διάρκειας 21 λεπτών. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι θα συζητηθεί στα τέλη Ιουλίου. Ήδη συγκροτείται ένα αντικυβερνητικό μέτωπο με ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οπότε αναμένεται μεγάλη μάχη.

Η Πειραιώς συνεχίζει να καταγγέλει τον πρωθυπουργό ότι σιωπά και δεν απαντά πότε ενημερώθηκε για τις επαφές Καμμένου. Εχει σημασία διότι διαφορετική είναι η βαρύτητα των πολιτικών και ενδεχομένως και ποινικών ευθυνών για όλους όσοι εμπλέκονται αν υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις.

Η δεύτερη εξεταστική αφορά την «βαρουφακιάδα» και το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα, το 2015 που οδήγησε στα capital controls και έφερε τη χώρα μια ανάσα από το Grexit. Η τελευταία αφορμή ήταν το σχέδιο για το «παράλληλο νόμισμα» που επανήλθε στη δημοσιότητα με τις σχετικές δηλώσεις του συμβούλου Γκλέν Κιμ μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος «Πέντε αστέρια» του Πέπε Γκρίλο.

Χθες ο αν. υπουργός Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαίωσε ότι αυτό το σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U., το παρουσίασε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο υπουργικό συμβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2015 όταν η χώρα ακόμη είχε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση και ακόμη δεν είχε στριμωχτεί στον τοίχο.

Η ΝΔ υπενθύμισε ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι «το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μία νυχτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή» και εξαπολύει νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού. Ο κ.Τσιρώνης «επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη» τονίζει σε ανακοίνωση της. «Αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες» συνεχίζει. «Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ».

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν στη Βουλή εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Ζητούν επίσης να δοθεί αντίγραφο της σχετικής εισήγησης και των ημερήσιων διατάξεων των σχετικών συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2015 των συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων.

Ακόμη να δοθούν τα ονόματα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που συμμετείχαν, καθώς και εκείνων που τυχόν έλαβαν το λόγο, «έτσι ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου και ο ελληνικός λαός εάν ο πρώην Υπουργός κ. Βαρουφάκης ψεύδεται ή εάν όντως έγινε αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου για "παράλληλο σύστημα πληρωμών" στο Υπουργικό Συμβούλιο» όπως τονίζουν.

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται ο πρωθυπουργός:

«1. Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015;

2. Έγινε ή όχι παρουσίαση από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη του σχεδίου για "παράλληλο σύστημα πληρωμών", σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού Κυβερνητικού Οργάνου;».