Με μια σειρά από ερωτήματα για την μεγάλη οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στο Σαρωνικό από την βύθιση του πλοίου στη Σαλαμίνα επιτέθηκε στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την αυτοψία που έκανε στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να αναλάβει την ευθύνη της η κυβέρνηση για την μεγάλη οικολογική καταστροφή, ενώ παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ  κατήγγειλε την κυβέρνηση για ολιγωρία ως προς την αντιμετώπιση της ρύπανσης και έθεσε ερωτήματα όπως:

-Ποιος έκρινε ότι το συγκεκριμένο πλοίο ήταν αξιόπλοο;

-Πως βουλιάζει ένα καράβι στο λιμάνι σε συνθήκες νηνεμίας ;

-Γιατί άργησε ο κρατικός μηχανισμός να ενεργοποιηθεί ;  

«Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης  και υποστήριξε ότι θα ζητήσει από τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ να αναζητούν Ευρωπαϊκούς πόρους που θα διατεθούν για την αποκατάσταση της ζημιάς.  Λυπάμαι που η κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη για άλλη μια φορά και άφησε να γίνει αυτή η καταστροφή μέσα στο λιμάνι. Ας κάνουμε όλοι ό,τι περνάει από το χέρι μας, να μειώσουμε την έκταση της ρύπανσης,  να καθαρίσουμε τις ακτές μας και να κάνουμε ό,τι πρέπει για να προλάβουμε ένα αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον».  

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της ΝΔ να συμβάλλει στην προσπάθεια αποκατάστασης, υπογράμμισε «Θα εξετάσουμε με πιο τρόπο θα μπορούσαμε να επικαιροποιήσουμε το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικότητα τέτοια περιστατικά. Επίσης, θέτουμε στη διάθεση των ειδικών του εθελοντές μας, μόνο και αν εφόσον κριθεί ότι έχουν κάτι να προσφέρουν».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει  όλους όσους έσπευσαν να βοηθήσουν και να συνδράμουν, ενώ συνεχάρη και τους Δημάρχους για την άμεση αντίδραση και την συνδρομή τους στην προσπάθεια αποκατάστασης.  

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ως εξής:  

  «Δυστυχώς, η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου μήνα στην Βορειοανατολική Αττική.   Χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια για να μπορέσει, επιτέλους, να καθαρίσει ο Σαρωνικός και να απολαμβάνουν οι πολίτες του Λεκανοπεδίου καθαρές παραλίες και, δυστυχώς, μια μέρα μόνο ανικανότητας, για να γίνει μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά.   Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες.

Και υπάρχουν, επίσης, μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν:  

Ποιος έκρινε ότι το καράβι αυτό ήταν αξιόπλοο;  

Πως γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι μέσα στο λιμάνι σε συνθήκες νηνεμίας;  

Γιατί άργησε ο κρατικός μηχανισμός να κινητοποιηθεί;  

Κινητοποιήθηκαν - ναι ή όχι - όλα τα σκάφη του Λιμενικού;  

Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία και πρέπει να απαντηθούν. Και υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Και το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, είναι να αποδεχθεί - σήμερα κιόλας - την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή.  

Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, θα κάνουμε τα εξής:  

Καταθέτουμε σήμερα Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή, υπογεγραμμένη από όλους τους βουλευτές της Β’ Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, της Α’ και Β’ Πειραιά, όπου θα θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Κουρουμπλή, προκειμένου να απαντηθούν και να μάθουμε, επιτέλους, όλη την αλήθεια.  

Έχω ζητήσει από τους ευρωβουλευτές μας να διερευνήσουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ευρωπαϊκών πόρων για να μπορέσουν να συνδράμουν στην αποκατάσταση.  

Επίσης, έχω ζητήσει από το επιτελείο μου να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επικαιροποιήσουμε τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τέτοια περιστατικά.  

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλους τους Δημάρχους, οι οποίοι κινήθηκαν με δικά τους μέσα και, χωρίς να υπάρχει κανείς απολύτως συντονισμός, έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε.  

Χρειαζόμαστε εξειδικευμένη υποστήριξη για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως επιβεβλημένη.   Από εκεί και πέρα, εμείς ως Νέα Δημοκρατία θέτουμε στην διάθεση - το τονίζω - των ειδικών, τις δικές μας οργανώσεις και τους δικούς μας εθελοντές. Αλλά κάνω μια έκκληση: Μιλάμε για μια εξειδικευμένη διαδικασία και οι εθελοντές μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο εφόσον κρίνουν οι ειδικοί ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να συνεισφέρουν και να προσφέρουν.  

Να ευχαριστήσουμε και δημόσια όσες και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν και συνδράμουν, αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι δουλειά των ειδικών.   Έχουμε ένα χρέος, έχουμε μια ευθύνη να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον. Και λυπάμαι πραγματικά που, για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση πιάστηκε τόσο απροετοίμαστη, πιάστηκε τόσο ανέτοιμη για μια καταστροφή, η οποία έγινε μέσα στο λιμάνι. Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν είχαμε ένα άλλο περιστατικό στην ανοιχτή θάλασσα.  

Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο αυτήν τη στιγμή. Ας κάνουμε όλοι - έστω και την τελευταία στιγμή - ό,τι περνάει από το χέρι μας να μειώσουμε την έκταση της ρύπανσης, να αποκαταστήσουμε τις ακτές μας το συντομότερο δυνατό, να καθαρίσουν οι ακτές. Αλλά να κάνουμε και αυτά τα οποία πρέπει για να προλάβουμε ένα αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον.  

Και βέβαια να αποδοθούν, επιτέλους, για μια φορά, οι ευθύνες. Όχι μόνο επιχειρησιακές, αλλά και πολιτικές. Διότι ναι υπάρχουν, επιτέλους, και πολιτικές ευθύνες. Και το Λιμενικό έχει προϊστάμενο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προϊσταμένους και, αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, η ευθύνη τελικά βαραίνει τον πολιτικό προϊστάμενο».