Ρελάνς Μητσοτάκη με διπλές εκλογές
Ο πρόεδρος της Ν.∆. θέλει να βάλει τέλος στις βλέψεις του Αλ. Τσίπρα για επάνοδο αλά Μακρόν, καταργώντας ταυτόχρονα την απλή αναλογική
Το σενάριο των διπλών βουλευτικών εκλογών, για να αποτελέσει παρένθεση η απλή αναλογική, έχει πέσει στο τραπέζι της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. «Ο Τσίπρας θα επιδιώξει πάση θυσία να ανοίξει ένα παράθυρο επιστροφής του, όχι στην πρωθυπουργία, που θα τη χάσει διά παντός, αλλά στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι, είτε µέσω οικουµενικών και άλλων κυβερνήσεων συνεργασίας είτε αλά... Μακρόν», δήλωσε στα «Π» κορυφαία κοµµατική πηγή. «Η Ν.∆. όµως θα του χαλάσει τα σχέδια», προειδοποιεί. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ολοκληρώνει τη θητεία του στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας τον Μάρτιο του 2020 και είναι νωρίς για συζητήσεις που αφορούν την επόµενη Προεδρική εκλογή. Η Ν.∆. σέβεται το πρόσωπο του Προέδρου. Το θέµα, όµως, είναι πολύ κρίσιµο και δεν µπορεί να το αφήσει για την τελευταία στιγµή. Πολλά «γαλάζια» στελέχη προεξοφλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιµοποιήσει την Προεδρική εκλογή «για να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως έκανε και µε την κυβέρνηση Σαµαρά το 2015, και να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, που θα γίνουν µε την απλή αναλογική, µε στόχο να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη», όπως τονίζουν. Το σχέδιο των διπλών βουλευτικών εκλογών θα µπορούσε να είναι η απάντηση. Μια κίνηση-ρελάνς του Κυρ. Μητσοτάκη στους σχεδιασµούς Τσίπρα.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Σύµφωνα µε το σενάριο των διπλών εκλογών που εισηγούνται στον πρόεδρο της Ν.∆. σύµβουλοί του: n Γίνονται εθνικές εκλογές, για παράδειγµα, τον Μάιο του 2018 ή αργότερα. Η Ν.∆., όπως ελπίζει η Πειραιώς, κερδίζει την αυτοδυναµία και αλλάζει το εκλογικό σύστηµα, αλλά, επειδή δεν συγκεντρώνει 200 ψήφους, αυτό θα ισχύσει από τις µεθεπόµενες εκλογές. n Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας στα τέλη του 2019, η χώρα προσφεύγει σε κάλπες εντός µηνός. Γίνονται εκλογές τέλη Ιανουαρίου του 2020 µε την απλή αναλογική. n Ορκίζεται η νέα Βουλή. Εκλέγει Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας (το όριο είναι πλέον 151 ψήφοι). Παράλληλα µε την εκλογή Προέδρου εξελίσσεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηµατισµό κυβέρνησης, αφού λόγω της απλής αναλογικής κανένα κόµµα δεν έχει αυτοδυναµία. n Ο Κυρ. Μητσοτάκης λαµβάνει από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας την πρώτη διερευνητική. Την επιστρέφει χωρίς να κάνει ουσιαστική προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης. n Ο Πρ. Παυλόπουλος παραδίδει την εντολή στον πρόεδρο του δεύτερου σε εκλογική δύναµη κόµµατος, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει συνεργασίες µε τα µικρότερα κόµµατα, ώστε να ξαναγίνει κεντρικός παίκτης. Η Πειραιώς θεωρεί ότι δύσκολα θα σχηµατισθεί βιώσιµη κυβέρνηση χωρίς τη συµµετοχή του πρώτου κόµµατος. Επίσης θεωρεί ότι δύσκολα θα βρεθεί πολιτικός αρχηγός κόµµατος της ελάσσονος αντιπολίτευσης που θα δεχθεί να συνεργαστεί µε τον Αλ. Τσίπρα µέσα στο κλίµα της ακυβερνησίας που θα έχει δηµιουργηθεί. n Εφόσον αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες σχηµατισµού κυβέρνησης, η χώρα οδηγείται εκ νέου σε κάλπες. Οι επόµενες εκλογές θα γίνουν σε έναν µήνα, έως τα µέσα Μαρτίου του 2020, µε το νέο εκλογικό σύστηµα. Μία αδυναµία αυτού του σεναρίου είναι η πόλωση, που λειτουργεί εις βάρος των µικρότερων κοµµάτων.
Η Πειραιώς όµως θεωρεί ότι οι πολίτες θα τιµωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα περιπέτεια στην οποία οδήγησε τη χώρα. Το προβάδισµα της Ν.∆. θα µεγαλώσει και θα ωφεληθεί εκλογικά και η ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη. Γι’ αυτό και είναι σηµαντικό ο Κυρ. Μητσοτάκης να έχει καταλήξει στο νέο εκλογικό σύστηµα σε συνεννόηση µε τους πολιτικούς αρχηγούς των µικρότερων κοµµάτων µε τα οποία έχει συγκροτήσει από τώρα ένα άτυπο αντικυβερνητικό µέτωπο, µε στόχο την πολιτική αποµόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Για όλους αυτούς τους λόγους, κρίσιµο στοίχηµα είναι η δυναµική που θα αναπτύξουν τόσο η Ν.∆. όσο και η ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη. 2012. ∆ιπλές εκλογές είχαµε και το 2012. Στις εκλογές του Μαΐου κανένα κόµµα δεν είχε αυτοδυναµία. Ο τότε πρόεδρος της Ν.∆., Αντώνης Σαµαράς, πήρε διερευνητική εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κ. Παπούλια, συνάντησε τους πολιτικούς αρχηγούς (και τον Τσίπρα), δεν διαπιστώθηκε δυνατότητα συνεργασίας και επέστρεψε την εντολή. Απέβησαν άκαρπες και οι υπόλοιπες διερευνητικές εντολές και έγιναν νέες εκλογές τον Ιούνιο, οπότε η Ν.∆. πήρε κοντά στο 29% (από 18,8% τον Μάιο) και έκανε κυβέρνηση συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ και τη ∆ΗΜ.ΑΡ. Η τακτική θα είναι η ίδια. Τα δεδοµένα θα είναι διαφορετικά επί Μητσοτάκη, αν προχωρήσει το σχέδιο των διπλών εκλογών, διότι θα µεσολαβήσει η Προεδρική εκλογή.