Με κεντρικό µήνυµα «Οι Ελληνες αξίζουµε καλύτερα!», ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παίξει το χαρτί τού εν αναµονή πρωθυπουργού κατά την παρουσία του στην 82η ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 15-17 Σεπτεµβρίου. Η Πειραιώς θεωρεί ότι η χώρα µπαίνει σε εκλογική χρονιά και η ∆ΕΘ θα διαµορφώσει τη δυναµική που θα αναπτυχθεί καθ' οδόν προς τις κάλπες. «Τώρα ήρθε η ώρα να δείξουµε στους πολίτες πού θέλουµε να πάµε τη χώρα, πού µπορεί να φτάσει η Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας. Θα παρουσιάσει το δικό του όραµα για το παρόν και το µέλλον, την επόµενη δεκαετία, µέσα από έναν «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση. Για πρώτη φορά θα δώσει το στίγµα µιας... αριστερόστροφης πολιτικής, σε ό,τι αφορά τους αδύναµους, τους ανέργους και τους νέους, που ήταν προνοµιακή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλήρωσαν περισσότερο από όλους τα µέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα. Θα µιλήσει για τη «γενιά των 360 ευρώ», που διαµορφώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το «brain drain». Πυξίδα του θα είναι «οι αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης». «Καµία κοινωνία δεν µπορεί να λειτουργήσει εάν δεν προστατεύει πρώτα τους πιο αδύναµους», είναι η κεντρική στρατηγική της Νέας ∆ηµοκρατίας. Πρώτη προτεραιότητα είναι «οι δουλειές για τους πολλούς». Ο στόχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στείλει το µήνυµα: «Έτσι θα κυβερνήσω».  

ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ

Κορυφαία στελέχη, όπως είναι ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα, θεωρούν πιθανό το σενάριο των εκλογών την άνοιξη του 2018. Η τοµεάρχης Ανάπτυξης δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 FM ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα αντέξει να πάει πιο κάτω. Άλλα στελέχη βλέπουν επίσης εκλογές το α’ εξάµηνο του 2018, γιατί η οικονοµία µπορεί να µην πηγαίνει τόσο άσχηµα και µπροστά στην προοπτική ολοκλήρωσης του τρίτου προγράµµατος το καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε εκλογές για να εξασφαλίσει ένα ποσοστό γύρω στο 20%, που θα τον κρατήσει στο κεντρικό παιχνίδι. Υπάρχουν όµως και στελέχη που βλέπουν εκλογές το φθινόπωρο του 2018, όταν η χώρα θα βγαίνει από το πρόγραµµα, έστω και αν το μνηµόνιο θα συνεχίζεται µε άλλη µορφή. Από την 1/1/2019 η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρµόσει τα µέτρα που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οδηγούν σε νέες µειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιθανόν να αποφύγει το νέο πολιτικό κόστος και να πετάξει την «καυτή πατάτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το δίληµµα που θα τεθεί στις επόµενες εκλογές θα είναι «Τσίπρας ή Κυριάκος», «ΣΥΡΙΖΑ ή Ν∆». Θα υπάρξει σύγκρουση ανάµεσα σε δύο διαφορετικές ιδεολογικές και στρατηγικές επιλογές για το µέλλον της χώρας. «Εµείς έχουµε ξεκάθαρη ταυτότητα, που δεν επιδέχεται αµφισβήτηση», τόνισε ο πρόεδρος της Ν∆ στις συναντήσεις που είχε µε κοινωνικούς, παραγωγικούς και επιστηµονικούς φορείς, την ακαδηµαϊκή κοινότητα, µεταπτυχιακούς και πρωτοετείς φοιτητές ενόψει της ∆ΕΘ. «Πιστεύουµε στη δύναµη της ιδιωτικής οικονοµίας», τόνισε. Οι επενδύσεις, το κράτος, η παιδεία, η ασφάλεια, η υγεία και οι αποκρατικοποιήσεις είναι πεδία όπου δοκιµάζονται οι πολιτικές Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ. «Μην ακούτε τι λένε, να βλέπετε τι κάνουν οι κυβερνώντες» είναι το µότο της Πειραιώς. Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «τη µια µέρα φοράει τον µπερέ του επαναστάτη, την άλλη το ζιβάγκο του σοσιαλιστή και την εποµένη το κοστούµι του διαχειριστή επενδύσεων». «Η πραγµατικότητα είναι ότι ο κ. Τσίπρας ούτε ξέρει ούτε θέλει ούτε µπορεί να κάνει πράξη αυτά που έχουν ανάγκη η οικονοµία και η χώρα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ν∆ Βασίλης Κικίλιας στην ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο πρόεδρος της Ν∆ θα διαµηνύσει στη ∆ΕΘ ότι ως πρωθυπουργός θα στρώσει «κόκκινο χαλί» στους επενδυτές. «Είµαστε οι µόνοι οι οποίοι µπορούµε να φέρουµε σε πέρας ένα ρεαλιστικό, τολµηρό σχέδιο µεγάλων αλλαγών και µεταρρυθµίσεων», τονίζει. Ποντάρει στην αξιοπιστία. Εκτιµάται ότι την κέρδισε µε τη συνεπή ιδεολογική του στάση και µε τις θέσεις που παρουσίασε στις συναντήσεις του µε ηγέτες και αξιωµατούχους των Βρυξελλών. Εχει ως επιχείρηµα και το κυβερνητικό παρελθόν της Ν∆. Όλες οι µεγάλες αποκρατικοποιήσεις έχουν την υπογραφή της (Cosco, Ελληνικό, περιφερειακά αεροδρόµια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ, ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.), ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα ή τις υλοποιεί µε καθυστέρηση είτε τις σαµποτάρει, όπως τονίζουν στην Πειραιώς.  

ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις του στενού «γαλάζιου» επιτελείου ενόψει της ∆ΕΘ. Ο αντιπρόεδρος της Ν∆ και επικεφαλής του προγράµµατος Κωστής Χατζηδάκης ήδη παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη 45 σελίδες µε σηµεία-κλειδιά. Σηµειώµατα παρέδωσαν και οι τοµεάρχες. Ο στρατηγικός σχεδιασµός υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο εργάζεται πυρετωδώς. Η µείωση των φορολογικών συντελεστών και τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων θα βρίσκονται στην αιχµή του δόρατος των εξαγγελιών του προέδρου της Ν∆. Οι δεσµεύσεις που θα αναλάβει θα είναι ένα βήµα πιο µπροστά από τα όσα υποσχέθηκε πέρυσι στη ∆ΕΘ. ∆έχεται εισηγήσεις, µεταξύ άλλων, να δεσµευτεί για µια σειρά από θέµατα:  

-Η δηµιουργία ενός Ταµείου για τη Φτώχεια από τους εργοδότες.

-Το κράτος να µην παίρνει από τους πολίτες σε φορολογία, εισφορές κ.λπ. πάνω από ένα 45% του εισοδήµατός τους. Σήµερα υπάρχουν επαγγελµατικές κατηγορίες που µένουν µε το 20%-30% όσων βγάζουν.

-Να προχωρήσει σε εµβληµατικές ιδιωτικοποιήσεις και µάλιστα µέσα στις 100 πρώτες ηµέρες µιας κυβέρνησης της Ν∆. Η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (∆ΕΗ) είναι στις προτεραιότητες.

-Να υπάρξουν τρεις (9%, 19% ή 29%) ή δύο φορολογικοί συντελεστές (15% και 30%).

-Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσµατος κατά µία µονάδα, ώστε οι δανειστές να δώσουν έναν δηµοσιονοµικό «αέρα» στην Ελλάδα εφόσον πιάνει τους ρυθµούς ανάπτυξης.

-Ουσιαστικές αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άδειας λειτουργίας στις επιχειρήσεις.

-Μέτρα ανακούφισης στις κατηγορίες που πλήττονται από τη µείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ.

«Με λιγότερους φόρους και ιδιωτική πρωτοβουλία να βάλουµε ξανά µπροστά τη µηχανή της ελληνικής οικονοµίας», τονίζει ο πρόεδρος της Ν∆.

«Με καλύτερο και αποτελεσµατικότερο κράτος, που θα στέκεται αρωγός στις επενδύσεις και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες».