Στο µετριοπαθές πολιτικό κέντρο και στη συστηµατική παρουσίαση των κυβερνητικών προτάσεων της Ν.∆., ρίχνει το βάρος του ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης. «∆εν υπάρχει Ελληνας που να µην πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ψεύτης, το έχουµε κερδίσει αυτό» δήλωσε στην κλειστή σύσκεψη που είχε µε τους τοµεάρχες της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατός του, την περασµένη Τρίτη, παρουσιάζοντας ωστόσο και την γραμμή που θα ακολουθήσει και κατά την εμφάνισή του στην ΔΕΘ. «∆εν εγκαταλείπουµε την κριτική µας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ.» τόνισε και προσέθεσε ότι «οι πολίτες, όµως, περιµένουν απαντήσεις από µας, πώς θα πάµε τη χώρα ως κυβέρνηση».

Σε αυτήν τη γραµµή θα κινηθεί στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 16-17 Σεπτεµβρίου. Θα παρουσιάσει το θετικό αφήγηµα της Ν.∆. για την επόµενη 10ετία, µέσα από ένα κυβερνητικό πρόγραµµα µε οδικό χάρτη µείωσης των φορολογικών συντελεστών και παροχής κινήτρων που θα στρώνουν κόκκινο χαλί στις επενδύσεις ώστε να φτάσουν τα 100 δισ. µέσα σε µια πενταετία. Την επόµενη Παρασκευή, στις 9 το πρωί, κλείστηκε συνάντηση του προέδρου της Ν.∆. µε τον Γάλλο πρόεδρο Εµανουέλ Μακρόν που θα βρίσκεται στην Αθήνα. Θα τον επισκεφθεί στο ξενοδοχείο που θα διαµένει. «Καλωσορίζουµε τον πρόεδρο της Γαλλίας και κάθε ξένο ηγέτη, που θέλει να ενισχυθούν οι οικονοµικές µας σχέσεις», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης και επισήµανε: «∆εσµευόµαστε ότι η στενή συνεργασία µεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας θα συνεχιστεί.

Η µεγάλη µας διαφορά είναι ότι εµείς καλούµε επενδυτές. ∆εν ξεσηκώνουµε τον κόσµο εναντίον τους, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι. Εµείς στηρίζουµε ειλικρινά και έµπρακτα την ελληνική οικονοµία». Η πεποίθησή του είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ούτε θέλει ούτε µπορεί. Γι’ αυτό και ζητάει πολιτική αλλαγή. «Ετοιµάζουν τα ψέµατα του 2017, στη ∆ΕΘ. Θα υποσχεθούν δουλειές, ενώ υπονοµεύουν µια από τις µεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει από τον Ελληνικό Χρυσό», τόνισε. Τη ∆ευτέρα 4 Σεπτεµβρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συµµετέχει σε σύσκεψη µε τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της οµιλίας του στη ∆ΕΘ. Θα συναντηθεί και µε εκπροσώπους της «Ελληνικός Χρυσός». «Είναι σηµαντικό όλοι -και στο εσωτερικό και στο εξωτερικόνα γνωρίζουν ότι µετά τις εκλογές θα προκύψει µια σοβαρή κυβέρνηση, που θα δώσει πραγµατικές αναπτυξιακές προοπτικές στη χώρα. Και αυτό δηµιουργεί συνθήκες πολιτικής και οικονοµικής σταθερότητας που είναι κέρδος για τη χώρα», επισήµανε ο πρόεδρος της Ν.∆.  

«ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ»

 Η αξιωµατική αντιπολίτευση ποντάρει πολλά στη συζήτηση που προγραµµατίστηκε στη Βουλή στις 25 Σεπτεµβρίου για το αίτηµα που κατέθεσε η Ν.∆. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των 12 συνοµιλιών διάρκειας 21 λεπτών του υπουργού Αµυνας Πάνου Καµµένου µε τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναµένεται να ασκήσει µεγάλη πίεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διότι επί πέντε µήνες δεν απάντησε εάν γνώριζε και από πότε το ακριβές περιεχόµενο των συνοµιλιών του κυβερνητικού του εταίρου µε τον ισοβίτη. Το ερώτηµα είναι καίριο, διότι µπορεί να προκύψουν εκτός από πολιτικές και ποινικές ευθύνες. «Κρίσιµες παράµετροι µένουν στο σκοτάδι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. συνεχίζει να καλύπτει τον λιµενικό υπάλληλο Παναγιώτη Χριστοφορίδη ο οποίος σε ηχητικά ντοκουµέντα που διέρρευσαν στο ∆ιαδίκτυο ακούγεται να παροτρύνει τον ισοβίτη να “δώσει” το όνοµα του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη ΜΜΕ Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση Noor 1, ώστε διά της σύνδεσής του µε την οικογένεια Μητσοτάκη να µη γίνει ποτέ πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Ν.∆. και να µείνει στην εξουσία 10 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Αν υπήρχε αντιστροφή των ρόλων και των προσώπων σ’ αυτήν τη δυσώδη υπόθεση, καµία άλλη κυβέρνηση δεν θα µπορούσε να σταθεί. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε άλλη ευρωπαϊκή και δηµοκρατική χώρα.

«Η κυβέρνηση καλύπτει πλήρως, για τους δικούς της λόγους, τις πράξεις και τις πρακτικές του υπουργού Αµυνας» επισήµανε ο πρόεδρος της Ν.∆. στην οµιλία του στους τοµεάρχες και τόνισε: «Το µόνο που τους έχει µείνει είναι οι καρέκλες τους». Εµµέσως υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής για το Καµµένος-gate τάχθηκε µε δηλώσεις του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουµπλής. Ο ίδιος επισήµανε πως στην Ελλάδα έχουµε κακή κουλτούρα µε τις Εξεταστικές και ότι χάνει το πολιτικό σύστηµα, επειδή συστήνονται επιτροπές που δεν καταλήγουν πουθενά. Υπενθύµισε όµως ότι το 2000 µε το σκάνδαλο του χρηµατιστηρίου, αν και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τότε, είχε ταχθεί υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης. Το ερώτηµα είναι αν θα ψηφίσει «ναι» για να συσταθεί Εξεταστική και για τον Π. Καµµένο.      

«Συγκυβερνούν με ΑΝΕΛ και μιλούν για αρκοδεξιές αποκλίσεις»

  Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ συνασπισµός Τσίπρα – Καµµένου βρέθηκε στο στόχαστρο του Κυρ. Μητσοτάκη αναφορικά και µε τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν κατά της Ν.∆. για «ακροδεξιές αποφύσεις». Καταδίκασε τον πολιτικό ανταγωνισµό που γίνεται µε «εµφυλιοπολεµικούς όρους» µε ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος µετά τα Μνηµόνια που ψήφιζε και µε τα δύο χέρια, ξαναθυµήθηκε τις αριστερές καταβολές του, σε µια προσπάθεια να ανακόψει τις διαρροές που έχει στα αριστερά του, όπως επισηµαίνουν στην Πειραιώς.

«Τη συµµαχία µε ένα τυχοδιωκτικό καιροσκοπικό κόµµα της ακροδεξιάς, τους ΑΝ.ΕΛ., ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να την καλύψει στα µάτια της αριστερής πελατείας του, µε δήθεν προοδευτικές επιλογές, όπως η ανοχή σε αυτούς που τα σπάνε και τα καίνε µε κάθε ευκαιρία» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.∆. και κατέληξε: «∆εν θα απαντήσουµε στις γελοιότητες όσων µιλούν για ακροδεξιές αποκλίσεις την ώρα που οι ίδιοι συγκυβερνούν µε τον Πάνο Καµµένο». Η πολιτική παρακαταθήκη της Ν.∆. δείχνει ποιος έκανε πράξη την εθνική συµφιλίωση, τόνισε. Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής αναγνώρισε το ΚΚΕ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκυβέρνησε µε την Αριστερά και ο Αντώνης Σαµαράς µε τον παραδοσιακό αντίπαλο της Ν.∆., το ΠΑΣΟΚ, όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν.

Εκανε αναφορά και στο «αίµα που έχυσε ο Παύλος Μπακογιάννης». Η Πειραιώς θεωρεί ότι η πόλωση, ιδιαίτερα για ιδεολογικά θέµατα, εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ, σε µια προσπάθεια αποπροσανατολισµού, γι’ αυτό και µεταθέτει εκεί την ατζέντα. Επιπλέον οι πολίτες κουράστηκαν από αντιπαραθέσεις που παραπέµπουν στα χρόνια του Στάλιν και του Χίτλερ, όταν το σήµερα είναι αυτό που τους καίει. ∆εν είναι τυχαίο ότι η Ν.∆. δεν έριξε λάδι στη φωτιά που άναψε ο υπουργός ∆ικαιοσύνης της Εσθονίας µε την επιστολή του στον Σταύρο Κοντονή και τις αναφορές που έκανε στα εγκλήµατα του ναζισµού και του κοµµουνισµού. «Το σκληρό ροκ θέλει δύο και η Ν.∆. δεν θέλει πλέον να το χορεύει, έχει το βλέµµα στο µέλλον», αναφέρουν στελέχη της Ν.∆.  

