Στη γραμμή ότι δεν πρέπει η χώρα να ξαναζήσει το θρίλερ των καθυστερήσεων στην τρίτη αξιολόγηση που άρχισε χθες κινείται η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το νωρίτερο δυνατό» δήλωσαν στα parapolitika.gr κομματικές πηγές. «Η καθυστέρηση στοιχίζει ακριβά, τον λογαριασμό τον πληρώνουν κάθε φορά οι Έλληνες πολίτες και η αβεβαιότητα στην οικονομία γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Ελπίζουμε να μη μπει η χώρα σε μια διαπραγμάτευση αλά... Μπεν Χουρ».

Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους ενός δισ. ευρώ που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε ότι θα διανεμηθεί φέτος, η ΝΔ θα ήθελε να έχει αναπτυξιακή προοπτική. Να προηγηθεί συννενόηση με τους δανειστές για να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην αξιολόγηση. Αναμένει την κυβερνητική πρόταση για να πάρει θέση εάν θα το ψηφίσει η όχι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβητεί ευθέως ότι συντρέχουν λόγοι για κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. «Το τεράστιο πλεόνασμα το οποίο πετύχαμε το '16 και το υψηλό πλεόνασμα -πάνω ενδεχομένως από τον στόχο- που θα πετύχουμε το '17 είναι αναπτυξιακό πλεόνασμα;» αναρωτήθηκε σε πρόσφατη ομιλία του. «Ή είναι το προϊόν μιας άγριας υπερφορολόγησης της παραγωγικής Ελλάδας;» τόνισε.

Χαρακτηρίζει το πλεόνασμα «λογιστικό». Κι αυτό διότι επιτυγχάνεται μέσω της στάσης πληρωμών του ελληνικού δημοσίου, είτε μιλάμε για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που είναι τόσο σημαντικό για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, είτε μιλάμε για την απονομή των συντάξεων με αποτέλεσμα να
«πληρώνουν την νύφη» κάποιοι συνταξιούχοι που δεν έχουν πάρει ακόμα τη σύνταξή τους όπως επισημαίνει.

Ψήφος στους ομογενείς

Σε μια κίνηση να καταδείξει την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ επανακατέθεσε στον
Πρόεδρο της Βουλής την πρόταση νόμου του κόμματός του με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε όσους Έλληνες κατοικούν εκτός Ελλάδας να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Αυτήν την πρόταση την είχε καταθέσει στη Βουλή εδώ και 18 μήνες αλλά δεν συζητήθηκε ακόμα.

Η κίνηση αυτή γίνεται αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και την επίθεση φιλίας που έκανε στους ομογενείς και έχει πολιτικό στόχο να τον πιέσει για ένα χρόνιο αίτημά τους. Εκείνο που συζητείται στην Πειραιώς όμως είναι ότι και πάλι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση διότι οι συσχετισμοί στους ομογενείς εκτιμάται ότι είναι κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά το μισό εκατομμύριο που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι στη συντριπτική πλειονότητά του δεν διαβλέπει καμία προοπτική επιστροφής όσον στην κυβέρνηση είναι ένα κόμμα που αντιμάχεται τις επενδύσεις.

«Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επιβάλλεται να δώσουμε αυτό το δικαίωμα όχι μόνο στους ομογενείς, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, αλλά και στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα πρέπει, επιτέλους, να κατοχυρωθεί νομοθετικά» συνέχισε. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί η πρόταση νόμου δεν έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή. Και ελπίζω ότι, μετά το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχει και ο ίδιος πια αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να χορηγήσουμε αυτό το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδος».