«Πατάνε γκάζι» οι δέκα υποψήφιοι της κεντροαριστεράς, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, για την ηγεσία του νέου φορέα της.

Υπενθυμίζεται ότι υποψηφιότητα κατέθεσαν οι: Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης, Ι. Μανιάτης, Ι. Ραγκούσης, Ο. Κωνσταντινόπουλος, Α. Πόντας, Κ. Γάτσιος και Δημ. Τζιώτης.

Ωστόσο, ο κατάλογος ενδέχεται να αλλάξει, καθώς παραμένει άγνωστο αν όλοι τους θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου -αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία- τις 1.000 μοναδικές υπογραφές, από τουλάχιστον 7 από τις 13 περιφέρειες, με ελάχιστο αριθμό 50 υπογραφών ανά περιφέρεια, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αναμέτρηση.

Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι συγκροτούν τα επιτελεία τους, οργανώνουν τις παρεμβάσεις και ξεκινούν να οργώνουν την ελληνική επικράτεια.

Η Φώφη Γεννηματά που συναντήθηκε την Κυριακή με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και επισκέφθηκε περίπτερα της 82ης ΔΕΘ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι θα πρέπει η κεντροαριστερά να αποφασίσει αν θα πάει με τη δεξιά ή με την αριστερά, απάντησε ότι «η κεντροαριστερά θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα. Θα κάνουμε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή για να εξασφαλίσουμε μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο και αυτό θα το πετύχουμε μέσα από την αυτόνομη πορεία που έχουμε χαράξει και στην οποία θα μείνουμε πιστοί».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης πραγματοποίησε την Κυριακή το απόγευμα την πρώτη του ανοιχτή ομιλία, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Από το Γκάζι έδωσε το στίγμα της υποψηφιότητάς του, και ανέδειξε την πολιτική πλατφόρμα με την οποία θα πορευτεί μέχρι και την 5η Νοεμβρίου.

«Πιστεύω στο προοδευτικό κέντρο, στην παράταξη εκείνη που από τα χρόνια του Ελευθέριου Βενιζέλου πάλευε για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Έλεγε όχι στις ακρότητες και ναι στη σύνθεση των απόψεων», είπε μιλώντας στους παρευρισκόμενους.

Περιοδεία στη Βορειοδυτική Ελλάδα πραγματοποίησε ο Γιώργος Καμίνης. Πρώτος σταθμός ήταν τα Ιωάννινα, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στην Κοζάνη, όπου είχε κύκλο επαφών με τοπικούς φορείς.

Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη είχε ο Γιάννης Μανιάτης, όπου, μεταξύ άλλων, συζήτησαν για την κεντροαριστερά, τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και πως είναι ανάγκη οι πολίτες να συμμετάσχουν όχι μόνον στην εκλογική αναμέτρηση αλλά και παρακολουθώντας από κοντά τις προτάσεις των υποψηφίων.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ τόνισε για αυτόν το λόγο έχει ζητήσει να γίνουν debate και στις 13 περιφέρειες, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να ακούσουν και να αξιολογήσουν τις πολιτικές απόψεις και θέσεις των υποψηφίων για τα προβλήματα της χώρας.

Το πρώτο του «καρφί» έριξε το Σαββατοκύριακο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε και μιλώντας για την υποψηφιότητά του τόνισε: «Δεν έχω κανέναν λόγο να απολογούμαι για κανέναν, διότι στη ζωή μου δεν έχω κάνει κανένα ρουσφέτι, έφτασα να είμαι και γραμματέας του κόμματος και ευρωβουλευτής και δεν ήμουν ποτέ φορέας του πελατειακού κράτους».

Τις προβλεπόμενες υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς του, για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης, καταθέτει σήμερα ο Γιάννης Ραγκούσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές που συγκέντρωσε ξεπέρασαν κατά πολύ τις 1.000, ενώ σε δήλωσή του προαναγγέλλει ακόμη και τρεις προτάσεις που θα κάνει στους συνυποψηφίους του.

Τα πρώτα γκάλοπ και οι πρώτες αντιδράσεις

Στο μεταξύ, το φώς της δημοσιότητας είδαν το Σαββατοκύριακο δύο δημοσκοπήσεις, σχετικά με τις απόψεις των πολιτών για τους υποψήφιους αρχηγούς του νέου φορέα της κεντροαριστεράς.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Prorata για λογαριασμό της «Εφ.Συν», μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σε μια κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να λάβουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, εκκινούν από την ίδια αλλά πολύ χαμηλή αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%) και ακολουθούν ο Ν. Ανδρουλάκης (12%), ο Στ. Θεοδωράκης (8%), ο Γ. Ραγκούσης (6%), ο Γ. Μανιάτης (5%) και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%). Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (περιλαμβάνει και αυτούς που δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν) και με αδιευκρίνιστο το 39% των απαντήσεων, προηγείται ελαφρώς η Φ. Γεννηματά, ακολουθούμενη από τους Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη και Ν. Ανδρουλάκη.

Ωστόσο, η παραπάνω μέτρηση προκάλεσε αντιδράσεις σε ορισμένα επιτελεία υποψηφίων, που εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες επιχείρησαν να εκφράσουν τους λόγους της διαφωνίας τους.

Σχολιάζοντας την έρευνα της Prorata, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία αναφέρε:

«Το δις και τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρών "σοφών" και "πανσόφων" υπέρ-υπουργών καθοδηγητών τους. Αυτό το μήνυμα ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τόσο ορισμένοι υπουργοί και "αυλικοί" του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και διάφορα στελέχη-"αυλικοί" της ΝΔ. Ό,τι μέσων και αν μετέλθουν, σε όσες γελοιότητες και αν καταφύγουν, στις 5 Νοεμβρίου η βάση της μεγάλης κεντροαριστεράς θα ψηφίσει κόντρα στους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες τους».

Η δημοσκόπηση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, για το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε σε ερωτηματολόγιο δημοσκόπησης για τους υποψήφιους στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος.

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης των όρων εκλογής αρχηγού στην κεντροαριστερά και κάλεσε την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας υπό τον καθ. κ. Ν. Αλιβιζάτο να διασφαλίσει την επιβαλλόμενη ισοτιμία στην παρουσία και τον λόγο μεταξύ όλων των υποψηφίων, ώστε να προστατευθεί η σοβαρότητα της διαδικασίας.

Άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη Marc για το «Πρώτο Θέμα» δίνει την πρώτη θέση στη Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 32,3% και ακολουθούν ο Γ. Καμίνης με 20,2%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 12,9% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 12,9%. Στη συνέχεια βρίσκονται ο Γιάννης Μανιάτης με 11,3%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 4,8% και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 2,4%.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, ο επικεφαλής της Επιτροπής για τη Διασφάλιση των Διαδικασιών Νίκος Αλιβιζάτος προχώρησε σήμερα σε διάβημα προς τις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Με επιστολή του τους ζητά να είναι περισσότερο προσεκτικές, σχετικά με τον τρόπο μετρήσεων των υποψηφίων για την ηγεσία της κεντροαριστεράς.

Στο μεταξύ, την Τρίτη συνεδριάζει η επιτροπή Αλιβιζάτου, προκειμένου να λύσει όλα τα διαδικαστικά ζητήματα με κύριο αυτό της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, για το οποίο έχουν σημειωθεί τριβές.

Άπαντες θεωρούν ότι μέσα στην εβδομάδα πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να βρεθεί λύση, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Καμίνη να έχουν κάνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία «σημαία» τους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μάλιστα, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Γκάζι τόνισε ότι «δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε εν έτει 2017 την ψήφο των ανθρώπων μας που είναι στο εξωτερικό. Το δίλημμα είναι απλό: Θέλουμε μικρές πόρτες ή μεγάλες ανοιχτές πόρτες; Θέλουμε να ψηφίσει η κοινωνία ή αρκούμαστε στους φανατικούς;».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε πως έχει πειστεί από ειδικούς πως γίνεται, αδιάβλητα και φερέγγυα, προσθέτοντας ότι «το οφείλουμε στους νέους που μέσα στην κρίση ξενιτεύθηκαν, είναι και ένα διαγενεακό ισοζύγιο, να προσεγγίσουμε δηλαδή οι μεγαλύτεροι τους τρόπους που οι νεώτεροι αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή, χωρίς να τους κουνάμε το δάχτυλο».

Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη βάζει τη δική της κόκκινη γραμμή, θέτοντας ως προϋπόθεση την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία, σε προγενέστερο χρόνο, για την παραλαβή του απαραίτητου μυστικού κωδικού.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία αποτελεί ένα από τα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος, μετά από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, απέστειλε επιστολή προς τρεις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για να ζητηθούν τεχνικές και οικονομικές προσφορές, τόσο για το «online» σύστημα, προκειμένου να αποφευχθούν διπλοψηφίες, όσο και για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Από την απάντησή τους θα εξαρτηθεί αν μπορούν να στηθούν και «ηλεκτρονικές κάλπες» ή αν η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο με τον συμβατικό τρόπο της προσέλευσης στην κάλπη.