Στο στούντιο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη διεξήχθη το πρώτο debate και των εννέα υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Στη συζήτηση δεν ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ των υποψηφίων με το κλίμα ενότητας ενόψει της επόμενης μέρας στην Κεντροαριστερά να επικρατεί.

Στο debate συμμετείχαν η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης και οι Απόστολος Πόντας, Δημήτρης Τζιώτης και Κ. Γάτσιος.

Γεννηματά: Δεν αποφασίζω ερήμην για συμμετοχή σε κυβέρνηση

Η αρχηγός της ΔΗΣΥ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του νέου κεντροαριστερού φορέα σε μία κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πρώτα θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Δεν αποφασίζω ερήμην του» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Η ίδια πρόσθεσε πως προτεραιότητές της είναι η αξιοπιστία και η αλλαγή της συμφωνίας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει να πάνε στο 2%, η αναδιάρθρωση του χρέους και η αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου.

«Ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι ότι πρέπει να χτυπήσουμε τις ανισότητες. Στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Οι ανισότητες που μας κληροδότησε η κρίση δεν μπορεί να γίνουν κληρονομιά στα παιδιά μας, είπε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα» πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Θεοδωράκης: Όχι στην ενοποίηση των Κ.Ο. ΔΗΣΥ και Ποταμιού

«Στόχος μας ένα μεγάλο κόμμα που θα βάλει τους όρους» δήλωσε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστώ με όποιες δυνάμεις θέλουν την κατάργηση της απλής αναλογικής που θα διαλύσει τη χώρα». 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι έχει συμφωνήσει με τη Φώφη Γεννηματά για τη συνεργασία των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων και όχι για την ενοποίησή τους.

«H Οικονομία έχει προβλήματα εξαιτίας της συμπεριφοράς των δημοσίων υπηρεσιών. Ένα τέρας γραφειοκρατίας που εμποδίζει το επιχειρείν. Η διοίκηση στο δημόσιο να ξανάρθει στα χέρια των γενικών διευθυντών. Να μην μας στοιχίζουν τόσα πολλά οι πάνω όροφοι των υπουργείων» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Οι λαϊκιστές όταν τα βρουν σκούρα μεταμφιέζονται σε κεντροαριστερούς και οι συντηρητικοί σε μεταρρυθμιστές» υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι πρέπει «να βάλουμε στο παιχνίδι τους ανθρώπους που δεν τους χαρίστηκε ποτέ τίποτα, αυτούς που κράτησαν όρθια τη χώρα».

Καμίνης: Λάθος το ότι δεν δεχτήκαμε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη μίλησε ο Γιώργος Καμίνης.

«Οι άλλοι θα αποφασίσουν αν συνεργάζονται μαζί μας» και τάχθηκε υπέρ του γερμανικού εκλογικού συστήματος» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος και υποστήριξε ότι χρειάζεται μια κοινή συμφωνία. «Λάθος το ότι δεν δεχτήκαμε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία» είπε ακόμη. Για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, μετά τις εκλογές, μίλησε ο Γιώργος Καμίνης.

«Είναι τιμή να με εκπροσωπούν Γεννηματά και Θεοδωράκης. Το κρίσιμο είναι να δεσμευτούμε όλοι πως θα πάμε σε ένα ενιαίο, πολυτασικό κόμμα. Ένα κόμμα συμμετοχής με ανοιχτές διαδικασίες. Και να μπούμε εμείς στα παπούτσια των νέων» συνέχισε ο Γιώργος Καμίνης.

«Στα επόμενα χρόνια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στους πρόσφυγες, στους μετανάστες θα πρέπει να τεθεί ένα όριο. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στις χώρες τους» τόνισε για το προσφυγικό.

Ανδρουλάκης: Ο Τσίπρας κυβερνά με την ακροδεξιά

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Κυβερνά με την ακροδεξιά» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου τάχθηκε ο Ευρωβουλευτής και τόνισε ότι η απλή αναλογική δεν βοηθάει, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι «το 4-2-1 της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ ήταν λάθος απέναντι στην κοινωνία, για αυτό τότε πρότεινα το ασυμβίβαστο». Δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα όλες οι θέσεις ευθύνης θα είναι με ΑΣΕΠ.

Μανιάτης: Να συμφωνήσουν με εμάς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

«Αρνούμαι να αποδεχθώ τη λογική του συμπληρώματος» απάντησε ο Γιάννης Μανιάτης στο ερώτημα για τις μετεκλογικές συνεργασίες. «Το ερώτημα είναι αν συμφωνούν με τις προτάσεις μας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μικρό μπόνους και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών χρειάζεται» πρόσθεσε.

«Ο φασισμός και ο νεοναζισμός θα συνεχίσουν όσο δεν σηκώνουμε κεφάλι ως δημοκρατία. Το 15' έχασα την έδρα γιατί η Χρυσή Αυγή κίνησε γη και ουρανό. Το κράτος και η Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους» σημείωσε ο Γιάννης Μανιάτης για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας.

Απόστολος Πόντας: Πρόθεσή μας είναι να φτιάξουμε εμείς ένα μεγάλο κόμμα

Ο Απόστολος Πόντας υποστήριξε ότι στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κόμμα στην Κεντροαριστερά. «Τσίπρας και Μητσοτάκης εκφράζυν συντηρητική πολιτική» πρόσθεσε, ενώ δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής εξηγώντας ότι «στο μέλλον οι κυβερνήσεις θα είναι συνεργατικές, με όριο εισόδου στο 5%».

Ο ίδιος ρωτήθηκε για το σποτ α λα Φρανκ Άντεργουντ που έκανε και έγινε viral, απαντώντας ότι δεν το έκανε για να τρολάρει τη διαδικασία.

«Υπεύθυνος για την κρίση είναι ο Κώστας Καραμανλής και για αυτό υπήρχε η εικόνα του στο βίντεο. Έκανα το βίντεο για να καταστήσω γνωστή την παρουσία μου. Δεν τρόλαρα τη διαδικασία. Το βίντεο έσπασε το προσωπείο της σοβαροφάνειας» τόνισε.

Τζιώτης: Συνέδριο πριν τις εκλογές

Υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου πριν τις εκλογές τάχθηκε ο Δημήτρης Τζιώτης.

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε ως εδώ διότι συνεργάστηκε με τη Δεξιά. «Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όραμά μου η συνεργασία όλως των δυνάμεων της Αριστεράς» πρόσθεσε. 

Γάτσιος: Παραγωγή ή θάνατος

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Γάτσιος δήλωσε ότι «είμαστε απέναντι στον λαϊκίστικο και δημαγωγικό ΣΥΡΙΖΑ και την πελατειακή και παλαιοκομματική ΝΔ. Είμαστε με την παραγωγή και τη δημιουργία».

«Η μεταρρύθιση του κράτους συνδέεται με την κομματοκρατία και την πελατοκρατία που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Παραγωγή ή θάνατος» τόνισε.

Όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αν θέλουμε να φέρουμε τους πολίτες κοντά μας, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ο Γιάννης Ραγκούσης.