Από τους Δημήτρη Κουνιά-Σωτήρη Πολύζο 

Η ανάδειξη των σηµαντικών διαφορών ανάµεσα στη Νέα ∆ηµοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο στόχος του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Πειραιώς να γίνει ξεκάθαρη στους Ελληνες πολίτες η «σύγκρουση» δύο διαφορετικών κόσµων. Σε µια σειρά τοποθετήσεων και συνεντεύξεων του ίδιου του προέδρου της Ν.∆., δύο έννοιες που τονίζει ιδιαίτερα είναι το παρελθόν και το µέλλον.

Με συγκεκριµένα στοιχεία και µεθοδολογία στοχεύει στο να αποδείξει ότι η πλειονότητα των πολιτικών επιλογών της σηµερινής κυβέρνησης, µέσω νοµοθέτησης ή µη, οδηγεί τη χώρα χρόνια πίσω, χωρίς να δηµιουργεί όραµα για το µέλλον. Ενδεικτική ήταν η στάση του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα στη Βουλή για το νοµοσχέδιο για την Παιδεία, καθώς τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα στο παρελθόν, ενώ η Ν.∆. έχει προτάσεις για το µέλλον. Οπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει συχνά, «η Ελλάδα µπορεί και πρέπει να προχωρήσει µπροστά», θέλοντας να αναδείξει, µε τον πιο ηχηρό τρόπο, τις ουσιαστικές διαφορές µεταξύ Νέας ∆ηµοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά µεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που η κριτική αφορά στον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο χρεώνει όλα τα «φάουλ» της κυβέρνησης που δεν είναι και λίγα. Σταθερά το τελευταίο διάστηµα ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να κερδίζει έδαφος τόσο στην επιχειρηµατολογία όσο και στην ανάπτυξη µιας ρητορικής που φαίνεται να έχει απήχηση στην κοινωνία, κάτι που αποτελούσε το κορυφαίο στοίχηµα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.  

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Σε µια περίοδο που η Νέα ∆ηµοκρατία έχει σταθερό δηµοσκοπικό προβάδισµα, δεν µπορεί παρά να εστιάσει στα ζητήµατα που αφορούν την πραγµατική κοινωνία και οικονοµία, επιδιώκοντας έτσι να αποκτήσει και απτά την υπεροχή στον ελληνικό λαό. ∆ιαχρονικά στη Νέα ∆ηµοκρατία, ειδικά όταν διαφαινόταν η επικράτησή της στις εθνικές εκλογές, η βασική έννοια πάνω στην οποία στηριζόταν η συνολική στρατηγική της δεν ήταν άλλη από την «αλήθεια».

Ενδεικτικό της πρόθεσης αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποβάλει από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης οποιονδήποτε λαϊκισµό ή στοιχείο µπορεί να του χρεωθεί ως ψέµα. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του, σε πρόσφατη περιοδεία στη ∆ράµα, όπου µιλώντας στους παραγωγικούς φορείς ξεκαθάρισε: «∆εν θα συµφωνήσουµε µε όλους σε όλα. Αυτό θα µε έκανε άλλον έναν λαϊκιστή. Από εµένα θα ακούτε την αλήθεια. Μπορεί ορισµένες φορές να µη σας αρέσει, αλλά θα ξέρετε ότι αυτά που θα σας πω θα γίνουν την επόµενη µέρα». Η στρατηγική της Νέας ∆ηµοκρατίας και η διάδοση της «Συµφωνίας Αλήθειας µε την κοινωνία», που αποτέλεσε και το βασικό σύνθηµα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την περίοδο που ήταν υποψήφιος πρόεδρος του κόµµατος, περνάει στην επόµενη φάση µε τη συνέχιση των περιοδειών ανά την επικράτεια. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι επισκέψεις του προέδρου της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν και µέσα στον Αύγουστο. Ο σχεδιασµός της Πειραιώς περιλαµβάνει περιοδεία προς το τέλος του µήνα στη ∆υτική Ελλάδα. Αν και ακόµη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραµµα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να βρεθεί σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα.  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκάθαρο στίγµα της πολιτικής που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Νέα ∆ηµοκρατία και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ρητορική του δόθηκε µέσω της πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή µε αφορµή το νοµοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου ο πρόεδρος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης «ξετύλιξε» σε µεγάλο βαθµό τη στρατηγική του κόµµατός του. Αυτή δεν είναι άλλη από το να γίνει αντιληπτή η ουσιαστική διαφορά νοοτροπίας και αντίληψης µεταξύ των δύο µεγάλων κοµµάτων, ειδικά για το ευαίσθητο θέµα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η Νέα ∆ηµοκρατία θέτει ψηλά στην ατζέντα της το θέµα της Παιδείας και γενικότερα των προοπτικών της νεολαίας, πράγµα που έκανε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της οµιλίας του.