«ΝΑΙ» ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η Ν.∆. δεν αποκλείεται να ψηφίσει κάποια άρθρα του νοµοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Το άφησε ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαµάνης, µιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1». «∆ιάβασα το νοµοσχέδιο, θεωρώ ότι υπάρχουν άρθρα όπως για παράδειγµα αυτά που αφορούν στα δικαιώµατα των απολυµένων που είναι και δικές µας θέσεις» δήλωσε. «Ενδεχοµένως να τα ψηφίσουµε». Η τακτική αυτή είναι µία προσαρµογή από το «όχι σε όλα» που ακολούθησε η Ν.∆. σε αρκετά νοµοσχέδια στο παρελθόν. Τώρα η Πειραιώς εστιάζει πλέον στην ερώτηση των πολιτών «τον ΣΥΡΙΖΑ τον µάθαµε, εσείς τι θα κάνετε;» που είναι και το µείζον. «Αν υπάρχουν θετικά να το αναγνωρίζουµε» επισήµανε η τοµεάρχης Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη στη σύσκεψη των τοµεαρχών. «Μια τέτοια στάση θα ενίσχυε την αξιοπιστία µας» τόνισε.

«Τα ψέµατα του Τσίπρα είναι µια συνεχής ιστορία, τα έλεγε και όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τα λέει και τώρα ως πρωθυπουργός» είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.∆. Κωστής Χατζηδάκης. «Το τελευταίο µεγάλο του ψέµα είναι ότι βγαίνουµε από το Μνηµόνιο» συνέχισε. «Τη χειροτέρευση τη νιώθουν όλοι. Ρεαλιστικές λύσεις και µια προοπτική περιµένουν από εµάς, για να µας εµπιστευτούν». Εγινε αναφορά και στη δυναµική της Ν.∆. Οταν ο εκλογολόγος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης αναγνωρίζει ότι είναι αουτσάιντερ το κυβερνητικό κόµµα, δείχνει ότι έχουν συναίσθηση και στο Μαξίµου για την επερχόµενη ήττα, σχολίασαν. Ο τοµεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιµηθούν τα ιδεολογικά θέµατα που προκύπτουν καθώς µπετονάρουν ένα συγκεκριµένο ακροατήριο της Ν.∆. Επίσης υποστήριξε ότι πρέπει να υποστηριχθεί πέραν από τους αδύναµους, η µεγάλη µεσαία τάξη που αποτελεί το βασικό εκλογικό ακροατήριο της Ν.∆.  

Point system για βουλευτές

  ΑΥΣΤΗΡΟ µήνυµα στους βουλευτές της Ν.∆. έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην κλειστή σύσκεψη που είχε µαζί τους. «∆εν είµαι ευχαριστηµένος από την εικόνα µας» είπε χαρακτηριστικά. «Εχω ένα αντικειµενικό σύστηµα αξιολόγησης για τις επιδόσεις του καθενός από εσάς. ∆εν είστε όλοι στο ίδιο επίπεδο. Οπου υπάρχουν προβλήµατα θα σας καλέσω ξεχωριστά να τα συζητήσουµε». Σχολίασε και τις εµφανίσεις στα τηλεπαράθυρα. «Βλέπω µερικούς που είναι αδιάβαστοι» είπε χαρακτηριστικά. «∆εν διαβάζουν ούτε τα σηµειώµατα που στέλνουµε». Ασκησε κριτική για την ισχνή παρουσία των βουλευτών της Ν.∆. στο Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα την τελευταία εβδοµάδα της κοινοβουλευτικής περιόδου. Μιλούσε ο πρόεδρος της Ν.∆. και τα έδρανα της Ν.∆. ήταν σχεδόν άδεια. Επίσης συχνά δεν προσφέρονται βουλευτές να µιλήσουν σε νοµοσχέδια. Ενας αντίλογος είναι ότι λίγοι τοµεάρχες –ανάµεσά τους ήταν και η Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλουστέλνουν σηµειώµατα µε τα σηµεία – κλειδιά των θέσεων της Ν.∆. Σχετικά παράπονα έχει δεχθεί ο γενικός γραµµατέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας.