Τις πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις, προκειμένου να εντοπίσουν υποψηφίους με αξιώσεις ενόψει των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών του 2019 προετοιμάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην επαναληφθεί το «στραπάτσο» του 2014. Τότε, ενώ το κόμμα του Αλ. Τσίπρα επέλαυνε προς την εξουσία, δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε έναν από τους τρεις μεγάλους δήμους, ενώ δεινή ήττα υπέστη και σε επίπεδο περιφερειών. Με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει τον αγώνα τους τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τους επόμενους μήνες.

Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται αυτοδιοικητικών στελεχών και δεν κατάφερε να τα δημιουργήσει στα 2,5 χρόνια που κυβερνά, υπάρχουν ήδη συζητήσεις, σε κορυφαίο επίπεδο, για πλαγιοκόπηση προσώπων, κυρίως από την κεντροαριστερά, αλλά όχι μόνον από εκεί.

Απόστολος Καστσιφάρας 

Τα «Π» γνωρίζουν ότι στο Μαξίμου έχουν γίνει, από πρόσωπα τα οποία βρίσκονται πέριξ του πρωθυπουργού, συζητήσεις που αφορούν τρεις εν ενεργεία περιφερειάρχες. Πρόκειται για τον Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη, τον Απ. Κατσιφάρα  στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και τον Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν βουλευτής, ευρωβουλευτής και υφυπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχει εκλεγεί δύο συνεχείς φορές περιφερειάρχης Κρήτης και μάλιστα την τελευταία, το 2014, με ποσοστό που στον δεύτερο γύρο έφτασε το 64%. Αντίπαλός του ήταν ο «γαλάζιος» Σεραφείμ Τσόκας, ο οποίος συγκέντρωσε 36%, ενώ ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, καθώς στον πρώτο συγκέντρωσε μόλις 18%. Το ποσοστό που έλαβε ο κ. Κριτσωτάκης σε μία περιφέρεια που ο ΣΥΡΙΖΑ «σάρωσε» μερικούς μήνες αργότερα στις εθνικές εκλογές ήταν πραγματικός καταποντισμός και μια σοβαρή ένδειξη της ένδειας αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγαλόνησο.    

ΗΤΤΑ

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη άλλη μία συντριπτική ήττα, καθώς ο εκλεκτός του Βασίλης Χατζηλάμπρος πήρε στον πρώτο γύρο 16,8% και έμεινε εκτός τελικής αναμέτρησης, όπου βρέθηκαν αντίπαλοι ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας -ανιψιός του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Κατσιφάρα- και ο νυν βουλευτής της ΝΔ Αν. Κατσανιώτης. Ο κ. Κατσιφάρας κέρδισε οριακά την περιφέρεια με ποσοστό 50,5% έναντι 49,5% του αντιπάλου του.

Ωστόσο, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και στην περίπτωση αυτή πολύ βαριά, καθώς στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν τα ποσοστά που πήρε στους νομούς της συγκεκριμένης περιφέρειας κυμάνθηκαν μεταξύ 37% και 43%, πολύ υψηλότερα από το 16,8% του εκλεκτού του. Τα δύο κορυφαία αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναμένεται το επόμενο διάστημα να δεχθούν διερευνητικές κρούσεις από πρόσωπα που κινούνται στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πέτρος Τατούλης

Μάλιστα, αμφότεροι έχουν πληροφορηθεί για επικείμενες κινήσεις από κυβερνητικής πλευράς και ήδη έχουν φροντίσει να κρατήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις. Πριν από μερικούς μήνες, οι δύο περιφερειάρχες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Φ. Γεννηματά και έδωσαν το «παρών» σε μεγάλη συνδιάσκεψη για την Τ.Α., που οργάνωσε η ΔΗΣΥ. Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα μπορούσαν στο πρόσωπό τους να βρουν έναν κοινό υποψήφιο με την κεντροαριστερά, αν στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο επικρατήσουν οι απόψεις της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την περίπτωση της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν και εναλλακτική, καθώς στο παρασκήνιο λέγεται πως, αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι συζητήσεις με τον κ. Κατσιφάρα (και επικρατήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να στηριχθεί ο «πράσινος» περιφερειάρχης), τότε θα επιστρατευθεί για τις εκλογές του 2019 ο προερχόμενος από την Αιτωλοακαρνανία και την κεντροαριστερά υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής. Εντελώς διαφορετική είναι η περίπτωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη της Ν.Δ., έχοντας απέναντι του την εξαιρετικά αδύναμη υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει μόλις 15%.  

ΔΥΣΜΕΝΕΙΑ

Ο κ. Τατούλης, αν και προέρχεται από τη ΝΔ, βρίσκεται στην πλήρη και απόλυτη δυσμένεια τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αντώνη Σαμαρά για τη στάση που έχει κρατήσει σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Τον περασμένο Μάρτιο, δέκα βουλευτές της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Σαμαρά, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, με θέμα το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τατούλης αποτελεί το τελευταίο… αποκούμπι, ενώ ενδεχομένως και ο ίδιος να εμφανιστεί ανοιχτός σε μια τέτοια πιθανότητα, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχθεί από τη ΝΔ και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Έτσι, δεν πρέπει να αποκλειστεί η προσέγγισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ.  

ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ

Στις μοναδικές δύο περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιλογής υποψηφίου είναι τα Ιόνια νησιά -τα οποία κέρδισε το 2014 με τον Θ. Γαλιατσάτο, που εξελέγη με περίπου 60% έναντι του «γαλάζιου» υποψηφίου Σπ. Σπύρου- και φυσικά η Περιφέρεια Αττικής, εφόσον η Ρ. Δούρου θελήσει να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία. Αυτές οι δύο περιφέρειες ήταν και οι μοναδικές από τις 13 που βάφτηκαν το 2014 στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ΝΔ είχε κερδίσει τις 7 με υποψηφίους που είχε στηρίξει (Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου, Στ. Ελλάδας, Ν. Αιγαίου και Β. Αιγαίου).

Σταύρος Αρναουτάκης

Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι με εξαίρεση την Αττική και τα Ιόνια νησιά, στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποψήφιο μόνο στην Εύβοια (τον νυν υπουργό Ευ. Αποστόλου) και εμμέσως στη Δ. Μακεδονία (τον Θόδωρο Καρυπίδη, που όμως εξελέγη ως ανεξάρτητος), ενώ η Όλγα Γεροβασίλη είχε χάσει στον πρώτο γύρο από τον νυν περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη. Σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες μονομάχησαν υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία αντίπαλοι ήταν ο «γαλάζιος» Απ. Τζιτζικώστας ως ανεξάρτητος και ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Κ. Ιωαννίδης, επί του οποίου επικράτησε ο πρώτος. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου δεν είχε καταφέρει στον πρώτο γύρο να συγκεντρώσει ούτε 12%.