Πολύ πριν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας και οι περί αυτόν είχαν «σηκώσει» ψηλά (ανά χείρας) τη σηµαία της αντιδιαπλοκής. Μία από τις χαρακτηριστικότερες αποφάσεις που είχαν λάβει ήταν το «εµπάργκο» που είχε αποφασιστεί για την παρουσία στελεχών του κόµµατος στο Mega των κυρίων Βαρδή Βαρδινογιάννη, Γιώργου Μπόµπολα και Σταύρου Ψυχάρη. Επρόκειτο για συνειδητή πολιτική απόφαση, που στόχο είχε να αναδείξει την αντισυστηµική δράση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εγχώρια διαπλοκή. Στο πλαίσιο αυτό είχαν στοχοποιηθεί και δηµοσιογράφοι, όπως ο σχολιαστής του κεντρικού δελτίου του Μεγάλου Καναλιού, Γιάννης Πρετεντέρης. Οι επιθέσεις κλιµακώθηκαν και επεκτάθηκαν και στα υπόλοιπα Μέσα Ενηµέρωσης, µε αφορµή το δηµοψήφισµα, µε τον σηµερινό αναπληρωτή υπουργό Υγείας και στενό φίλο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, να χαρακτηρίζει «βοθροκάναλα» τις επιχειρήσεις όπου εργάζονταν εκατοντάδες άνθρωποι. Σχεδόν ταυτόχρονα µε την «σκόρπια» ρητορική που ανέπτυσσαν οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πανίσχυρος τότε υπουργός Επικρατείας, κ. Νίκος Παππάς, προωθούσε µε ταχύτατους ρυθµούς τη συγκρότηση ενός νοµοσχεδίου που οδήγησε στον διαγωνισµό-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες. Κατά τη διάρκεια της προετοιµασίας του διαγωνισµού, πέραν της αντιπαράθεσης που υπήρξε αναφορικά µε τη συνταγµατικότητα του νοµοθετήµατος, αναδείχθηκε και η πρόθεση του κυβερνώντος κόµµατος να δηµιουργήσει τη «δική» του διαπλοκή.  

ΕΝΕΡΓΟΣ ΡΟΛΟΣ  

Οσοι έχουν εικόνα του παρασκηνίου εκείνης της περιόδου, παραδέχονται ότι ενεργό ρόλο στις επαφές για τον έλεγχο των Μέσων, εκτός από τον κ. Νίκο Παππά, είχε προσωπικά και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Το περασµένο καλοκαίρι υπήρξαν αλλεπάλληλες επαφές µε επιχειρηµατίες, προκειµένου να υπάρξει «έλεγχος» τουλάχιστον των δύο εκ των τεσσάρων αδειών που προέβλεπε η σχετική διαδικασία. Το αρχικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε τον ισχυρό άνδρα της 24Media, κ. ∆ηµήτρη Μάρη, να ηγείται ενός επιχειρηµατικού σχήµατος που θα διεκδικούσε µία από τις τηλεοπτικές άδειες. Ως γνωστόν, λίγο πριν από τον διαγωνισµό, πληροφορίες ήθελαν τον κ. Μάρη να έχει δείξει ενδιαφέρον, για να συµµετάσχει στη διαδικασία της αυξήσεως µετοχικού κεφαλαίου στο Mega. Μάλιστα, κάποιοι έλεγαν ότι το σχετικό ενδιαφέρον είχε προκύψει ύστερα από παρότρυνση του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα. Η αδυναµία εξεύρεσης λύσης στο Μεγάλο Κανάλι οδήγησε εκτός διαδικασίας τον κ. Μάρη, αφού όπως αποδείχθηκε δεν είχε τον απαιτούµενο χρόνο να συγκροτήσει ένα επιχειρηµατικό σχήµα που θα διεκδικούσε µία από τις τέσσερις τηλεοπτικές συχνότητες.  

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

 Μπροστά σε αυτή την πραγµατικότητα, ο κ. Νίκος Παππάς άρχισε να αναζητεί νέα σχήµατα. Με τη βοήθεια του υπουργού Αµυνας, κ. Πάνου Καµµένου, κατεβλήθη προσπάθεια προκειµένου ο κ. Ιβάν Σαββίδης να προχωρήσει, πριν από τη διαγωνιστική διαδικασία, στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των µετοχών του τηλεοπτικού σταθµού Alpha. Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου ο ισχυρός άνδρας του καναλιού, κ. ∆ηµήτρης Κοντοµηνάς, ο οποίος είχε συζητήσεις, τόσο µε τον κ. Αλέξη Τσίπρα όσο και µε τον κ. Νίκο Παππά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι µεσολαβητικό ρόλο προκειµένου να «πεισθεί» ο κ. Κοντοµηνάς να συµµαχήσει µε τον κ. Σαββίδη, εκτός από τον κ. Καµµένο, είχαν διαδραµατίσει ο τότε ο διευθύνων σύµβουλος του Alpha, ∆ηµήτρης Φουρλεµάδης, ο αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης, κ. ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, και ο γνωστός ποινικολόγος, κ. Γιάννης Μαντζουράνης. Και ενώ όλα έδειχναν ότι υπήρχαν προϋποθέσεις να γίνει deal, λίγο πριν από τον διαγωνισµό προέκυψε αδιέξοδο, µε πρωτοβουλία του κ. Κοντοµηνά ο οποίος αντέδρασε στην «αγενή συµπεριφορά» που είχε επιδείξει απέναντί του ο κ. Σαββίδης…

