Φθινοπωρινή µετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ., σε πολλαπλά µέτωπα, καταστρώνει το ηγετικό επιτελείο της Πειραιώς. Το σκάνδαλο Καµµένος-gate, η «βαρουφακειάδα» µε την υπογραφή Τσίπρα, που στοίχισε στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ σύµφωνα µε τον Ρέγκλινγκ, η τρίτη αξιολόγηση µε τις «καυτές πατάτες» και η καθηµερινότητα µε την τάξη και ασφάλεια, µε την Υγεία και την Παιδεία να βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα της Ν.∆., αναµένεται να ανεβάσουν στα ύψη το πολιτικό θερµόµετρο. Το παρασκήνιο του «εξαφανισµένου» στις πυρκαγιές πρωθυπουργού θα επανέλθει στο προσκήνιο. Ο Αλ. Τσίπρας θα δεχθεί πιέσεις και µέσα στη Βουλή, να δώσει εξηγήσεις για το πού και µε ποιους έκανε διακοπές την ώρα που καιγόταν η χώρα. Βουλευτές της Κρήτης υπενθύµιζαν ότι ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε να κάνει «ταπεινές» διακοπές σε παραλίες της Κρήτης, όπου εµφανιζόταν µε οµπρέλα και σκηνή που έστηνε ο ίδιος στην άµµο για την οικογένειά του. Τώρα µετακινείται από τον τόπο των διακοπών του µε στρατιωτικό ελικόπτερο και µε πλήρωµα της απολύτου εµπιστοσύνης του υπουργού Αµυνας, Πάνου Καµµένου, όπως αποκάλυψαν τα «Π», κρατώντας µυστικότητα για τις προφανώς πολυτελείς διακοπές του, όπως σχολιάζουν.  

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ... ΜΑΚΡΟΝ  

Η υπόθεση του υπουργού Αµυνας, Πάνου Καµµένου, µε τις 12 συνοµιλίες διάρκειας 21 λεπτών που είχε µε τον κατάδικο Μάκη Γιαννουσάκη θα κυριαρχήσει το επόµενο διάστηµα. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενηµέρωσε τα κόµµατα ότι την πρώτη εβδοµάδα που θα ανοίξει η Βουλή (28/8 – 1/9) θα έχει µόνο κοινοβουλευτικό έλεγχο (ούτε καν επίκαιρες ερωτήσεις). Η ∆ιάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει τον προγραµµατισµό για το επόµενο διάστηµα. Η Ν.∆. θεωρεί ότι η συζήτηση για την εξεταστική που αφορά την υπόθεση «Καµµένος-gate», και η οποία έχει τη στήριξη της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης και του Ποταµιού, φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα που αναµένει επικοινωνιακά οφέλη από την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, στις 7-8 Σεπτεµβρίου.

«Την ώρα που θα επιχειρεί να βελτιώσει το προφίλ του µε φωτογραφικά ενσταντανέ», όπως τονίζουν στην Πειραιώς, οι κόντρες στα τηλεπαράθυρα για τις συνοµιλίες του κυβερνητικού του εταίρου µε τον ισοβίτη εµφανίζει την Ελλάδα σαν τριτοκοσµική χώρα. Σε καµιά ευρωπαϊκή και άλλη δηµοκρατική χώρα δεν θα γινόταν µια τέτοια αποκάλυψη χωρίς κυβερνητικούς τριγµούς. «Μην υποτιµάτε τις παρεµβάσεις της κυβέρνησης στη ∆ικαιοσύνη», είχε επισηµάνει στον Πιερ Μοσκοβισί ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιούλιο, όταν ήρθε στην Αθήνα. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα απορρίψει την εξεταστική, όπως διαµήνυσε. Αλλά θα βγει εκτεθειµένη. Σχεδόν τρεις µήνες µετά, δεν έχουν απαντηθεί κρίσιµα ερωτήµατα για τον λιµενικό Χριστοφορίδη, που παρότρυνε τον ισοβίτη να «δώσει» το όνοµα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, για την υπόθεση Noor-1, ώστε, διά της συνδέσεώς του µε την οικογένεια Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ν.∆. να µη γίνει πρωθυπουργός και να µείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δέκα χρόνια στην εξουσία, όπως ακούγεται ο ίδιος να λέει σε ηχητικά ντοκουµέντα που διέρρευσαν στο ∆ιαδίκτυο. Επίσης, δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήµατα που αφορούν την εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα, η οποία επισκέφτηκε τον ισοβίτη στις φυλακές Αυλώνα, µεσάνυχτα, χωρίς να ακολουθήσει τη προβλεπόµενη δικονοµική διαδικασία. Ο Μ. Γιαννουσάκης στη νέα αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε και την αποκάλυψε η «Ελευθερία του Τύπου» υποστήριξε ότι η εισαγγελέας που πήγε να του πάρει κατάθεση µιλούσε στο κινητό της µε τον υπουργό ∆ικαιοσύνης µία ώρα, κάτι που ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε ο κ. Κοντονής.