Αναπτύσσοντας συγκεκριµένη επιχειρηµατολογία, «αποδόµησε» το νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φέρνετε ένα νοµοσχέδιο που υποβαθµίζει τα ελληνικά πανεπιστήµια. Ενα νοµοσχέδιο που επαναφέρει την άκρατη κοµµατικοποίηση στα εκπαιδευτικά ιδρύµατα. Ενα νοµοσχέδιο που ανασύρει µια αναχρονιστική αντίληψη για το άσυλο. Ενα νοµοσχέδιο που πνίγει τα µεταπτυχιακά προγράµµατα. Ενα νοµοσχέδιο που τελικά οδηγεί τους νέους, και ιδιαίτερα τους νέους επιστήµονες -για τους οποίους υποτίθεται ότι κόπτεσθε-, πιο κοντά στην ανεργία».  

ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ  

Εκτός από τα νοµοσχέδια και γενικότερα τη νοµοθετική διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση, µε τις πολυάριθµες τροπολογίες, που διαρκώς καταγγέλλει η Νέα ∆ηµοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παραλείπει να υπενθυµίζει τα ανοιχτά θέµατα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ., που φαίνεται ότι αποτελούν πλέον «αγκάθια» για την επόµενη κυβερνητική περίοδο. Αυτά είναι µεταξύ άλλων οι αποκαλύψεις για το Καµµένος-gate, που φαίνεται να έχουν προκαλέσει προβληµατισµό εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τα όσα βγαίνουν στο φως για το Plan B και αυτά που λέει µε καταιγιστικό ρυθµό ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης για την περίοδο της «υπερήφανης» διαπραγµάτευσης και οι παρεµβάσεις στη ∆ικαιοσύνη. Επίσης, µια σειρά σοβαρών θεµάτων που, όπως τονίζουν από την Πειραιώς, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν να περάσουν στα «ψιλά», χωρίς να συζητηθούν στη Βουλή και κατ’ επέκταση χωρίς να αποδοθούν και ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Το βασικό πολιτικό επιχείρηµα πάνω στο οποίο βασίζεται η αντιπολιτευτική τακτική της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπως τονίζουν από την Πειραιώς, είναι η αδυναµία της κυβέρνησης να πείσει την κοινωνία για το success story του Αλέξη Τσίπρα και συνολικά των κυβερνώντων, ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση.  

Διάλογος με νέους

Ο σχεδιασμός της Πειραιώς προσανατολίζεται στην έναρξη από τον Σεπτέµβριο ενός καινοτόµου για πολιτικό κόµµα στην Ελλάδα πρότζεκτ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στις αρχές του επόµενου µήνα αναµένεται να ξεκινήσει από την Πειραιώς ένας δοµηµένος, ανοικτός διάλογος µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς στην Παιδεία. Σε αυτόν εντάσσονται και συναντήσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη µε µαθητές, φοιτητές, µεταπτυχιακούς και εκπροσώπους νεολαιίστικων οργανώσεων και φορέων, κάτι που αξίζει να σηµειωθεί ότι θα συµβεί πρώτη φορά, όπως τονίζουν και οι ιθύνοντες του εγχειρήµατος. Στη βάση αυτού του διαλόγου θα τεθούν οι προτάσεις της Ν.∆. για τοµείς που αφορούν τους νέους, όπως η αντιµετώπιση της ανεργίας και οι πέντε άξονες για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ανέπτυξε την προηγούµενη εβδοµάδα από του βήµατος της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα µπορεί να προχωρήσει µπροστά και συγκεκριµένα «µε υψηλών προδιαγραφών πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, που θα προσελκύουν υψηλού επιπέδου προσωπικό και φοιτητές, ιδρύµατα συνδεδεµένα µε την αγορά εργασίας και την ιδιωτική οικονοµία».

Ο πρόεδρος της Ν.∆. µάλιστα µίλησε για τολµηρό σχέδιο αλλαγών και µεταρρυθµίσεων, που θα αναλάβει να εφαρµόσει η κυβέρνηση της Ν.∆. και το οποίο στηρίζεται στους πέντε παρακάτω άξονες: n Ενίσχυση της πραγµατικής αυτοτέλειας των ΑΕΙ.

-Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Η Αρχή ∆ιασφάλισης Ποιότητας θα αναδειχθεί ως ο βασικός πυλώνας αυτής της πολιτικής.

-Αναβάθµιση του ακαδηµαϊκού περιβάλλοντος και κατοχύρωση της ελευθερίας στη διδασκαλία, στην έρευνα και στην πανεπιστηµιακή ζωή στο σύνολό της. n Σύνδεση της Εκπαίδευσης και της έρευνας µε την παραγωγική διαδικασία. ∆οµές έρευνας στα πανεπιστήµια µε κρατική και ιδιωτική συνεισφορά.