Στο ραντεβού, που είχε «κλειστεί» στο λόµπι του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», το αφεντικό του Alpha αναγκάστηκε να περιµένει αρκετή ώρα πέρα από την προκαθορισµένη, αφού ο κ. Σαββίδης, ενώ βρισκόταν στο σηµείο της συνάντησης, έκρινε σκόπιµο να µη διακόψει τη συνάντηση που είχε µε άλλο πρόσωπο. Με το πέρασµα του χρόνου προέκυψε ότι καθοριστικό ρόλο στις παρασκηνιακές επαφές είχε διαδραµατίσει για λογαριασµό του Μαξίµου και ο κ. Λάκης Λαζόπουλος. Μάλιστα, αυτός λέγεται ότι ήταν και ο λόγος που οδήγησε τον κ. Κοντοµηνά στην αποµάκρυνση του γνωστού ηθοποιού.  

Από τον Καλογρίτσα στον Σαββίδη

 ΣΧΕΔΟΝ παράλληλα µε τις παρασκηνιακές επαφές που ελάµβαναν χώρα µε στόχο τη συµµαχία Κοντοµηνά Σαββίδη, το Μέγαρο Μαξίµου είχε αποφασίσει να κατεβάσει στο «τερέν των Media» και τον αµφιλεγόµενο επιχειρηµατία κ. Χρήστο Καλογρίτσα. Αυτό, όπως αποδείχθηκε, ήταν και το µεγάλο λάθος του κ. Τσίπρα, αφού ουσιαστικά όσα εκτυλίχτηκαν γύρω από την παρουσία του κ. Καλογρίτσα στη διαδικασία του διαγωνισµού στάθηκαν αφορµή για να τιναχθεί στον αέρα όλο το οικοδόµηµα που είχε στηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του τηλεοπτικού χάρτη. «Οταν θες να αµφισβητήσεις τον Βαρδινογιάννη και τον Αλαφούζο, δεν µπορείς να προβάλεις ως άνθρωπό σου τον Καλογρίτσα», σηµείωναν µε νόηµα στελέχη της πιάτσας που έζησαν από κοντά τη φαρσοκωµωδία µε τα βοσκοτόπια και τις εγγυητικές από την «Τράπεζα Αττικής». Παρά το γεγονός ότι πολύ πριν από τον διαγωνισµό είχε διαφανεί το πρόβληµα ρευστότητας που αντιµετώπιζε το «πουλέν του ΣΥΡΙΖΑ», το Μαξίµου επέµεινε στη σχετική επιλογή. Κουτσά-στραβά, στο παραπέντε, ο κ. Καλογρίτσας προσκόµισε την εγγυητική, που ήταν προϋπόθεση συµµετοχής στον διαγωνισµό. Ωστόσο, µε την ανακήρυξη των τεσσάρων υπερθεµατιστών, η κυβέρνηση άρχισε να προσγειώνεται στο πιο σοβαρό πρόβληµα, που είχε να κάνει µε την αδυναµία καταβολής της πρώτης δόσης από τον γνωστό κατασκευαστή. Μπροστά στην οµοβροντία των αποκαλύψεων, οι Τσίπρας και Παππάς αποφάσισαν να κρατήσουν (πλέον) αποστάσεις από τον «τοξικό Καλογρίτσα».

Εκεί προέκυψε εκ νέου ο κ. Ιβάν Σαββίδης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το µήνυµα που είχε αποσταλεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ προς το Μαξίµου αναφορικά µε τους κινδύνους που εγκυµονούσε η εξαγορά καναλιού από τον ρωσικής καταγωγής επιχειρηµατία, ο κ. Τσίπρας έδειξε να αδιαφορεί, δίνοντας ψήφο εµπιστοσύνης στα µιντιακά σχέδια του κ. Σαββίδη. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν αλλεπάλληλες επαφές µεταξύ του πρωθυπουργού, του κ. Παππά και του κ. Καµµένου. Μάλιστα, η αντιπολίτευση είχε συνδέσει την προσπάθεια να εµπλέξουν τον µεγαλοµέτοχο του ΠΑΟΚ µε τα media µε µια σειρά από ευεργετικές τροπολογίες που είτε αφορούσαν τις υπέρογκες οφειλές του ΠΑΟΚ προς το ∆ηµόσιο είτε τις οφειλές της ΣΕΚΑΠ. Η απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας ήρθε να ανατρέψει ακόµη µία φορά τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης για τον έλεγχο των media. Παρά τη δεινή πολιτική ήττα, προσωπικά ο κ. Τσίπρας έδειξε να µην το βάζει κάτω. Ετσι η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στην εξουδετέρωση του βασικού της εχθρού, που δεν ήταν άλλος από τον πρώην πανίσχυρο άνδρα του ∆ΟΛ, κ. Σταύρο Ψυχάρη. Το κλείσιµο του παραδοσιακού συγκροτήµατος υπήρξε, για ένα µεγάλο διάστηµα, το βασικότερο θέµα στην κυβερνητική ατζέντα.    