Η Ν.∆. καταγγέλλει παρέµβαση της κυβέρνησης στη ∆ικαιοσύνη. Θεωρεί ότι υπάρχει µείζον θέµα πολιτικής και δηµοκρατικής ηθικής, ενδεχοµένως και µε ποινικές διαστάσεις που θα πρέπει να διερευνηθούν. «Είναι γνωστό τοις πάσι πλέον, µετά και τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δηµοσιότητας τους τελευταίους µήνες, ότι έχω πέσει θύµα εκβιασµού από ένα σύστηµα ουσιαστικά παρακράτους», ανέφερε ο κατάδικος καταγγέλλοντας πιέσεις «για να κατηγορήσει έναν αθώο». Μέχρι στιγµής δεν έγινε ούτε το στοιχειώδες: να ανοίξουν οι τηλεφωνικοί λογαριασµοί, για να φανεί ποιος µίλησε µε ποιον και πότε. Μετά τη συζήτηση για την εξεταστική, ακολουθεί το αίτηµα του βουλευτή του Ποταµιού Σπύρου Λυκούδη, να κληθεί στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας ο υπουργός Αµυνας. Το αίτηµα στηρίζουν Ν.∆., ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη και Ποτάµι, οπότε δηµιουργείται η πλειοψηφία 2/5 (άρθρο 41Α του κανονισµού της Βουλής για το «δικαίωµα της µειοψηφίας») που δίνει το «πράσινο φως» για την ακρόαση του Π. Καµµένου. Η πρόταση µοµφής παραµένει στο τραπέζι της Πειραιώς. Ο πρόεδρος της Ν.∆. αναµένεται να ξαναβγάλει στην πολιτική σέντρα τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόµη εάν γνώριζε το ακριβές περιεχόµενο των συνοµιλιών Καµµένου Γιαννουσάκη, αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις που µπορεί να τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα.  

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

 Ο εφιάλτης που έζησε η χώρα το πρώτο εξάµηνο του 2015 θα ξαναζωντανέψει και εντός Βουλής. Με την ίδια πλειοψηφία της αντιπολίτευσης (2/5) θα εγκριθεί το αίτηµα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου, που στηρίζουν Ν.∆., ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη και Ποτάµι, και θα κληθεί σε ακρόαση στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας ο πρώην υπουργός Οικονοµικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Αφορµή είναι οι αποκαλύψεις που έγιναν για το σχέδιο περί «παράλληλου νοµίσµατος», αλλά και οι συζητήσεις για το ενδεχόµενο ενός Grexit, στις οποίες συµµετείχε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, µέχρι τον Μάιο του 2015, παροτρύνοντας, µάλιστα, τον Γ. Βαρουφάκη να διεκδικήσει µια καλή οικονοµική συµφωνία από τους εταίρους, όπως δείχνουν τα sms που είδαν το φως της δηµοσιότητας. Η Ν.∆. θα κάνει εξεταστική για το πεώτο εξάµηνο του 2015 όταν γίνει κυβέρνηση, όπως προειδοποίησε ο Κυρ. Μητσοτάκης.