-Αναθεώρηση του Αρθρου 16 του Συντάγµατος, για να µπορούν να ιδρυθούν και ιδιωτικά πανεπιστήµια στη χώρα µας, όπως γίνεται παντού. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, έχοντας την άποψη ότι το νοµοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση -και το οποίο ψηφίστηκεείναι ξεκάθαρα οπισθοδροµικό και γυρίζει χρόνια πίσω τα ελληνικά πανεπιστήµια, δεσµεύτηκε ότι µόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο συγκεκριµένος νόµος θα αποτελεί παρελθόν.

«Τα τείχη που κάποιοι επείγονται να χτίσουν εµείς θα τα γκρεµίσουµε. Εµείς θα δώσουµε πίσω τα πανεπιστήµια στους φοιτητές και τους καθηγητές που θέλουν να προχωρήσουν µπροστά», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το νοµοσχέδιο που σήµερα θα ψηφίσουν οι υπνωτισµένες από την εξουσία Κοινοβουλευτικές Οµάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. σύντοµα θα αποτελεί παρελθόν».    

Ειρωνείες Τσίπρα

Στη Ν.Δ. παρακολουθούν µε ενδιαφέρον το τελευταίο διάστηµα και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «έχει υιοθετήσει µία αγενή συµπεριφορά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «γαλάζιες» πηγές, έναντι των πολιτικών του αντιπάλων και ειδικότερα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, µε τον Αλέξη Τσίπρα κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση να προσπαθεί να ελιχθεί, καταφεύγοντας σε προσωπικές επιθέσεις και ειρωνείες. Τελευταίο παράδειγµα ήταν την Πέµπτη, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόµου για τη µεταρρύθµιση της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, όταν ο κ. Τσίπρας, µιλώντας από το βήµα της Βουλής, απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ν.∆., που κατευθυνόταν προς τη θέση του, λέγοντάς του: «Μπήκατε στην αίθουσα στη µέση της οµιλίας µου. Χαίροµαι, που σας κρατώ στην Αθήνα, σας κόβω από τα µπάνια σας και από τις διακοπές σας και σας κρατώ εδώ σε εγρήγορση».

Η αναφορά αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στα κοινοβουλευτικά έδρανα όχι µόνο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας, µάλιστα, σχολίαζαν ότι «ο πρωθυπουργός έχει χάσει το µέτρο» και θύµιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι γνωστό πως ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που αποφεύγουν τις πολλές διακοπές, όπως και τις… εξορµήσεις σε σπίτια πλουσίων. «Αυτό έκανε ως βουλευτής, αυτό έκανε ως υπουργός, αυτό κάνει και ως αρχηγός κόµµατος» τόνιζε «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό στέλεχος, προσθέτοντας µε νόηµα πως «αντίθετα, ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει ήδη τις διακοπές του στο σπίτι φίλου του επιχειρηµατία, στο Σούνιο»    

Προετοιμασία για την ΔΕΘ

Βασικό  ζήτηµα στον σχεδιασµό της Πειραιώς την τρέχουσα περίοδο είναι η προετοιµασία για την εµφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του οικονοµικού προγράµµατος και της συνολικής στρατηγικής του κόµµατος µέχρι τις αρχές Σεπτεµβρίου, προκειµένου τα όσα θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ν.∆. στη ∆ΕΘ να αποτελέσουν ένα πειστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η «γαλάζια» ρητορική την επόµενη περίοδο στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Οπως λένε, µάλιστα, στελέχη της Πειραιώς στις συζητήσεις τους, η οικονοµία είναι ένα πεδίο όπου θα εστιάσει και θα επενδύσει το κόµµα, διατυπώνοντας συγκεκριµένες προτάσεις για µείωση της φορολογίας και επενδύσεις, καθώς εκτιµάται ότι οι επόµενες εκλογές θα κριθούν στο εάν υπάρχει από τα κόµµατα συγκεκριµένος και κοστολογηµένος σχεδιασµός για οριστική έξοδο από την κρίση.

Την ίδια ώρα, η Νέα ∆ηµοκρατία βρίσκεται σε οργανωτικό «πυρετό» για το Συνέδριό της, που θα πραγµατοποιηθεί το φθινόπωρο, όπου θα αναδειχθεί ο προγραµµατικός λόγος του κόµµατος και θα επικαιροποιηθούν οι αρχές και οι θέσεις για σοβαρά θέµατα, όπως η οικονοµία, η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά ζητήµατα. Στο κοµµάτι αυτό ιδιαίτερη συµβολή έχουν ο αντιπρόεδρος της Ν.∆. Κωστής Χατζηδάκης, ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός διευθυντής Νίκος Παπαθανάσης, ο γραµµατέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, και οι υπεύθυνοι του Προγράµµατος, καθώς και του Στρατηγικού Σχεδιασµού του κόµµατος.