Όχημα ο «Πήγασος», απέναντι ο ΔΟΛ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ µε τις διάφορες κινήσεις που στόχο είχαν το τέλος του ∆ΟΛ, αποτελούσε κοινό µυστικό στην πιάτσα ότι µε τη µεσολάβηση του στενού φίλου και συνεργάτη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη ∆ραγασάκη, του δηµοσιογράφου κ. Μπάµπη Παπαδάκη, είχαν έρθει πολύ κοντά ο πρωθυπουργός µε τον εκδότη του «Εθνους», κ. Φώτη Μπόµπολα. Μάλιστα, σε αντίθεση µε όσα συνέβαιναν µε τον κ. Ψυχάρη, οι αρχές έδειχναν µια ανοχή στα πανοµοιότυπα θέµατα που αφορούσαν τον «Πήγασο» του Μπόµπολα. Ο τελευταίος, µάλιστα, σχεδόν µονότονα κοινολογούσε ότι µε τη βοήθεια της κυβέρνησης βρισκόταν πολύ κοντά στην πώληση του «Πήγασου». Αντιθέτως, δεν κατέστη ποτέ εφικτό να ελεγχθεί από το Μαξίµου ο ∆ΟΛ, παρά την εµπλοκή Μουλόπουλου πριν από κάποιους µήνες, αλλά και το αίτηµα που φέρεται να είχε γίνει προς την πλευρά Ψυχάρη, για την ανάληψη της διεύθυνσης του «Βήµατος» και των «Νέων» από φίλα προσκείµενα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, στελέχη Οπως αποδείχθηκε –εκ των υστέρων-, όσα έλεγε ο κ. Μπόµπολας είχαν αρκετή δόση αλήθειας. Ωστόσο, το σχέδιο προσέκρουσε στις τράπεζες, οι οποίες απέρριψαν το αίτηµα για κούρεµα των δανείων και ταυτόχρονη παραµονή του Φώτη Μπόµπολα στην επιχείρηση. Στις αρχές Μαΐου και ενώ είχαν προηγηθεί δεκάδες συναντήσεις του κ. Σαββίδη τόσο µε τον πρωθυπουργό όσο και µε τον υπουργό Αµυνας, ο οµογενής επιχειρηµατίας, µιλώντας στο protothema.gr και στον δηµοσιογράφο ∆ηµήτρη Μαρκόπουλο, αποκάλυπτε ότι ήταν ένα βήµα πριν από την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας.

«Ετσι κι αλλιώς, θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Ετσι κι αλλιώς! Πολύ σύντοµα. Οταν λέω σύντοµα, ενδέχεται να τελειώσω µέχρι και τον Μάιο. Οσον αφορά τον “Πήγασο” και τον ∆ΟΛ, δεν κρύβω πως έχω ενδιαφέρον και για τα δύο», είχε δηλώσει ο Ιβάν. Πριν αλέκτορα φωνήσαι και ενώ είχε προηγηθεί η σφοδρή εντός της Βουλής αντιπαράθεση, που ανάγκασε το δίδυµο Τσίπρα Καµµένου να παραδεχτούν ότι η χαριστική τροπολογία αφορούσε τα 38 εκατ. ευρώ της ΣΕΚΑΠ του κ. Ιβάν Σαββίδη, στις 24 Μαΐου, µε ανακοίνωσή της προς το Χρηµατιστήριο, η εκδοτική εταιρεία «Πήγασος» του κ. Φώτη Μπόµπολα ανακοίνωνε την πώληση του 19,63% του Mega στην εταιρεία Dimera του κ. Ιβάν Σαββίδη. Η διαδικασία της µεταβίβασης των µετοχών είναι αλήθεια ότι είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις, µε τη Ν.∆. και προσωπικά τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις, ακόµη και για ποινική εµπλοκή τραπεζικών στελεχών. Οπως αποδείχθηκε, η κίνηση Σαββίδη, αλλά και το timing που επελέγη να εκδηλωθεί, ήταν άµεσα συνδεδεµένη µε τη διαδικασία της εκκαθάρισης του ∆ΟΛ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τον οµογενή επιχειρηµατία να «χτυπήσει» δυνατά τα περιουσιακά στοιχεία του ιστορικού συγκροτήµατος. Παρά το γεγονός ότι ο µεγαλοµέτοχος του ΠΑΟΚ συµµετείχε στη διαδικασία του πλειστηριασµού, δεν κατάφερε να αναδειχθεί υπερθεµατιστής, αφού η εταιρεία «Alter Ego», του εφοπλιστή κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, προσέφερε υπερδιπλάσιο τίµηµα.