Πέραν των αρχικών προσδοκιών η συμμετοχή στις εκλογές της κεντροαριστεράς ως αυτή την ώρα. 

Ο αριθμός όσων προσήλθαν στις κάλπες υπολογίζεται στις 122.000.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν προσέλθει μέχρι στιγμής πάνω απο 3,000 άνθρωποι ενώ γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία οι ψηφοφόροι έχουν ξεπεράσει τους 14.000. Την ίδια ώρα στην Αττική φτάνουν τους 40.000. 

Με την μέχρι τώρα προσέλευση να ξεπερνά κάθε προσδοκία δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για συμμετοχή που θα φτάσει τις 200.000. Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για 250.000 ψηφοφόρους ενώ οι πιο συγκρατημένοι εκτιμούν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες περισσότεροι από 180.000.

Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αντίστοιχες εκλογές της Νέας Δημοκρατίας η προσέλευση είχε φτάσει τις 400.000

Πολλά εκλογικά κέντρα έχουν δηλώσει ήδη έλλειψη ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με την Επιτροπή έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την εκτύπωση νέων.  

Υπενθυμίζεται οτι η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 08:00 και θα διαρκέσει έως τις 20:00. Ειδικά για την περιοχή της Αθήνας, οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τις 21:00, λόγω της διεξαγωγής του Μαραθώνιου της Αθήνας.

Η εκλογή αρχηγού αποτελεί το πρώτο μεγάλο και καθοριστικό βήμα για την επανένωση και ανασυγκρότηση του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη συνολική αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη. Επιπλέον, ο στόχος για πολλούς λόγους είναι και εθνικός, καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα, θα είναι μια θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα που θα ωφελήσει και την ίδια τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς είναι (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι κκ. Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Αρχηγός του νέου φορέα θα εκλεγεί όποιος από τους εννιά διεκδικητές συγκεντρώσει το 50% +1 των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, αλλά και τις πολιτικές εκτιμήσεις, η μάχη αναμένεται να κριθεί στον β' γύρο, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, ανάμεσα στους επικρατέστερους του α΄γύρου.

Κοινό στοίχημα όλων των υποψηφίων η συμμετοχή

Η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες είναι για όλους το μεγάλο στοίχημα. Όσο μεγαλύτερη, τόσο μεγιστοποιείται η επιτυχία του εγχειρήματος, ισχυροποιείται η αποδοχή του προέδρου του νέου φορέα και περιορίζονται τα περιθώρια κινήσεων ικανών να οδηγήσουν την επόμενη μέρα σε φυγόκεντρες τάσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Αλιβιζάτο κανείς δεν θα εγκαταλείψει το καράβι αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, προσθέτοντας πώς με μόνο 50 ή 70 χιλιάδες πολλοί θα μπουν σε δεύτερες σκέψεις.

Η συμμετοχή αναμένεται να επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης στις κάλπες, μειώνεται η δύναμη των μηχανισμών και αυξάνεται η δύναμη των πολιτών που βρίσκονται «εκτός των κομματικών τειχών», κάτι που θα μπορούσε να σημάνει και πιθανές ανατροπές στα αποτελέσματα των εκλογών. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι ανοιχτό, κυρίως για τη 2η θέση, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να ανέρχεται πέριξ του 20%. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι πάντως είχαν ήδη ψηφίσει 50.000 πολίτες γεγονός ποθ προκάλεσε  ικανοποίηση στα στελέχη της παράταξης.

Που ψήφισαν οι υποψήφιοι αρχηγοί 

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά  άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα, στο 10ο Γυμνάσιο Καλλιθέας -Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (Ελ. Βενιζέλου 175, Καλλιθέα).

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ψήφισε στις 12 το μεσημερι στην Αγία Βάρβαρα (1ο ΚΑΠΗ Αγίας Βαρβαρας).

O Kώστας Γάτσιος ψήφισε στο Παγκράτι. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Ρόδο. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων ψήφισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

O Γιάννης Μανιάτης ψήφισε στο Εργατικό Κέντρο Άργους. 

Ο Γιάννης Ραγκούσης, ψήφισε στο εκλογικό κέντρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού.

Πού και πώς θα ψηφίσετε, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κάλπες έχουν στηθεί σε συνολικά 682 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, καθώς και σε 24 εκλογικά κέντρα σε 11 χώρες του εξωτερικού, ενώ ως προς τη ροή των αποτελεσμάτων, ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει μέχρι τις 11 το βράδυ της Κυριακής.

Για δείτε που μπορείτε να ψηφίσετε μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ

Όσοι προσέλθουν στις κάλπες θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της χώρας ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι θα συμμετέχουν και οι 17άρηδες, καθώς η επιτροπή Αλιβιζάτου ζήτησε και έλαβε την τελική έκδοση του εκλογικού καταλόγου.

Μαζί τους θα πρέπει να έχουν επίσημο αποδεικτικό δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία, ενώ για συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ, όπου το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.

Κατά την προσέλευσή τους στα κέντρα, οι ψηφοφόροι θα υπογράφουν δήλωση με τα στοιχεία τους σε μια από τις δύο καταστάσεις που θα τηρούνται με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής: Στον πρώτο κατάλογο θα καταχωρούνται τα στοιχεία μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος. Ο συγκεκριμένος κατάλογος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα. Η δεύτερη κατάσταση θα περιλαμβάνει τα στοιχεία των φίλων και θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των  υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, το δικαίωμα του «εκλέγειν» έχουν μόνο όσοι είχαν προηγουμένως ψηφίσει και στον α΄γύρο.

Την οργάνωση των εκλογών έχει αναλάβει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας με πρόεδρο τον καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτο.

Το Σάββατο μάλιστα η επιτροπή ανέλαβε ασχολήθηκε με την προετοιμασία των εκλογικών τμημάτων: κάλπες, σφραγίδες, ψηφοδέλτια μοιράστηκαν σε περισσότερα από 1000 σημεία σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, έγινε και το τελευταίο τσεκάρισμα για τις εφορευτικές επιτροπές, τους χειριστές των tablets, τους εθελοντές και τους εκπροσώπους των υποψηφίων.

Επιπλέον, έλαβε χώρα και ο τελευταίος έλεγχος στο σύστημα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης. Πρόκεται για ένα κρίσιμο θέμα για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία χωρίς εντάσεις και ενστάσεις. 

Για την οργάνωση της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, η ΑΕΔΔ αποφάσισε να συγκροτήσει "Δίκτυο Εμπιστοσύνης" ορίζοντας εκπροσώπους της σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμων.

Δείτε φωτογραφίες από εκλογικά κέντρα σε νομούς της επικράτειας: