Μετά το νομοσχέδιο για την ταυτότητα αλλαγή φύλλου, μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που βρίσκεται στα σκαριά, αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στην κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία θα δίνει το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια και την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης, με τον υπουργό Υγείας Γιάννη Ξανθό, να φέρεται να έχει ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «υποστήριξε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σε σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και τα οποία έχουν τεκμηριωμένα θεραπευτική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνο Κατσίκη, ο οποίος συνομιλώντας, σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς θα το δεχόσασταν;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε λίγο πριν αποχωρήσει: «αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας! Ότι μπορούμε και διαφωνούμε!».

Αργότερα με νέα δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Κώστας Κατσίκης έδωσε διευκρινίσεις για τη στάση του. «Αποκαθιστώ την αλήθεια ως εξής: απήντησα ότι "είμαι αντίθετος" σε αυτό το γενικό ερώτημα που υπονοούσε αποποινικοποίηση προκειμένου να ικανοποιήσει πάθη εξαρτημένων από ουσίες και όχι ότι "είμαι αντίθετος στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς". Στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους δεν θα είχα αντίρρηση εφόσον και η ιατρική κοινότητα συναινούσε ότι συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών» τόνισε ο Κώστας Κατσίκης.