Βαθύ σκοτάδι καλύπτει τις offshore της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ενάµιση χρόνο µετά τις αποκαλύψεις ότι η εφηµερίδα «Αυγή», διαπρύσιος κήρυκας κατά της διαπλοκής, εκδίδεται από offshore αγνώστου ιδιοκτήτη και ότι ο υπουργός Αµυνας Π. Καµµένος είναι φυσικός κληρονόµος δύο εταιρειών «της µίας λίρας και µίας µετοχής» µε έδρα τη Μ. Βρετανία, αδιερεύνητων περιουσιακών στοιχείων και δραστηριοτήτων.

Η «Αυγή» µιλά για ανίερες πολιτικο-επιχειρηµατικές συµµαχίες µε σκοπό να πληγεί η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιο φυσικό πρόσωπο κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της κυπριακής «Ατλας», αφού ο νόµος απαιτεί ονοµαστικοποίηση των µετοχών των κατόχων ΜΜΕ.

Ο δε αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. απαντά µε λιβέλους, απειλώντας µε µηνύσεις και αγωγές όσους «ακουµπούν» τις δύο εταιρείες που ίδρυσε ο πατέρας του λίγες ηµέρες πριν από τον θάνατό του. Η µία εξ αυτών µάλιστα, όπως προκύπτει από τα εµπορικά πρωτόκολλα του Ηνωµένου Βασιλείου (beta.companieshouse.gov. uk) που παρουσιάζουν σήµερα τα «Π», διαλύθηκε στις 11 Ιουλίου 2017 χωρίς να διευκρινίζεται η φύση των εργασιών της.

Σηµειώνεται ότι στις 21 Ιουλίου, δηλαδή 10 ηµέρες αργότερα, είχε προγραµµατιστεί η αρχική συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις συνοµιλίες του υπουργού Αµυνας µε τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη, η οποία µαταιώθηκε εξαιτίας του φονικού σεισµού που έπληξε την Κω.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η διαλυθείσα εταιρεία είναι η Seaflyer Limited, µε αριθµό µητρώου 09983614, την οποία συνέστησε ο πατέρας του κ. Καµµένου στις 2 Φεβρουαρίου 2016. Σύµφωνα µε τα έγγραφα που παρουσίασε τότε ο ιστότοπος Newsbomb. gr, στο επίσηµο µητρώο εταιρειών της Μεγάλης Βρετανίας και της Ουαλίας ενεγράφησαν δύο εταιρείες «της µίας λίρας και µίας µετοχής», µε δηλωµένο διαχειριστή τον Ηλία Καµµένο, που πέθανε λίγες ηµέρες αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου. Η Seaflyer Limited εµφάνιζε από τότε κενό το πεδίο όπου δηλώνεται η «φύση της εταιρείας» (nature of business), µε τη σηµείωση ότι θα δηλωθεί στο µέλλον.

Η άλλη, µε το όνοµα Oceanflyer Limited και αριθµό µητρώου 09986968, έχει ηµεροµηνία δήλωσης στις 4 Φεβρουαρίου και στη φύση της δηλώνεται η ένδειξη «dormant company» (ανενεργός εταιρεία). Και οι δύο φέρονται να έχουν έδρα την ίδια διεύθυνση γραφείων: Suite 14c Link 665, Business Centre Todd Hall Road, Haslingden Rossendale, United Kingdom, BB4 5HU, µεταξύ των πόλεων Μάντσεστερ και Μπλάκµπερν.

ΑΛΛΑΞΕ ΧΕΡΙΑ

Ο θάνατος του Ηλία Καµµένου δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι στη µία από τις εταιρείες, τη Seaflyer Limited, στην οποία δεν µεταβλήθηκε το όνοµα του διαχειριστή, ούτε έγινε καµία ενέργεια για να κλείσει η εταιρεία αµέσως, παρά µόνον αυτό συνέβη πρόσφατα. Για την άλλη, όµως, την Oceanflyer Limited, τα αντανακλαστικά της οικογένειας ενεργοποιήθηκαν αµέσως και η διαχείριση πέρασε στη µητέρα του Πάνου Καµµένου, Πολυτίµη Καµµένου, γεννηµένη το 1934 και δηλωµένη ως κάτοικος Γλυφάδας (οδός Γαληνού 7), µόλις τρεις ηµέρες µετά τον θάνατο του συζύγου της και µία ηµέρα µετά την κηδεία του.

Συγκεκριµένα, η αλλαγή του ονόµατος του διαχειριστή της εταιρείας δηλώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και πέρασε ηλεκτρονικά στα αρχεία στις 21 Μαρτίου 2016. Το ερώτηµα που προκύπτει αβίαστα είναι γιατί η οικογένεια αποφάσισε να κλείσει τη Seaflyer Ltd προ διµήνου περίπου και όχι νωρίτερα, µια και δεν έκανε οποιαδήποτε συναλλαγή στο στάδιο της λειτουργίας της.

Απαντώντας στα δηµοσιεύµατα, τον Απρίλιο του 2016, ο υπουργός Αµυνας είχε µιλήσει µόνον για την Oceanflyer Ltd, την οποία διαχειριζόταν η µητέρα του, λέγοντας: «Η “ανακάλυψη’’ των εγγράφων βρετανικής εταιρείας µε δηλωµένη έδρα ιδιοκτήτη στη Γλυφάδα, αφορά εταιρεία συσταθείσα µε µοναδικό σκοπό την επανανηολόγηση του σκάφους αναψυχής (σ.σ.: “Ηλιάτορας’’) […] ∆εν έχω ουδεµία σχέση µε αυτή και λόγω του θανάτου του πατέρα µου δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί καµία οικονοµική ή άλλη πράξη».

Οµως στο βρετανικό µητρώο η Seaflyer Ltd του αποθανόντος ιδιοκτήτη έχει ελληνική έδρα, την οδό Μουρούζη 8 στην Αθήνα και όχι την οδό Γαληνού 7 στη Γλυφάδα, και ενώ ο κ. Καµµένος τοποθετείται για τη δεύτερη (Ocean Flyer), ξεχνά… την πρώτη.

Ο «Ατλας» που κρατά την «Αυγή»

Η ΔΕΥΤΕΡΗ καραµπινάτη περίπτωση συναλλαγής µε εταιρείεςφαντάσµατα αφορά τη µετοχική σύνθεση του εκδοτικού φερέφωνου του ΣΥΡΙΖΑ, την εφηµερίδα «Η Αυγή». Οπως προκύπτει από το πόρισµα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κοµµάτων και των ΜΜΕ, την περίοδο 2013-2014 η εφηµερίδα πραγµατοποίησε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου λόγω του οικονοµικού αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει. Μεταξύ αυτών που προσέφεραν τη στήριξή τους ήταν η Atlas Cyprus International Trust, αγοράζοντας 16.500 µετοχές αξίας 100.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποια φυσικά πρόσωπα µετέχουν στην εταιρεία και ως εκ τούτου µια τέτοια αγορά τίτλων «συνιστά παράνοµη χρηµατοδότηση πολιτικού κόµµατος καθώς προέρχεται από το εξωτερικό και υπερβαίνει το επιτρεπόµενο ετήσιο όριο χρηµατοδότησης από ένα φυσικό ή νοµικό πρόσωπο». Στο ως άνω συµπέρασµα κατέληγε η Ν.∆. καθώς η «Αυγή» παραδέχεται ότι «πορεύεται ως οργανική συνιστώσα του µεγάλου λαϊκού δηµοκρατικού ρεύµατος του ΣΥΡΙΖΑ». Και αυτό διαπιστώνεται από πλήθος συµβάσεων χρηµατοδότησης του κυβερνώντος κόµµατος και της εφηµερίδας. Αλλωστε, σε ειδική έκθεσή της, το 2012, η Τράπεζα της Ελλάδος συσχετίζοντας την «Αυγή» µε τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε επιφυλάξεις για την ικανότητα του κόµµατος να αποπληρώσει τον δανεισµό του εξαιτίας των χρεών της «Αυγής».

Ειδικότερα, σύµφωνα µε τις θέσεις των βουλευτών της Ν.∆. που συµµετείχαν στην αρµόδια εξεταστική επιτροπή οι οποίες συµπεριελήφθησαν στο πόρισµα, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το µοναδικό πολιτικό κόµµα που έχει άµεση σχέση και χρηµατοδοτείται από εξωχώριες –offshore– εταιρείες, µέσω της συµµετοχής τους στο µετοχολόγιο της “Αυγής” και συγκεκριµένα από την The Atlas Cyprus International Trust. Αποτέλεσµα αυτού είναι να µην είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί το φυσικό πρόσωπο πίσω από αυτήν τη χρηµατοδότηση». Επισηµαίνεται, επίσης, ότι «η είσοδος του µετόχου The Atlas Cyprus International Trust στην “Αυγή” δεν ήταν αποτέλεσµα δηµόσιας προσφοράς, αλλά αποτέλεσµα επιλογής από το ∆.Σ. της “Αυγής”, σύµφωνα µε την Πρόσκληση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 8375 / 27.11.2013 / Τεύχος Α.Ε., ΕΠΕ, ΓΕΜΗ», ενώ τονίζεται ότι «µε τη συµµετοχή εξωχώριου –offshore– νοµικού προσώπου στο µετοχολόγιο της “Αυγής” δεν εξατοµικεύεται η σύνθεση αυτού µέχρι τελικού δικαιούχου σε επίπεδο φυσικού προσώπου, γεγονός που απαγορεύεται από το ισχύον νοµοθετικό πλαίσιο».

ΑΡΝΗΘΗΚΕ.

Στο ίδιο πόρισµα των «γαλάζιων» βουλευτών αναφέρεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνηθεί να αποκαλύψει ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την εταιρεία αυτή, ποια είναι η προέλευση των χρηµάτων, και να δώσει οποιοδήποτε άλλο σχετικό στοιχείο, µολονότι η εταιρεία είναι βασικός µέτοχος» και προστίθεται: «Οπωσδήποτε, όµως, η συµµετοχή της εταιρείας αυτής στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της “Αυγής” συνιστά παράνοµη χρηµατοδότηση πολιτικού κόµµατος, καθώς προέρχεται από το εξωτερικό και υπερβαίνει το επιτρεπόµενο ετήσιο όριο χρηµατοδότησης από ένα φυσικό ή νοµικό πρόσωπο. Από την τελευταία αυτή παρατήρηση εγείρεται αµέσως ζήτηµα µείζονος σηµασίας, δεδοµένου ότι, όπως αναµφίβολα αποδείχθηκε, συµµετέχει στο µετοχικό κεφάλαιο κοµµατικού εντύπου εξωχώριο νοµικό πρόσωπο, χωρίς να εξατοµικεύεται η σύνθεση αυτού µέχρι τελικού δικαιούχου (ultimate beneficial owner) σε επίπεδο φυσικού προσώπου».

Το γεγονός αυτό είχε τονιστεί και στις θέσεις του βουλευτή του Ποταµιού Γ. Μαυρωτά, που συµµετείχε στην εξεταστική. «Προκαλεί εύλογες απορίες για ποιον λόγο η διοίκηση της “Αυγής”, µέσω και του διευθύνοντος συµβούλου της, κ. Στούµπου, αρνείται να ενηµερώσει για τη µετοχική σύνθεση της Atlas Cyprus International Trust. Αυτό άλλωστε αναφέρεται στον ν.3414/2005 όπου για συµµετοχή ξένου κεφαλαίου (εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης) υπόκειται στις υποχρεώσεις περί ονοµαστικοποίησης των µετοχών µέχρι φυσικού προσώπου, προκειµένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος της συνδροµής των λόγων αποκλεισµού από τις διαγωνιστικές διαδικασίες ή τις διαδικασίες ανάθεσης σύµφωνα µε τις Οδηγίες περί συντονισµού των διαδικασιών σύναψης δηµοσίων συµβάσεων, υπηρεσιών, συµβάσεων δηµοσίων προµηθειών και συµβάσεων δηµοσίων έργων, όπως εκάστοτε ισχύουν.

Η ονοµαστικοποίηση των µετοχών δηλαδή είναι υποχρεωτική ανεξάρτητα αν η εταιρεία συµµετέχει ή όχι σε δηµόσιες συµβάσεις, προκειµένου να γίνεται ο έλεγχος εάν και εφόσον συµµετέχει σε δηµόσιες συµβάσεις», ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς. ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ. Τον Οκτώβριο του 2016, στην προσπάθειά του να συµµαζέψει τα ασυµµάζευτα, ο πρωθυπουργός έλεγε στη Βουλή ότι η Atlas Cyprus «είναι νοµιµότατη, µε έδρα την Κύπρο» και «µαζί µε άλλες εταιρείες ανήκει σε γκρουπ µε τον γενικό τίτλο “Καταπιστευµατική”». Καλούσε δε τον Κ. Μητσοτάκη και τα λοιπά κόµµατα της αντιπολίτευσης να ψάξουν όλα τα στοιχεία της, τα οποία φυσικά ο ίδιος ουδέποτε προσκόµισε στη Βουλή, ενώ κατά τον έλεγχο στα κυπριακά µητρώα δεν βρέθηκε τέτοια «καταπιστευµατική» εταιρεία.

Ο… εντιµότατος φίλος τους

ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 2013, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επετίθετο κατά πάντων καταγγέλλοντας «συστηµικά ΜΜΕ» και σχέσεις διαπλοκής επιχειρηµατιών µε το Μέγαρο Μαξίµου, η «Κυριακάτικη Αυγή» κυκλοφόρησε µε πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι εντιµότατοι φίλοι του κ. Σαµαρά» και υπότιτλο «Αλλοι φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ, άλλοι έχουν ανοικτούς λογαριασµούς µε το Σ∆ΟΕ, άλλοι επιδιώκουν δωράκια από τις αποκρατικοποιήσεις. Ολοι τους στρατεύονται στο πολιτικό σχέδιο Σαµαρά για τη Νέα Ευρωπαϊκή Παράταξη».

Μεταξύ άλλων, αναφερόταν και στον τότε ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθµού «Ε», Φίλιππο Βρυώνη, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό σε ένα ταξίδι στο Κατάρ. Τον Σεπτέµβριο του 2014 η «Αυγή» έγραφε: «Το “Ε” είναι ο πρώην “902 TV”, που πουλήθηκε από την ηγεσία του ΚΚΕ -αντί 3,7 εκατοµµυρίων, παρακαλώστην κυπριακή offshore Α. Horizon Media LTD, µε µοναδικό µέτοχο τη Nalotia Venture LTD, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Ιδιοκτήτης της offshore είναι ο Αραβας Dr Hamvi, πραγµατικός ιδιοκτήτης του καναλιού, ωστόσο, είναι ο Βρυώνης, που έχει και το “Extra”. Ο Φίλιππος Βρυώνης, ο στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαµαρά, που τον είχε πάρει µαζί του στο Κατάρ, παρ’ όλο που ο εν λόγω χρωστούσε αρκετά εκατοµµύρια ευρώ στο ελληνικό ∆ηµόσιο. Για 3,7 εκατοµµύρια ευρώ η συχνότητα του 902 κατάντησε ένα δεξιό κουτσοµπολοκάναλο.

Εγινε το κανάλι του Αντώνη και του Τρύφωνα Σαµαρά… Κατάντησε δεξιό κουτσοµπολοκάναλο η συχνότητα που είχε παραχωρηθεί δωρεάν από το ∆ηµόσιο στο ΚΚΕ για να προβάλλει τις απόψεις ενός κοµµουνιστικού κόµµατος και όχι για να µοστράρει το εγχώριο και διεθνές κατιναριό».

Τέσσερα χρόνια µετά, τον Αύγουστο του 2017, ο κ. Βρυώνης µεταβιβάζει τον σταθµό στον Ιβάν Σαββίδη και το deal εκθειάζεται από την εφηµερίδα, καθώς για την επίτευξή του απαιτήθηκε η µεσολάβηση του Μεγάρου Μαξίµου µε σκοπό να γίνει «καναλάρχης ο Αλέξης Τσίπρας». Ο διαπλεκόµενος του 2013 έγινε κυβερνητικός συνδαιτυµόνας το 2017.