Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού φορέα, στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με πρώτο σταθμό την εκλογή ηγεσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος αυτός θα διεξαχθεί στις 12 του ίδιου μήνα.

Την ίδια στιγμή ο κύκλος των υποψηφιοτήτων για την προεδρία ολοένα και διευρύνεται.

Μέχρι στιγμής οι δεδομένοι υποψήφιοι ανέρχονται σε πέντε. Ωστόσο, εκτός της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Καμίνη, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιάννη Μανιάτη, την απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς φέρεται να έχει λάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, που διαθέτει σημαντικά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό του κόμματος ενώ τη σκυτάλη των ανακοινώσεων αναμένεται να πάρει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ το 2015 σημείωσε ποσοστό (23%).

Στο «παιχνίδι» δεν αποκλείεται να μπει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ζυγίζει τα δεδομένα και αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του την προσεχή εβδομάδα.

Στην κούρσα ενδέχεται να μπουν ο Γιάννης Τούντας και ο Απόστολος Πόντας, στην περίπτωση που οι Κινήσεις Πολιτών και η ΕΔΕΜ αποφασίσουν να κατεβάσουν δική τους υποψηφιότητα.

«ΕΚΤΟΣ» Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που κρατά κλειστά τα «χαρτιά» του, φαίνεται να επιμένει στην αρχική του απόφαση να μη διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα, με τους περισσότερους να προεξοφλούν ότι δεν θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο. Σε μια τέτοια περίπτωση πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ δεν θα δώσει γραμμή υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η υποψηφιότητα Καμίνη άνοιξε για τα καλά το παιχνίδι και έκανε πιο ελκυστική τη διαδικασία. Τη ίδια στιγμή η απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να διεκδικήσει την ηγεσία, αποτελεί μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, προσδίδει στο εγχείρημα μια άλλη δυναμική ενώ αλλάζει τον κοινοβουλευτικό χάρτη και τις πολιτικές ισορροπίες, αφού για πρώτη φορά δύο κοινοβουλευτικά κόμματα μπαίνουν κάτω από την ίδια πολιτική ομπρέλα. Η απόφασή του μάλιστα δεν ήταν καθόλου εύκολη και πέρασε από 40 κύματα, καθώς ορισμένα στελέχη του κόμματος εξέφρασαν αρχικά σοβαρές επιφυλάξεις ενώ φαίνεται να πάρθηκε όταν εκπληρώθηκαν κάποιοι από τους όρους που είχε θέσει, όπως οι ανοιχτές διαδικασίες και η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ο ΚΑΜΙΝΗΣ

Ο δήμαρχος Αθηναίων κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του τόνισε πως αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα, με πρωταρχικό σκοπό να ενώσει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ώστε «να γίνει και πάλι μεγάλη για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας, και όχι να αποτελέσει ένα δευτερεύον συμπλήρωμα στα σχέδια των άλλων», ενώ στο όνομα της ενότητας ευχαρίστησε τη Φώφη Γεννηματά για τις μεγάλες υπερβάσεις στις οποίες προχώρησε για να ανοίξουν οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στον υπό ίδρυση φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η πληθώρα υποψηφίων δικαιώνει την απόφαση της Φώφης Γεννηματά για την ανοιχτή διαδικασία που επέλεξε, ενώ το επόμενο στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν έχει να κάνει με τον αριθμό των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες. Εκτιμούν ότι μια συμμετοχή της τάξεως των 150.000 -200.000 πολιτών θα προσδώσει μεγάλη δυναμική στο όλο εγχείρημα.

Η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ»

Την ίδια στιγμή η «Επιτροπή Αλιβιζάτου», η οποία θα διευρυνθεί με την προσθήκη των κκ Διαμαντούρου, Τσούκαλη, Μητσού και Βούλγαρη, καθώς και με εκπροσώπους των υποψηφίων, ανακοίνωσε τους όρους και τους κανόνες διεξαγωγής τόσο του προεκλογικού αγώνα όσο και της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως την προσεχή Παρασκευή, ενώ ως προϋπόθεση υποβολής υποψηφιότητας ορίστηκε η συγκέντρωση 1.000 υπογραφών, οι οποίες θα πρέπει να προσκομιστούν το αργότερο μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Οι υπογραφές θα πρέπει να προέρχονται από 7 περιφέρειες, με ελάχιστο αριθμό υπογραφών ανά περιφέρεια τις 50.

Ο κάθε υποψήφιος υποχρεούται να καταθέσει παράβολο 2.000 ευρώ, ενώ όλοι θα πρέπει να υπογράψουν αίτηση-δέσμευση πως αποδέχονται τους όρους της επιτροπής και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες του ιδρυτικού συνεδρίου για τη δημιουργία του νέου φορέα.

Την ίδια ώρα, η «επιτροπή Αλιβιζάτου» επιθυμεί να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας -σε όσους επιθυμούν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως- η οποία τουλάχιστον προσώρας φαίνεται να δημιουργεί εχθρούς και φίλους.

Στελέχη της εκτιμούν ότι μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να επιτευχθεί το άνοιγμα σε περισσότερους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί απαράβατο όρο συμμετοχής για τον Σταύρο Θεοδωράκη.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ… ΔΙΑΦΩΝΙΑ

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν διαφωνεί αλλά εμφανίζεται επιφυλακτική και ζητάει μεγαλύτερες δικλίδες ασφαλείας ως προς το αδιάβλητο μια τέτοιας ψηφοφορίας, ενώ ζητά την υποχρεωτική ένταξη όσων ψηφίσουν τόσο συμβατικά όσο και ηλεκτρονικά στο μητρώο του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί. «Επιθυμούμε ένα ανοιχτό κόμμα αλλά όχι διαμπερές» ξεκαθαρίζουν επιτελικά στελέχη του κόμματος, φράση που είχε χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Προκειμένου να ξεπεραστούν ενστάσεις που έχουν να κάνουν με τη μοναδικότητα και την ανωνυμία της ψήφου, αλλά και να ξεπεραστούν μηχανισμοί που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της επιτροπής υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο, προκειμένου να συζητηθούν λεπτομερώς οι εγγυήσεις και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μάλιστα, την Πέμπτη επιτροπή τεχνικών από όλες τις πλευρές συναντήθηκε για να εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως το αδιάβλητο.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και για το online σύστημα, το οποίο θα αποτρέπει διπλοψηφίες, αφού κοστίζει ακριβά και χρήματα δεν υπάρχουν, ενώ αυτό που απεύχονται στελέχη του χώρου είναι να «πέσει το σύστημα», όπως ακριβώς συνέβη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, που είχε σαν αποτέλεσμα την αναβολή τους.

Επιτελικά στελέχη ευελπιστούν να καλύψουν ένα μέρος του κόστους από την ψηφοφορία, αφού η προϋπόθεση για να ψηφίσει κάποιος θα είναι να δώσει 3 με 5 ευρώ, ενώ για το online σύστημα αναζητούν την εταιρεία που θα αναλάβει με επιτυχία το τεχνικό μέρος διεξαγωγής των εκλογών.

ΤΟ «ΜΕΛΛΟΝ» ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Πάντως, εκτός από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, στον δρόμο προς τη δημιουργία του νέου φορέα, τα αγκάθια -αν και σαφώς λιγότερα- παραμένουν.

Το πιο σημαντικό είναι τι θα γίνει τελικά με τον νέο φορέα, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα προέλθει από την αυτοδιάλυση των κομμάτων ή αν θα είναι πολυκομματικός και πολυτασικός.

Η Φώφη Γεννηματά από τη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται και πάντως για την τύχη του θα αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος ή άλλη διαδικασία, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον νέο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς.

