Σε διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την περίφημη αναβάθμιση των F16 και το κόστος που αυτά θα έχουν για το ελληνικό δημόσιο προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων από την οποία λείπει ο κ. Πάνος Καμμένος.

Απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, παραδέχθηκε ότι η πρόταση των Αμερικάνων για την αναβάθμιση των 123 F16 ανέρχεται σε 2,404 δις δολάρια πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει περισσότερα απο 1,1 δις ευρώ.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, είπε ότι ο τελικός αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης ενώ για πρώτη φορά παραδέχθηκε επίσημα πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 7 με 8 έτη, δηλαδή το 2024 – 2025!

Απαντώντας για το που θα εξευρεθούν τα χρήματα για την αναβάθμιση των F- 16, υπογράμμισε ότι θα δοθούν από το προϋπολογισμό των εξοπλιστικών με προβολή την επόμενη δεκαετία.

«Αν φέτος έχουμε 500 εκατ. ευρώ και σε 10 χρόνια θα έχουμε 5 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές. Δε θα ζητήσουμε παραπάνω», σημείωσε.

Ερωτήσεις προς τον Δημήτρη Βίτσα έθεσε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασε  αντιρρήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης. 

Μάλιστα, μετά την πρώτη ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, αισθηση προκάλεσε το «δηλητηριώδες» σχόλιο του πρώην υπουργού Παιδείας για τον Δημήτρη Βίτσα, όποιος τις προηγούμενες μέρες τον κατηγόρησε για μείγμα άγνοιας.

«Ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να βγούμε από το πέλαγος αγνοίας. Όμως πότε θα έχουμε το τέλος της διαδικασίας; Θα έχουμε νομοθετική ρύθμιση για τα Α/Ω; Υπάρχει μελέτη της ηγεσία των ΗΠΑ για το σύνολο των εξοπλιστικών;», διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Παιδείας. 

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Νίκου Φίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι στις 2 Νοεμβρίου θα στείλει το αμερικανικό κογκρέσο την επιστολή η οποία είναι αναλυτική γύρω στις 300 σελίδες προς την Ελλάδα

Νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης διατύπωσε τον προβληματισμό του: «Τα αντισταθμιστικά αποτέλεσαν πηγή διαφθοράς. Είναι ευκαιρία για την παρούσα κυβέρνηση να λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο διαφάνειας, ποιότητας, αξιοπιστίας και να βάλει αυτές τις αναγκαίες ενέργειες σε μια νέα βάση. Είναι μοναδική αυτή η ευκαιρία.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «αντιφατικές δηλώσεις» του υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι οποίες όπως ανέφερε «θολώνουν την υπόθεση και εγείρουν υποψίες», ενώ είπε ότι ο κ. Βίτσας υποχρεούται να δώσει διευκρινήσεις.

«Το θέμα είχε συζητηθεί στην υποεπιτροπή εξοπλισμών στις 20 Σεπτεμβρίου και εμείς ως ΔΗΣΥ δια του κ. Θεοχαρόπουλου είχαμε πει ότι είμαστε θετικοί στην αναβάθμιση αλλά δεν μπορούμε να καταγράψουμε τις προτεραιότητες αν δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Εξαρτάται η τελική μας θέση από την κοστολόγηση. Εκεί ο κ. Καμμένος απάντησε ότι δεν έχει εικόνα δαπάνης και είπε πως αν η δαπάνη φθάσει στα 2 δις ευρώ θα αποκλείσει το πρόγραμμα. Λίγες ημέρες μετά απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο είπε ότι η δαπάνη ξεκινά από 1,5 και φθάνει σε 2 δις ευρώ. Δηλαδή λίγες ημέρες μετά έχει εικόνα δαπάνης» και πρόσθεσε «Μετά, τις δηλώσεις Τράμπ μέσω twitter ο κ. Καμμένος λεει ότι το κόστος θα είναι 1,1 δις ευρώ + αντισταθμιστικά ενώ λίγες ώρες μετά έλεγε πως μπορεί να είναι και δωρεάν. Δώστε μια απάντηση κ. Βίτσα και πείτε μας επίσης, τα Α/Ω επιτρέπονται; Με νομοθετική ρύθμιση του 2011 που ενσωμάτωσε ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύτηκαν τα αντισταθμιστικά. Βάλτε επίσημα τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις κ. Βίτσα», είπε ο κ. Λοβέρδος.