Με το πέρασµα των χρόνων και µε τις παθογένειες στα ελληνικά πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ όλο να αυξάνονται, µε µια φοιτητική και ακαδηµαϊκή κοινότητα να στέκονται µε απάθεια και να παρακολουθούν ως απλοί θεατές, οι φοιτητικές παρατάξεις έχασαν και αυτές τον δρόµο τους στο συνολικό «χάος», παίρνοντας πάνω τους σηµαντική φθορά µέσα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύµατα. Με τη ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ να στέκεται «όρθια» επί πολλά χρόνια και έχοντας καταγράψει σηµαντικές νίκες στα πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ, ο εκάστοτε πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας είχε και επιδίωκε να έχει τις καλύτερες των σχέσεων µαζί της, προκειµένου πολλές φορές να έχει και το πιο µαζικό κοµµάτι του κόµµατος στο πλευρό του, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους. Από τη φοιτητική παράταξη της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ, εξάλλου, προέρχονται τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του κόµµατος και αυτό έχει τη δική του, ιδιαίτερη σηµασία. Ωστόσο, φαίνεται ότι ήρθε το πλήρωµα του χρόνου να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας αλλά και νοοτροπίας της «γαλάζιας» φοιτητικής νεολαίας, πράγµα που πήρε πάνω του ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε την «εξαγγελία» από το βήµα της ∆ΕΘ για την καθιέρωση ενός ανοιχτού, σύγχρονου και φιλελεύθερου µοντέλου, που θα διέπει και τη ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ στη συνολική λειτουργία της. Όπως τονίζουν πολλά νυν και πρώην στελέχη της «γαλάζιας» φοιτητικής παράταξης, είναι αναγκαίο να υπάρξει επικαιροποίηση των αρχών και θέσεων της οργάνωσης, χωρίς παρωπίδες και αστερίσκους. Από το βήµα της 82ης ∆ΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τον θεµέλιο λίθο για την αναδιοργάνωση και επανίδρυση της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ.  

ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ

«Η ∆ΑΠ δεν έχει λόγο να συµµετέχει σε φοιτητικές εκλογές που αφορούν στους λίγους και αποξενώνουν τους πολλούς». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας αιφνιδίασε τους περισσότερους, αλλά η συγκεκριµένη αναφορά δεν είναι τίποτα παραπάνω από το πρώτο κοµµάτι του σχεδίου που έχει ο κ. Μητσοτάκης για επανίδρυση της «γαλάζιας» φοιτητικής παράταξης, σε πρώτο επίπεδο, και εν συνεχεία εκ βάθρων ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήµατος. «Η ∆ΑΠ θα επανιδρυθεί σε άλλη λογική», ξεκαθάρισε την επόµενη ηµέρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προαναγγέλλοντας µεγάλες αλλαγές, ανάλογες µε εκείνες που πραγµατοποιήθηκαν και στη νεολαία του κόµµατος, την ΟΝΝΕ∆, µετά το συνέδριο-φιάσκο της Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2016. Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας κατά τη διάρκεια της οµιλίας του περιέγραψε σε αδρές γραµµές το σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία στην οδό Πειραιώς. «Η έµφαση πρέπει να δοθεί στη δηµιουργία ενός εθνικού συµβουλίου φοιτητών, στο οποίο θα µπορεί κάλλιστα, φυσικά, σε αυτές τις εκλογές να συµµετέχει η ∆ΑΠ», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας ουσιαστικά το σύνθηµα για τη νέα εποχή που θα ξεκινήσει για τη «γαλάζια» φοιτητική παράταξη. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν µίλησε για κατάργηση, όπως έσπευσαν ορισµένοι να πουν, αλλά για ένα νέο, διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας. Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας µίλησε για ένα πανεπιστήµιο χωρίς αφίσες, κάτι που συναντά ήδη συντριπτική αποδοχή και από την πανεπιστηµιακή κοινότητα, αλλά και την κοινωνία. Τόνισε επίσης την ανάγκη να µην υπάρχει δικαίωµα ψήφου για πρυτάνεις, κάτι που έχει δηµιουργήσει «σκιές» στο παρελθόν για τη σχέση φοιτητών - καθηγητών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε κακοπροαίρετο να «χτυπάει» πιο εύκολα την κάθε θετική προσπάθεια των φοιτητών που ασχολούνταν µε τα κοινά µέσα στα πανεπιστήµια. Ο «τίτλος» στη νέα εποχή της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ είναι «κανόνες στη λειτουργία του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήµατος», καταδεικνύοντας έτσι την αποφασιστικότητα από πλευράς της Νέας ∆ηµοκρατίας για ριζική αλλαγή στον χώρο αυτόν.  

ΕΣΥΦ-ΕΣΥΣ  

Συγκεκριµένα, η εξαγγελία για Εθνικό Συµβούλιο Φοιτητών και Σπουδαστών (ΕΣΥΦ/ΕΣΥΣ), που αποτελεί πρόταση της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ από το 2011, όπως τονίζουν από την Πειραιώς, θα καταστήσει το φοιτητικό κίνηµα πραγµατικά ανεξάρτητο, µε διαδικασίες που θα αφορούν το σύνολο των φοιτητών, και θα έχει ουσιαστική απήχηση. Η ανάγκη για ύπαρξη σχετικού νοµοθετικού πλαισίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ, όπως έχουν αποφασίσει στη Ν∆. Μέσω των Εθνικών Συµβουλίων Φοιτητών και Σπουδαστών στοχεύουν σε εκλογές που θα γίνονται µε απόλυτη διαφάνεια, ακόµη και µε την παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων, στα πρότυπα των εθνικών εκλογών. Κάθε σύλλογος θα πρέπει να είναι οργανωµένος, µε καταστατικό λειτουργίας κατατεθειµένο στο Πρωτοδικείο, µε προσωποπαγή διοίκηση και διαφάνεια στη διοίκηση και στα οικονοµικά. Μέρος του σχεδίου είναι και η αναθεώρηση του Άρθρου 16, παράγραφος 5 του Συντάγµατος, που αφορά στις εκλογικές διαδικασίες. Σε αυτό το σηµείο η Νέα ∆ηµοκρατία προτείνει να υπάρξει ειδική ρύθµιση για την εκλογή εκπροσώπων των φοιτητών µε ενιαίο ψηφοδέλτιο και την ανακοίνωση κοινών κεντρικών αποτελεσµάτων. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί το φαινόµενο η κάθε παράταξη να ανακοινώνει δικά της, διαφορετικά αποτελέσµατα.  

ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ  

Αναµφίβολα, όλα αυτά τα χρόνια η µη λειτουργία του κεντρικού οργάνου της ΕΦΕΕ έπαιξε κοµβικό ρόλο στην κακή οργάνωση των φοιτητικών εκλογών και των παρατάξεων, µε αποτέλεσµα και την απαξίωσή τους από τους φοιτητές. Έτσι, από τη Νέα ∆ηµοκρατία και τη διοίκηση της ΟΝΝΕ∆ προτείνουν την αντικατάσταση της ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ από τον Εθνικό Σύλλογο Σπουδαστών, µε στόχο την κεντρική συνεννόηση των εκπροσώπων, ώστε να διασφαλίζονται οι διαδικασίες µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κοµβικό ρόλο αυτή την περίοδο στο εγχείρηµα έχουν σε υψηλό επίπεδο ο στενός συνεργάτης και άνθρωπος εµπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης, ο πρώην ΟΝΝΕ∆ίτης και επίσης του στενού περιβάλλοντος του προέδρου του κόµµατος Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Σάκης Ιωαννίδης και ο πρώην ΟΝΝΕ∆ίτης Νίκος Λυσιγάκης. Μέσα στην οργάνωση της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ και της ΟΝΝΕ∆, το «βάρος» των αλλαγών έχουν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Κώστας ∆έρβος, και οι δύο γραµµατείς της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ (ΑΕΙ και ΤΕΙ).