Το ΚΙΔΗΣΟ και η ΕΔΕΜ είναι κατά της αυτοδιάλυσης των κομμάτων και προσανατολίζονται σε έναν ομοσπονδιακό σχήμα, ενώ στον αντίποδα υπέρ του ενιαίου φορέα τάσσονται ξεκάθαρα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος -προτείνει διπλή κάλπη κατά την εκλογή αρχηγού- οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, καθώς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύα Καϊλή και ο Στέφανος Ξεκαλάκης.

Η Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να απορρίπτει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη διπλή κάλπη και προσανατολίζεται σε μια μορφή εσωτερικού δημοψηφίσματος, προκειμένου τα μέλη του κόμματος να αποφανθούν αν είναι υπέρ ή κατά της αυτοδιάλυσης.

Βασικά «αγκάθια» που έχουν, επίσης, να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα οι επιτελείς του χώρου, αλλά και οι υποψήφιοι, είναι η φυσιογνωμία του νέου φορέα αλλά και το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών.

ΑΓΚΑΘΙ ΤΟ «ΟΝΟΜΑ»

Ο κάθε ένας υποψήφιος μιλάει για έναν διαφορετικό χώρο που απευθύνεται. Για παράδειγμα η Φώφη Γεννηματά μιλάει για Κεντροαριστερά , ο Γιώργος Καμίνης για Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη, ο Γιάννης Μανιάτης για Σοσιαλδημοκρατία και ο Σταύρος Θεοδωράκης για Προοδευτικό Κέντρο, ενώ και στο ζήτημα των συνεργασιών καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις.

Την ίδια ώρα αποστάσεις από το εγχείρημα φαίνεται να κρατά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ερωτηθείς για την κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς ανέφερε ότι «η δική του αγωνία αφορά τις εθνικές προτεραιότητες, μέσα μάλιστα στις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί έως τη συντριπτική ήττα και την αποχώρηση της σημερινής κυβέρνησης». Στο ερώτημα μάλιστα εάν οι νέες υποψηφιότητες για την ηγεσία του φορέα της Κεντροαριστεράς δίνουν μια ευρύτερη δυναμική, απάντησε: «Το εύχομαι».

Η ΦΩΦΗ ΡΙΣΚΑΡΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ

Η απόφαση της προέδρου της ΔΗΣΥ να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς με νέα ηγεσία, ενώ στην αρχή αμφισβητήθηκε τώρα όλοι, και ιδίως οι πολιτικοί αντίπαλοι, βλέπουν πόσο καίρια και αναγκαία για το πολιτικό σύστημα της χώρας ήταν.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η πληθώρα υποψηφίων δικαιώνει την απόφαση της Φώφης Γεννηματά για την ανοιχτή διαδικασία που επέλεξε, ενώ το επόμενο στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν έχει να κάνει με τον αριθμό των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες. Εκτιμούν ότι μια συμμετοχή της τάξεως των 150.000 – 200.000 πολιτών θα προσδώσει μεγάλη δυναμική στο όλο εγχείρημα.

«ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς το ανακάτεμα της τράπουλας στον συγκεκριμένο χώρο μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και ισορροπίες.

Το Μαξίμου φαίνεται να έχει θορυβηθεί, καθώς γνωρίζει ότι μια επιτυχής κατάληξη στο κεντροαριστερό εγχείρημα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη.

Στην περίπτωση μάλιστα που οι επόμενες δημοσκοπήσεις εμφανίσουν μεγάλη πτώση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιτρέψουν στον νέο φορέα να αποτελέσει άμεσα τον χώρο υποδοχής απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν να κατευθυνθούν προς τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενδεικτική του κλίματος, η ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας Citi, η οποία σε νέο της note, σημειώνει ότι ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα, το οποίο φιλοδοξεί να εδραιωθεί μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ιδρύεται στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να συμπιέσει το κυβερνών κόμμα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί» του Σαββατοκύριακου