Το δικό του γόρδιο δεσµό αναµένεται να κόψει ο Αλέξης Τσίπρας το αµέσως επόµενο διάστηµα, αφού µε κινήσεις περιορισµένου εύρους θα προσπαθήσει να αναµορφώσει και να ανανεώσει το κυβερνητικό σχήµα χωρίς ωστόσο να αλλοιώσει το πολιτικό µήνυµα που επιθυµεί να εκπέµψει η κυβέρνησή του. Ο πρωθυπουργός θέλει µόνο να ενισχύσει το προφίλ της κυβέρνησης του, καθώς, όπως λένε οι συνεργάτες του, αυτή «θα βγάλει την Ελλάδα από τα µνηµόνια και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές», ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να ανακατέψει την κοµµατική πίτα βάζοντας και κάποια άλλα στελέχη στο νέο υπουργικό. Σε αυτήν τη διαδικασία θα παίξουν ρόλο φυσικά και οι προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων κυβερνητικών στελεχών αλλά και οι συσχετισµοί που υπάρχουν στο κόµµα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται να µη θέλει να δηµιουργήσει καινούργια προβλήµατα µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα µετά την εκκωφαντική παρέµβαση που είχε κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τελευταία Κ.Ε. του κόµµατος. Οι εισηγήσεις για τον χρόνο που θα γίνουν οι αλλαγές διίστανται, καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει τις οποίες κινήσεις του µετά τη ∆ΕΘ για να µη µονοπωλήσει ο ανασχηµατισµός το ενδιαφέρον της παρουσίας του στη συµπρωτεύουσα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να πάει µε καινούριο σχήµα σηµατοδοτώντας µαζί µε τις εξαγγελίες την έναρξη µιας νέας εποχής για την κυβέρνηση.  

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ  

Η διαδικασία αυτή εµφανίζεται, ωστόσο, να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον πρωθυπουργό, καθώς αφορά άµεσα τρεις από τους στενούς του συνεργάτες. Τον Νίκο Παππά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Οι επιθυµίες τους, οι απόψεις, αλλά και τα βέτο τους έχουν ιδιαίτερη σηµασία σε µια στιγµή που ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει τη µεγάλη επανεκκίνηση της κυβέρνησης και του κόµµατος µε στόχο ένα καλό αποτέλεσµα στις επερχόµενες εκλογές. Είναι κοινό µυστικό ότι ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς εδώ και αρκετό καιρό επιθυµεί να εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιό του προκειµένου να αναλάβει κάποιο παραγωγικό υπουργείο. Οι πληροφορίες εσχάτως τον θέλουν να έχει εκφράσει την προτίµησή του για το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονοµίας.

Θέλει δηλαδή να καθίσει στην καρέκλα του ∆ηµ. Παπαδηµητρίου αναλαµβάνοντας στην πραγµατικότητα όλο το κοµµάτι της ανάπτυξης µε το οποίο σήµερα απασχολείται και ο υφυπουργός Οικονοµίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Απέναντι στις επιθυµίες του Νίκου Παππά βρίσκεται ωστόσο ο υπουργός  Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν πρόκειται να µετακινηθεί από την οδό Νίκης -το ξεκαθάρισε άλλωστε πρόσφατα µε ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίµου ο ∆ηµ. Τζανακόπουλοςκαι ο οποίος µε τον τρόπο του έχει βάλει βέτο για την παραµονή του Δημ. Παπαδημητρίου στη θέση του υπουργού Οικονομίας. Οι σχέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Νίκο Παππά εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται σε ένταση, καθώς στα αυτιά του υπουργού Οικονομικών έφταναν πληροφορίες που ήθελαν τον Νίκο Παππά να «φλερτάρει» την υπουργική καρέκλα του «τσάρου» της Οικονομίας, με το επιχείρημα ότι ο ίδιος μπορεί να τα πάει καλύτερα.

Η μεταξύ τους ένταση επισφραγίστηκε με τον διαπληκτισμό τους μέσα στο υπουργικό συμβούλιο και με αφορμή τη συγκρότηση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Ακόμα συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου «δείχνουν» τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ως υπεύθυνο για τις διαρροές που ήθελαν τον υπουργό Οικονομικών να βρίσκεται σε πολιτική διάσταση με τον Αλέξη Τσίπρα ή τον εμφάνιζαν να θέλει να αποχωρήσει από το υπουργείο του οδεύοντας προς τη Βασ. Σοφίας όπου βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών.

Φυσικά υπήρξαν φορές που πληροφορίες έλεγαν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητά τη μετακίνησή του μόνο για τη θέση του αντιπροέδρου αναλαμβάνοντας στην πραγματικότητα το χαρτοφυλάκιο του Γιάννη Δραγασάκη, πληροφορίες που εκνεύριζαν ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο. Από την άλλη στην κυβέρνηση υπάρχουν στελέχη που αναγνωρίζουν στον Νίκο Παππά τη διάθεσή του για δουλειά, την αποτελεσματικότητα του στις περιόδους κρίσεις, αλλά και τη συνέπεια με την οποία υποστηρίζει τις θέσεις του. Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ακόμα ότι τη συγκεκριμένη στιγμή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει υπουργείο, καθώς φαίνεται ότι δρομολογείται ο σχεδιασμός για την αναμόρφωση  του τηλεοπτικού τοπίου, το οποίο θα αποτελέσει προσωπική του επιτυχία. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η μετακίνηση Ευκλείδη Τσακαλώτου από το οικονομικό επιτελείο δεν είναι απλή υπόθεση ούτε ένα πιθανό σενάριο -δεδομένου μάλιστα  πως ενόψει της γ΄ αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομικών  έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστώνόλα δείχνουν ότι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εμφανίζεται πλέον ως ένας πολύ ισχυρός παίκτης που όταν χρειαστεί βάζει και βέτο. Το εάν σε αυτό το βέτο θα μπει και  αστερίσκος θα το δείξει η ζωή.    

