Συμφωνούν ότι διαφωνούν στην κεντροαριστερά σχετικά με την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, με το εν λόγω ζήτημα να παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στον δρόμο προς τις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς.

Το θέμα φαίνεται να εξελίσσεται σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, με τις δύο πλευρές να διασταυρώνουν την Κυριακή, μέσω ανακοινώσεων, τα ξίφη τους.

Το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά συμφωνεί με το να στηθούν και ηλεκτρονικές κάλπες μαζί με τις συμβατικές, ωστόσο εμφανίζεται ανυποχώρητη για αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων, προκειμένου να παραλάβουν τον μυστικό κωδικό pin, που θα τους επιτρέψει να ψηφίσουν -τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- από τον υπολογιστή τους ή το τάμπλετ.

Μάλιστα, με ένα μακροσκελές non paper που έδωσε εχθές στη δημοσιότητα, υποστηρίζει ότι «με την πρόταση για εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία που ζητάει το Ποτάμι δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της εκλογής, η μυστικότητα της ψήφου και η εγκυρότητα του ηλεκτρονικού συστήματος» και «επιθυμεί να υπάρξουν διασφαλίσεις».

Οι εν λόγω κύκλοι επικαλούνται τα ισχύοντα στην Εσθονία, στην οποία εφαρμόζεται δοκιμαστικά η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, όμως κι εκεί απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία. Επίσης, αναφέρουν ότι σε καμία εκλογή σοσιαλιστικού ή σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πρόσφατα δεν ίσχυσε ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία την απέρριψε.

«Εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας για την ηλεκτρονική ψηφοφορία παράλληλα με την κλασική ψηφοφορία. Όπως αποφάνθηκαν οι επαΐοντες, το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να διασφαλιστεί απολύτως» σημείωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ προκειμένου να μη φανεί ως μια διαμάχη μεταξύ των δύο, ζήτησε από όλους τους υποψήφιους για την αρχηγία της κεντροαριστεράς να μιλήσουν ξεκάθαρα.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας είχε αφήσει υπονοούμενα και αιχμές για υπαναχώρηση απ' όσα συμφωνήθηκαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Νίκο Αλιβιζάτο, λέγοντας σε γραπτή του δήλωση: «Τα μέλη της επιτροπής και των υποεπιτροπών, καθώς και όσα στελέχη του χώρου έχουν ακόμη δισταγμούς και επιφυλάξεις, οφείλουν να αποδεχθούν τα συμφωνηθέντα και να συνταχθούν με την πλειοψηφία».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων έχει καταλήξει σε αυτό που είχαμε προτείνει από την αρχή», δηλαδή στο «να μπορούν να ψηφίζουν και μέλη και φίλοι, άρα να μπορεί να ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης. Δεύτερον, στο να μπορούν οι πολίτες να ψηφίζουν στις κάλπες που έχουμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά να μπορούν να ψηφίζουν και μέσω υπολογιστή, με έναν τρόπο αξιόπιστο και αδιάβλητο, για να μπορούν να εκφραστούν και οι νέοι που δεν έχουν τόσο καλή σχέση με την κάλπη, ενώ από τον υπολογιστή θα μπορέσουν να εκφραστούν, αλλά και οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από την Καλαμάτα. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα συμμετέχουν στη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, οι οποίοι θα αποτελέσουν και την αρχή του νέου κινήματος.

Σε παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα προχώρησαν Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης. «Η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για διαδικαστικά θέματα βλάπτει τη δημοκρατική παράταξη» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι θα έπρεπε, αντί για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, να συζητούμε για την πολιτική και το μέλλον της πατρίδας μας.

Τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων καθώς και στην άρση των αντιθέσεων από την Επιτροπή υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβάζο, προτείνει ο Γιάννης Ραγκούσης, για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Τέλος, στη διαδικασία της ανοιχτής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας επέμεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας: «Πρέπει να πάμε σε μία μαζική διαδικασία. Να δώσουμε τη δυνατότητα, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, να μπορούν να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Όμως, πρέπει να διασφαλιστεί από τους τεχνικούς η διαφάνεια της διαδικασίας. Αυτό δεν είναι δουλειά δική μας. Δουλειά των τεχνικών είναι να διασφαλίσουν διαφάνεια διαδικασίας, αλλά, προς Θεού, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσουμε να βρούμε προσκόμματα για να μην πάμε σε μία πραγματική μαζική διαδικασία».

Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές ερμηνεύουν διαφορετικά τις απαντήσεις που έδωσε ο έμπειρος σε ζητήματα εκλογών και καθηγητής Ανδρέας Δρυμιώτης, ενώπιον της «Επιτροπής Αλιβιζάτου», όταν ρωτήθηκε από μέλη της αν κάποιος μπορεί να ψηφίσει και για άλλα πρόσωπα.

Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τον κ. Δρυμιώτη κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Από τη Σεβαστουπόλεως λένε ότι οι ειδικοί που συμμετείχαν στην επιτροπή εγγυήθηκαν πλήρως τη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας, ενώ επιμένουν ότι η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία θα δώσει σε περισσότερους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να εκφραστούν.

Η μεγάλη μάχη που εξελίσσεται στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο αναμένεται να συνεχιστεί στην «επιτροπή Αλιβιζάτου», που συνεδριάζει την Τετάρτη. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει απαντήσει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο project, μετά τα επιπλέον στοιχεία και τεχνικές λεπτομέρειες που έχει ζητήσει από τα μέλη και τους εκπροσώπους των υποψηφίων.

Αυτό πάντως που έχει αποφασιστεί είναι να υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν σε όλη την επικράτεια.