Δύσκολος γρίφος η μετακίνηση του Γιώργου Σταθάκη  

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ που ακούγεται θέλει τον Νίκο Παππά να κατευθύνεται προς το υπουργείο Ενέργειας, δηλαδή στη θέση του Γιώργου Σταθάκη. Και εδώ τα πράγµατα δεν µοιάζουν να είναι εύκολα, καθώς ο υπουργός έχει ισχυρά ερείσµατα µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεδοµένου ότι έχει εκτιµηθεί ιδιαίτερα η στάση του απέναντι στους δανειστές για το θέµα της ∆ΕΗ. Αντιπρόεδρος µε αρµοδιότητα την καθηµερινότητα των πολιτών είναι ένα ακόµα από τα σενάρια τα οποία παίζουν για τον Νίκο Παππά, αλλά και εδώ υπάρχει ο Αλέκος Φλαµπουράρης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς και οι δυο άνδρες συνεργάζονται στενά καθηµερινά µε τον πρωθυπουργό και µέχρι στιγµής έχουν εξαιρετική σχέση. Το περίεργο είναι ότι σε αυτό το θέµα ο Νίκος Παππάς έχει υποστηρικτή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος στην τελευταία Κ.Ε. έβαλε θέµα συντονισµού των υπουργείων αφήνοντας έµµεσες αιχµές για τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η αντιπαλότητα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής µε τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη είναι γνωστή και µια ενδεχόµενη µετακίνηση του τελευταίου σε άλλο υπουργικό πόστο θα δηµιουργούσε νέες τριβές και αλλά προβλήµατα µέσα στο Μαξίµου ενώ θα υπήρχε αντίκτυπο και στην εκλογική του περιφέρεια, την Κρήτη. Εάν πάντως κανένα από αυτά τα σενάρια δεν ευδοκιµήσει κάποιοι δεν αποκλείουν ο Νίκος Παππάς να θελήσει να κατευθυνθεί προς την πλατεία Κλαυθµώνος όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών και ο Πάνος Σκουρλέτης ή προς το ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης όπου βρίσκεται η Ολγα Γεροβασίλη.

Η µετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη θα πρέπει να θεωρηθεί ως σενάριο επιστηµονικής φαντασίας, καθώς θα είναι η τρίτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητά από τον υπουργό του να διευκολύνει την κατάσταση µετακινούµενος σε άλλο υπουργικό θώκο. Τις δυο προηγούµενες είχε φύγει από το Εργασίας και το Ενέργειας προκειµένου να διευκολυνθούν οι διαπραγµατεύσεις µε τους δανειστές. Η τρίτη µετακίνηση ίσως αποβεί µοιραία για όλους… Παράλληλα ωστόσο µε τις αλλαγές που θα γίνουν στην κυβέρνηση αναµένεται να υπάρξει ανανέωση και στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Οπως πρώτα έγραψαν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ πριν από ένα µήνα ο Θοδωρής Μιχόπουλος αναµένεται να εγκαταλείψει τη θέση αυτή για προσωπικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους. Ανοικτό παραµένει το ενδεχόµενο να αναλάβει τη θέση αυτής ο δηµοσιογράφος Θανάσης Καρτερός παρά την αρχική του άρνηση…  

«Παίζει» η επιστροφή Φίλη  

Ο ανασχηματισμός όποτε και αν γίνει αυτός εμφανίζεται ωστόσο και μια καλή ευκαιρία για να αποκατασταθεί το κλίμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Νίκο Φίλη, καθώς μέσα από τις μετακινήσεις που θα γίνουν θα ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο του πρώην υπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση, εάν φυσικά υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Με βάση ωστόσο τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι αυτήν τη στιγμή στο «κόκκινο» βρίσκονται η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ενώ για διαφορετικούς λόγους ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Μουζάλα. Ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής αντιμετωπίζει την κριτική των «53» για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, θέμα το οποίο έχει εκνευρίσει ιδιαίτερα τον ίδιο τον Γ. Μουζάλα καθώς μέσα από τις συνεντεύξεις του πολλές φορές έχει αναφερθεί στις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται. Οι πληροφορίες ωστόσο λένε ότι ο υπουργός χαίρει τις απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα και η αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα θα γίνει μόνο εφόσον το θελήσει ο  ίδιος.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο Γ. Μουζάλας έφερε σε πέρας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, όπως ήταν το μεταναστευτικό, με τις λιγότερες τριβές σε πολιτικό επίπεδο. Ακόμα το εύρος των αλλαγών που θα κάνει ο πρωθυπουργός –τουλάχιστον σε επίπεδο υφυπουργών-θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να βάλει νέο αίμα στο υπουργικό του συμβούλιο. Κατά πόσο δηλαδή ο πρωθυπουργός θα θελήσει να αξιοποιήσει νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα που δεν έχουν δοκιμαστεί όπως ο Χρήστος Μαντάς, Δημήτρης Βέττας, Κώστας Ζαχαριάδης, Φωτεινή Βάκη, Μάκης Μπαλαούρας, Χρήστος Καραγιαννίδης.

Ο Πάνος Καμμένος δεν αναμένεται τη συγκεκριμένη στιγμή να βρεθεί ανάμεσα στους υπουργούς που θα μετακινηθούν, καθώς ακόμα δεν έχει προκύψει νέος κυβερνητικός εταίρος για τον Αλέξη Τσίπρα. Ετσι αμετακίνητοι αναμένεται να είναι και οι υφυπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ.